Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Vítkov projde proměnou. Město vybralo dodavatele projektové dokumentace

Projekt první části oprav parku na pražském Vítkově v Praze 3 si nechá vytvořit pražský magistrát. Dokument bude stát 4,77 milionů korun, jeho vypracování zabere zhruba osm měsíců a vytvoří jej sdružení VZ Vítkov. Vrch Vítkov, který je pojmenován po pražském měšťanovi Vítkovi z Hory, se nachází v Praze 3, kterou na severu odděluje od Karlína.

Obnova zeleně i zlepšení dostupnosti Vítkova

Momentálně se jedná o rekonstrukci hlavní cesty a jejího bezprostředního okolí. Vybraná firma dodá projektovou dokumentaci, která je nutná pro stavební povolení a provedení prací. Také zajistí autorský dozor včetně inženýrské činnosti, která je nutná pro vydání stavebního povolení.

V památníku na Vítkově se nyní nachází expozice českých a československých moderních dějin. Byla otevřena v roce 2009 a spadá pod Národní muzeum.

V uplynulých letech si pražský magistrát nechal vypracovat studii obnovy celého Vítkova. V letech následujících by pak podle ní měla být obnovena zeleň, porosty na svazích a zlepšit by se měla také celková dostupnost Vítkova. Obnovy se dočkají také inženýrské sítě, osvětlení nebo zázemí pro údržbu i pro obyvatele.

Jednoznačnou dominantou vrchu Vítkova je Národní památník s jezdeckou sochou Jana Žižky. Památník vznikl ve 30. letech 20. století a měl připomínat zrození československého státu a hrdinství legionářů. Sloužil však k zasedání parlamentu a k dalším akcím a později se z památníku stalo mauzoleum komunistických předáků.

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky park, Vítkov, oprava, Praha 3, Praha, Pražský magistrát, Karlín, památník, Národní muzeum, Československo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vítkov projde proměnou. Město vybralo dodavatele projektové dokumentace  |  Praha 3  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.