Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Místo udusané hlíny hřiště a zeleň. Pod Nuselákem vznikne volnočasový areál

Místo pod Nuselským mostem, kde je v současné době jen plácek bez zeleně, začne v srpnu ožívat. Právě v druhé polovině prázdnin by měla začít stavba nového areálu pro trávení volného času. Vedení Prahy 2 chce vytvořit prostor pro všechny generace od dětí, přes mládež, rodiny s dětmi až po seniory.

Místo udusané hlíny volnočasový areál

Pod Nuselským mostem vznikne hřiště s herními a vodními prvky, plocha na cvičení, pro grilování, hřiště na pétanque, knižní stánek, kiosek s občerstvením, půjčovnou grilů a sportovního nářadí a s veřejnými toaletami. Děti budou moci v areálu jezdit na odrážedlech, koloběžkách a tříkolkách nebo si hrát s vodní pumpou.

Vedení druhé městské části slibuje, že park se sportovištěm bude fungovat také jako zelená oáza. Plocha nového volnočasového areálu podle aktuálního projektu zabere 5100 metrů čtverečních, z toho betonová část necelou pětinu. Naopak přibude zeleně, vysazeny budou stovky keřů a více než 2 tisíce kusů trvalek a cibulovin, dále pět nových dřevin, a to javor babyka, javor mléč, mahalebka obecná a jeřáb ptačí s průměrem koruny v dospělosti 10 až 12 metrů.

Architekti vycházeli z názorů návštěvníků parku

Architekti z LOXIA a.s. při zpracování projektu vycházeli z názorů návštěvníků parku. Před samotným projektováním volnočasového areálu prováděli v parku Folimanka terénní šetření, pozorovali každodenní provoz, dotazovali se kolemjdoucích a do projektu pak přání a potřeby návštěvníků zakomponovali.

„Podobu veřejného prostoru je vždy dopředu potřeba dobře promyslet. Nemusí být nutně velký, ale musí nabízet aktivity a služby, které obecně lidé vyhledávají, aby se nestal jen expozicí nápadů nebo jednoúčelovým prostorem pro minoritu, ale aby byl přínosem pro rezidenty i lákadlem pro návštěvníky z okolí. V případě Folimanky bylo naším záměrem vytvořit areál, který bude umožňovat celoroční využití, proto jsme do návrhu zakomponovali plochy a zázemí určené pro celou řadu volnočasových aktivit a sportů, jako např. pétanque, ping-pong, grilování, bruslení, pískoviště, lavičky a stoly nebo knihovničku,“ uvedla architektka Jana Mastíková.

Nový volnočasový areál v parku Folimanka je součástí celkové koncepce řešení celé Folimanky a navazujících prostor Albertovských strání, která vznikla v roce 2007 a od té doby se postupně realizuje.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Praha 2

Štítky volný čas, areál, Nuselský most, Folimanka, Praha, projekt, hlína, pétanque, LOXIA a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Místo udusané hlíny hřiště a zeleň. Pod Nuselákem vznikne volnočasový areál  |  Praha 2  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.