Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Praha 2 podporuje opravu mostu na Výtoni a rozšíření o třetí kolej

Praha 2 podporuje rekonstrukci železničního mostu na Výtoni se zachováním stávající podoby včetně ocelové obloukové konstrukce. Zároveň chce rozšíření mostu o třetí kolej, aby bylo možné posílit vlakovou dopravu v metropoli. V pondělí se na tom usnesli zastupitelé městské části. Téměř stejné usnesení v březnu schválilo také celopražské zastupitelstvo, zachování mostu požaduje i Praha 5. Správa železnic dříve zveřejnila záměr památkově chráněnou vrchní konstrukci mostu nahradit novou, což vyvolalo vlnu kritiky.

Část veřejnosti i odborníků si přeje zachování mostu

SŽ dříve na podobu mostu vypsala mezinárodní architektonickou soutěž, jejíž výsledky představila loni. Vítězný projekt počítá s tím, že zůstane zachována jen spodní část s pilíři a nynější nýtovanou konstrukci nahradí nová. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) dříve uvedl, že chce o dalším postupu rozhodnout do konce roku.

„Jsme rádi, že se nám podařilo sehnat podporu napříč politickým spektrem, které nás přiblížilo záchraně železničního mostu. Praha 2 má zkušenost s památkami, kterým se nevěnovala dostatečná péče, a o to více je potřeba dát najevo, že o naše historické dědictví je třeba pečovat. Doufáme, ze se most podaří citlivě rekonstruovat, aby nadále byl součástí pražského panoramatu. Koneckonců i UNESCO s námi souhlasí," uvedl zastupitel Jiří Mach (Praha 2 Sobě).

Výsledek soutěže a vybraná varianta vyvolala u části laické veřejnosti i odborníků nevoli, požadují zachování mostu. Proti záměru se vyjádřil Český národní komitét ICOMOS a Centrum světového dědictví UNESCO vyzvalo dopisem ministerstvo kultury k zachování mostu. Zachování památkově chráněné konstrukce požaduje i Národní památkový ústav a proti nahrazení konstrukce vznikla on-line petice s 15 800 podpisy.

ANKETA: Jak by měl vypadat nový most přes Vltavu?

Správa železnic představila novou podobu vyšehradského železničního mostu spojujícího Nové Město a Smíchov. Ze starého zbydou jen pilíře a usadí na ně novou, tříkolejní konstrukci. Most by měl stát dvě miliardy korun, se začátkem stavby se počítá...

Podle expertů je most ve špatném stavu a jeho rekonstrukce by byla drahá, dlouhá a výsledek by měl výrazně nižší životnost než most nový

SŽ a ministerstvo dopravy uspořádalo k tématu mezinárodní kolokvium, na kterém podle dřívějších informací sedm z deseti odborníků ve svých vyjádřeních doporučilo nahrazení konstrukce. Například podle ředitele Kloknerova ústavu ČVUT Jiřího Kolíska se oprava, která zajistí odolnost očekávanému dopravnímu zatížení a dostatečnou životnost, zdá být neproveditelná. Další experti uvedli, že most je ve špatném stavu a jeho rekonstrukce by byla drahá, dlouhá a výsledek by měl výrazně nižší životnost než most nový. Pro rekonstrukci se naopak vyjádřil například švýcarský mostní odborník Eugen Brühwiler.

Železniční most na Výtoni byl ve své původní podobě zprovozněn 15. srpna 1872. Na přelomu 19. a 20. století byl nahrazen mostem, který se klene přes Vltavu dosud. Konstrukce je podle odborníků významnou technickou kulturní památkou v exponované části Pražské památkové rezervace. SŽ v minulosti neúspěšně usilovala o odejmutí památkové ochrany mostu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Eva Hradilová

Štítky most, Výtoň, oprava, železnice, památky, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha 2 podporuje opravu mostu na Výtoni a rozšíření o třetí kolej  |  Praha 2  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.