Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Více stromů, dlažba místo asfaltu a přesun trhů. Jiřák projde revitalizací

V roce 2022 by měla začít obnova náměstí Jiřího z Poděbrad na Vinohradech. K nejvýraznějším změnám patří změna povrchu, asfalt totiž bude nahrazen kamennou dlažbou, budou vysazeny nové stromy, metro dostane nový výtah a místo ke konání trhů bude přesunuto. Dešťová voda bude sbírána ze střechy kostela do retenční nádrže a poslouží k závlaze. Aktuálně se dokončuje projekt ke stavebnímu povolení. Za návrhem stojí Pavla Melková a Miroslav Cikán ze studia MCA atelier, informovalo o tom pražské Centrum architektury a městského plánování.

Posezení v trávě a sběr vody ze střechy

Největší náměstí na území Prahy 3 čeká revitalizace. Jednou z nejvýraznějších změn bude posunutí místa konání farmářských trhů na směrem na východ, kde je podle autorů návrhu větší prostorový potenciál oproti místu, kde se trhy konají dnes. Doplněno bude i vybavení dětského hřiště a místní obyvatelé si prosadili zachování kašny. Jednou z prvních investic bude doplnění výtahu do stanice metra.

Nedílnou součástí náměstí Jiřího z Poděbrad je stanice metra. Hned po sousedním Náměstí Míru jde o druhou nejhlubší pražskou stanici.

Nový Jiřák by měl být i ekologičtější, počítá se totiž s vybudováním retenční nádrže na dešťovou vodu, která se bude sbírat ze střechy kostela a bude využívána pro zavlažování trávy na náměstí. Mezi nejčastější požadavky veřejnosti patří umístění pítek, sezónní instalace mlžítek, doplnění kvetoucích rostlin nebo založení trávníků, které by sloužily k posezením a piknikům.

Kámen místo asfaltu a 127 nových stromů

Podle autorů návrhu na Jiřáku vznikne několik nových míst k sezení na lavičkách. Asfaltové plochy budou vydlážděny kamenem. Návrh počítá s výsadbou 127 stromů do zcela nových míst a 27 dalších, které by doplnily aleje. Revitalizací by se měla zlepšit i prostupnost křižovatky Vinohradské a Slavíkovy, protože v místě vzniknou povrchové přechody pro chodce.

Stromy, které lemují náměstí budou odsunuty dál od průčelí kostela Nejsvětějšího Srdce Páně, aby nezakrývaly pohled na něj. Nové řešení bude mít i výduch z metra, protože vzduch, který z něj fouká aktuálně poškuzuje vegetaci. Výduch by měl být výrazně menší a nefoukat vzduch do boku, ale přímo nahoru, díky čemuž budou moci kolem výduchu být vysazeny stromy.

V roce 2019 probíhal za pomoci IPR Praha přímo na náměstí Jiřího z Poděbrad participace, která ukázala zejména to, že místní obyvatelé nevěří, že se Jiřák skutečně nakonec dočká smysluplné obnovy. Zatím to vypadá, že jsme na dobré cestě, uvidíme v roce 2022.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MCA atelier | Zdroj CAMP PRAHA

Štítky opravy, náměstí Jiřího z Poděbrad, revitalizace, Praha 3, strom, kostel, střecha, dlažba, Miroslav Cikán, Pavla Melková, Praha, Vinohrady

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Více stromů, dlažba místo asfaltu a přesun trhů. Jiřák projde revitalizací  |  Praha 3  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.