Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

VÁNOCE NA DVOJCE: Strom na Míráku, trhy na Tyláku a hned dvě kluziště

V adventním čase našim čtenářům představujeme, jak letos vypadají Vánoce v jednotlivých městských částech Prahy. Městská část Praha 2 rozsvítila umělý strom na náměstí Míru, kde stojí také nový betlém. Na stejném místě stojí také oranžový kontejner, do kterého mohou zájemci umístit dary pro opuštěná zvířata. V prostoru parku stojí vánoční stromy, které ozdobily děti z místních základních škol.

Vánoční strom na Míráku, betlém a dárky pro psy

Letošní koronavirová situace značně ovlivnila předvánoční období i v Praze 2. Obvykle rušné a hojně navštěvované vánoční trhy na náměstí Míru se letos ve své standardní podobě nekonají, doprovodný program je také minimalizován a přizpůsoben aktuální epidemické situaci a platným vládním opatřením.

Strom byl na náměstí Míru rozsvícen už během první adventní neděle. Rozsvícení umělého vánočního stromu proběhlo bez účasti veřejnosti. První návštěvníci náměstí mohli obdivovat nový betlém.

Třicátého listopadu na náměstí Míru odstartoval již třetí ročník charitativní akce v rámci celosvětového svátku dárcovství GIVING TUESDAY, v rámci kterého Praha 2 sbírá krmivo, pamlsky, hračky a kosmetiku na podporu psích a kočičích útulků. „Zájemci mohou své dary vhazovat do oranžového sběrného kontejneru až do poslední adventní neděle, kdy výtěžek sbírky rozvezou radní a pracovníci úřadu Městské části Praha 2 do útulků v Libni, Bohnicích a Lysé nad Labem,“ vysvětlila mluvčí Prahy 2 Andrea Zoulová.

Vánoční stromy od dětí a zpívání se zastupiteli

Děti z devíti mateřských škol Prahy 2 1. prosince ozdobily vánoční stromky umístěné v prostoru parku a zazpívaly si při práci první vánoční koledy. „Nazdobené stromky tak budou po celý advent vánoční atmosféru náměstí dokreslovat,“ uvedla mluvčí a doplnila, že 20. prosince od tří hodin odpoledne by mělo proběhnout tradiční Zpívání se zastupiteli na schodech kostela sv. Ludmily, pokud to epidemická situace a vládní opatření dovolí.

I když aktuální situace pořádání tradičních vánočních trhů neumožňuje, radnice Prahy 2 vyslyšela žádosti svých občanů a zajistila alespoň provoz farmářských trhů na Tylově náměstí u stanice MHD  I. P. Pavlova. „Zde si budou moci zájemci během adventního období od 3. do 23. prosince v době od 8 do 20 hodin zakoupit ovoce, zeleninu, ořechy, med, mléko, sýry a další delikatesy v celkem deseti stáncích,“ pověděla Andrea Zoulová.

Kluziště na Dvojce budou

V úterý 8. prosince v 10 hodin dopoledne vyjedou na led první bruslaři v Havlíčkových sadech a o den později, ve středu 9. prosince ve 14 hodin, na Folimance. Obě kluziště budou otevřena každý den od 9 do 20 hodin za příznivého počasí a epidemické situace až do 28. února.

Náklady na letošní vánoční program i výzdobu jsou dle očekávání nižší než v předchozích letech, nicméně výzdoba ulic a parků je podle mluvčí Dvojky podobná jako v minulých letech a lidé si ji užijí do 6. ledna.

Čtete také:

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Facebook Praha 2

Štítky Vánoce, strom, náměstí Míru, Praha 2, Praha, vánoční stromek, městská část, advent, Ivan Petrovič Pavlov, vánoční trhy, kontejner

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VÁNOCE NA DVOJCE: Strom na Míráku, trhy na Tyláku a hned dvě kluziště  |  Praha 2  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.