Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

FOTO: Pražané si připomínají 600 let od bitvy na Vítkově. Velká husitská hra zaujala děti i dospělé

Dnes je to přesně 600 let od bitvy na Vítkově, ve které husité pod vedením Jana Žižky z Trocnova porazili rakouské a míšeňské křižáky. Při té příležitosti uspořádala Praha 3 v sobotu 11. července Velkou husitskou hru pro rodiny s dětmi i jednotlivce.

Na čtyřkilometrové trase, která měla celkem jedenáct stanovišť, mohli účastníci potkat hned několik historických postav a něco se o nich dozvědět. Zároveň od dotyčných obdrželi na hrací kartu razítko a odhalili jedno z písmenek tajenky.

Na trase se hráči setkali s teologem Petrem Chelčickým, arcibiskupem Janem Rokycanou, husitským hejtmanem Janem Roháčem z Dubé, vojevůdcem Prokopem Holým, reformátorem Janem Husem, filozofem Jeronýmem Pražským a na samém vrcholu Vítkova pak čekal Jan Žižka. Hra byla místy i dobrodružná, třeba na předposledním stanovišti pod kopcem svůj post hlídal voják, kterého museli účastníci porazit za pomocí zbraně.

Na konci čtyřkilometrové trasy čekalo poslední stanoviště, kde mohli hráči směnit kartu s razítky za tašku s odměnou a nechat se vyfotit se samotným Janem Žižkou. K dispozici byly na zapůjčení kostýmy z barrandovského filmového studia. Cestu lemovaly také nově nainstalované dodatkové tabulky, o nichž jsme psali již dříve zde. Velcí i malí účastníci se tak například dozvěděli, že se ulice Táboritská jmenuje podle táboritů, radikálního křídla husitského hnutí. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Natálie Bartlová

Štítky husité, Vítkov, Jan Žižka, Praha 3, Bitva na Vítkově, Jan Žižka z Trocnova, Praha, Trocnov, Petr Chelčický, Jan Rokycana, Jan Hus, Jan Roháč z Dubé, Prokop Holý, Jeroným Pražský, Husitství

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Pražané si připomínají 600 let od bitvy na Vítkově. Velká husitská hra zaujala děti i dospělé  |  Praha 3  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.