Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Ulici Wenzigovu a U Zvonařky v Praze 2 propojí nový most. Podívejte se, jak bude vypadat

Metropole nechá postavit novou lávku přímo nad Bělehradskou ulicí na Vinohradech. Sloužit bude pro pěší a cyklisty a propojí ulici Wenzigovu a U Zvonařky, na které nyní navazují dvě monumentální schodiště. Stavba by mohla začít ve druhé polovině příštího roku a bude trvat přibližně rok. Most bude dlouhý 45 metrů a široký čtyři metry s volnou šířkou mezi zábradlím tři metry. Odhadovaná cena včetně opravy přilehlého schodiště je 30 milionů korun bez DPH.

Nová lávka zlepší propojení Nového Města a Vinohrad

Lávka nad ulicí Bělehradská spojující ulice Wenzigova a U Zvonařky chodcům a cyklistům doplní přímou vazbu mimo rušné komunikace z Nového Města přes Vinohrady až na Prahu 4 po Nuselském mostě. Při výběru podoby lávky jsme mysleli na to, aby architektonicky hrála s krásnými schodišti a její konstrukce do nich co nejméně zasahovala a spíš je esteticky doplňovala,“ řekl pražský náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr.

Oblouky lávky jsou navržené z kvalitního ultra-vysokohodnotného betonu s povrchem odpovídajícím lesklému bílému mramoru. Mezi výhody tohoto betonu patří snadná údržba, vysoká pevnost a nepropustnost vody.

Městská část podle místostarosty Prahy 2 Jana Korsesky o novou lávku pro pěší a cyklisty usiluje již několik volebních období. Nová lávka podle něj zlepší propojení Nového Města a Vinohrad a naváže na světelnou křižovatku Wenzigova a Legerova.

Jsem rád, že se v tomto ohledu konečně blýská na lepší časy a přání našich občanů bude vyslyšeno. Vybudováním lávky se tak otevře prostor pro nový cyklokoridor směřující z Vinohrad k Vltavě či do Nuslí. Počítá s ní i schválený cyklogenerel městské části Praha 2,“ dodal Jan Korseska.

Stavba bude architektonicky zapadat do svého okolí

Výsledná podoba lávky se vybírala z desítky návrhů. Ty posoudil Národní památkový ústav, aby byl vítěz v souladu s chráněným památkovým územím. Lávka tak bude architektonicky zapadat do svého okolí. Hlavním viditelným prvkem mostu je dvojice vzájemně protnutých spodních oblouků lávky. Ty se kříží v ose ulice Bělehradská nad tramvajovou tratí.

Loni jsme dokončili stavbu Trojské lávky. Do konce příštího roku postavíme lávku HolKa, která propojí hustě obydlené čtvrti Holešovic a Karlína s ostrovem Štvanice. Připravujeme stavbu Dvoreckého mostu, u kterého se momentálně dotčené orgány vyjadřují k dokumentaci pro územní rozhodnutí. Také jsme začali opravovat Barrandovský most a hledáme zhotovitele rekonstrukce Libeňského mostu. Mám radost, že nyní můžeme začít posouvat i projekt nového mostu, tentokrát ne přes vodu, ale silnici a tramvajovou trať,“ dodal Adam Scheinherr.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto praha.eu

Štítky Vinohrady, most, stavba, Praha, Praha 2, lávka, schodiště, cyklista, Nové Město, Adam Scheinherr, Národní památkový ústav, Nuselský most

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ulici Wenzigovu a U Zvonařky v Praze 2 propojí nový most. Podívejte se, jak bude vypadat  |  Praha 2  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.