Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na nádvoří Novoměstské radnice funguje výdejna potravinové banky pro lidi v těžké situaci

Praha 2 otevřela na začátku června výdejnu potravinové banky, která se nachází v přízemí na nádvoří Novoměstské radnice. Je určena po obyvatele Prahy 1 a Prahy 2 v tíživé finanční situaci, kteří si mohou vyzvednout potravinovou pomoc každé pondělí mezi 09:00 a 12:00. V tiskové zprávě o tom informovala mluvčí druhé městské části Andrea Zoulová. Potravinová banka pro Prahu a Středočeský kraj má nyní podle svých webových stránek v metropoli čtyři výdejny.

„Praha 2 s potravinovou bankou spolupracuje již třetím rokem a jak zaměstnanci našeho humanitního odboru, tak charitativní organizace kvitují tuto rychlou pomoc pro potřebné a její provázanost na další služby," uvedla starostka Prahy 2 a náměstkyně primátora pro sociální oblast Alexandra Udženija (ODS). Vedení Prahy nedávno schválilo potravinové bance pro Prahu a Středočeský kraj mimořádnou neinvestiční dotaci 2,5 milionu korun.

Zájemci o podporu se při první návštěvě prokážou občanským průkazem, podle informací radnice musí také přinést doporučení sociálního odboru, úřadu práce nebo orgánu sociálně-právní ochrany dětí. Kromě Novoměstské radnice má banka v Praze výdejnu ve Vršovicích pro dlouhodobě nezaměstnané a osoby bez domova, na Novém Městě pro seniory a osoby se zdravotním průkazem a v Nuslích pro matky s dětmi, které mohou kromě potravin získat i pleny a další dětskou hygienu.

Podle ředitelky banky Věry Douškové banka nefunguje jako supermarket a do tašek zaměstnanci dávají vždy ty potraviny, které jsou zrovna na skladě. „Bývají to těstoviny, rýže, mléko, sladkosti, cukr, pečivo, ovoce, zelenina, paštiky… Zkrátka cokoli zrovna svezou naši řidiči z potravinových řetězců," vysvětlila.

Bank je v zemi 15 a jsou sdružené v České federaci potravinových bank. Získávají potraviny od obchodních řetězců, ze sbírek, evropského programu potravinové pomoci, od výrobců, pěstitelů či jednotlivců. V Praze banka rovněž zpracovává čerstvé potraviny, které se jí nepovede redistribuovat, v komunitní kuchyni a vaří pro důchodce ve dvou azylových domech. Zároveň se zabývá také osvětovou činností proti plýtvání potravinami.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Renáta Kašická, Praha 2

Štítky potravinová banka, Novoměstská radnice, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na nádvoří Novoměstské radnice funguje výdejna potravinové banky pro lidi v těžké situaci  |  Praha 2  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.