Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Občané mohou navrhovat projekty, které v budoucnu zrealizuje Praha 10

Občané mohou v těchto dnech výrazně zasáhnout do rozhodování o tom, jaké projekty bude městská část Praha 10 realizovat v roce 2022 a letech následujících. Radnice až do konce dubna sbírá podněty obyvatel a ty nejinspirativnější zařadí do svého akčního plánu a rozpočtu městské části.

Radnice Prahy 10 začíná připravovat rozpočet na příští rok. Od loňska tento proces startuje tím, že jednotlivé odborné sekce úřadu navrhují vhodné projekty navázané na desetiletou strategii rozvoje městské části. Letos Desítka dává stejnou možnost i svým občanům. „Jejich nápady by měly být přínosné jak pro ně, tak pro jejich sousedy. Měly by myslet na rozvoj našich sociálních vazeb, ochranu životního prostředí nebo třeba odpovědné financování,“ vysvětlila starostka Prahy 10 Renata Chmelová (VLASTA).

Až do konce dubna mohou lidé přes speciální formulář navrhovat projekt, který by rádi viděli zařazený v rozpočtu městské části. Odborná skupina složená ze zástupců vedení a odborníků radnice vyřadí ty nerelevantní, všechny ostatní Desítka představí veřejnosti, která na ně bude moci reagovat. Následně odborná skupina provede finální výběr těch, jež zařadí do akčního plánu na rok 2022. „Tedy do plánu konkrétních činností, které jsou navázané na samotný rozpočet. Naplňujeme jím strategii udržitelného rozvoje na období 2020-2030, vloni schválenou naším Zastupitelstvem,“ upřesnila radní pro rozpočet, finance a dotace Lucie Sedmihradská (VLASTA), podle které se může stát, že některé občanské nápady radnici sice zaujmou, ale nebude je možné realizovat hned v roce 2022. „Z těch uděláme seznam pro nadcházející období,“ doplnila Sedmihradská.

Starostka Chmelová shrnula hlavní změny v rozpočtování městské části, které se udály od roku 2018. „Dvakrát po sobě jsme se dokázali vyhnout rozpočtovému provizoriu. Projednávání rozpočtu na finančním výboru jsme otevřeli všem zájemcům – vysvětlili jim jednotlivé položky, zodpovídali dotazy. Za výrazného přispění našich občanů jsme zpracovali strategii rozvoje Desítky, kterou je možné naplňovat bez ohledu na politické zastoupení radnice. Nyní dál motivujeme sousedy, aby se angažovali v rozvoji své městské části,“ uzavřela Renata Chmelová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Facebook Praha 10

Štítky rozpočet, výběr, projekty, Praha 10, Praha, projekt, městská část, Renata Chmelová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Občané mohou navrhovat projekty, které v budoucnu zrealizuje Praha 10  |  Praha 10  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.