Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Sousoší Rodina před lety ustoupilo budování obchoďáku, dnes se vrátilo zpátky na místo

Sousoší s názvem Rodina stálo od konce sedmdesátých let na Žižkově. Když se však začalo v roce 2000 stavět obchodní centrum Atrium Flora, dělníci sousoší přemístili na autobusovou zastávku v Hostivaři. Dlouhé roky se o případný návrat Rodiny zpátky ke stanici metra Flora nikdo nezajímal. Realizován byl až dnes, kdy se po 21 letech sousoší vrátilo na své původní místo.

Z Flory na konečnou a zase zpátky

Sousoší s názvem Rodina, které navrhli autoři Bohumil Teplý a Vladimír Navrátila, se po 21 letech vrátilo na své původní místo. Je restaurované a osazené před obchodním centrem Atrium Flora.

Na místě dnešního obchodního domu býval parčík, nad kterým bronzová socha Rodiny stávala od konce sedmdesátých let, kdy se otevřela trasa metra "A". Socha musela ustoupit budování prosklené budovy Atrium Flora, která začala v roce 2000. Rodina byla přestěhována k zastávce v Hostivaři.

„Když jsem se stal starostou, napadlo mě, že bychom ji mohli vrátit zpátky na Prahu 3. Společně s kolegou jsme oslovili Dopravní podnik, který je vlastníkem. A oslovili jsme i jednoho z autorů pana sochaře Bohumila Teplého. Zatímco s Dopravním podnikem jsme chvíli museli hledat shodu, tak pan Teplý byl z myšlenky nadšený hned,“ uvedl starosta Prahy 3 Jiří Ptáček (TOP 09).

Bohumil Teplý se přestěhování rodiny nedožil

Majitelem sousoší Rodina je Dopravní podnik hlavního města Prahy. Se sousoším Rodina jsme původně počítali do areálu nové tramvajové smyčky Depo Hostivař, kterou začneme stavět na jaře příštího roku. Když nás ale oslovilo vedení městské části Praha 3 s nápadem vrátit sochu na původní místo nedaleko stanice metra Flora, bez váhání jsme souhlasili. Chceme, aby se cenná umělecká díla vracela na svá původní místa např. ve stanicích metra či jejich okolí. Protože chceme zákazníkům poskytovat nejen perfektní služby, ale také aby cestovali v příjemném a kulturním prostředí,“ řekl předseda představenstva a generální ředitel dopravního podniku Petr Witowski.

Bohumil Teplý se přestěhování rodiny na původní místo nedožil, zemřel loni v říjnu, místo něj dnes na znovuodhalení sousoší u Flory dorazila jeho sestra, dvě dcery a dokonce i vnučka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Praha 3

Štítky socha, sousoší, Žižkov, Rodina, Praha, Bohumil Teplý, Atrium Flóra, stanice metra, Hostivař, Dopravní podnik hl. m. Prahy, Jiří Ptáček, Petr Witowski, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sousoší Rodina před lety ustoupilo budování obchoďáku, dnes se vrátilo zpátky na místo  |  Praha 3  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.