Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Haukovou a Chalupeckého bude ve vršovickém parku připomínat billboard. Ten bude řízený umělou inteligencí

Soutěž o návrh instalace ve vršovickém parku, která má sloužit jako odkaz uměleckému páru Jiřina Hauková – Jindřich Chalupecký, vyhrál billboard, který bude kombinací citátů básnířky a teoretika umění vytvářet zcela nové texty. V Parku Jiřiny Haukové a Jindřicha Chalupeckého by se dílo mělo objevit v roce 2022.

Billboard zvítězil v konkurenci dalších třiceti návrhů

Návrh na billboard od týmu Vojtěch Tecl, Tereza Brussmannová, Adam Šustek a Jakub Rajnoch (umělci) a Savka Marenić (architektka) oslovil v konkurenci téměř třiceti dalších návrhů porotu složenou z odborníků na umění a zástupců z městské části.

Dalšími nezávislými členy poroty byli Karina Kottová (ředitelka Společnosti Jindřicha Chalupeckého, kurátorka a teoretička současného umění), Milan Houser (umělec, do roku 2019 děkan a nyní proděkan Fakulty výtvarných umění VUT v Brně) a Edith Jeřábková (kurátorka, teoretička a historička umění).

„Propojením těchto dvou osobností (Haukové a Chalupeckého) se rodí nekonečné variace inteligentního generovaného textu. Vymýšlí ho systém neuronové sítě, vyučovaný všemi dostupnými texty a archiváliemi, které po sobě oba autoři zanechali. Vzniká sloučení dvou přístupů k tvorbě psaného textu, a vytváří tak novou nesmrtelnou poezii a myšlenky, které se stále aktualizují,“ stojí v anotaci návrhu nazvaném jednoduše „Spolu“.

„Jak lépe vzdát hold mistrům textu, než samotnými texty?“ ptá se řečnicky David Kašpar (VLASTA / STAN), místostarosta Prahy 10 pro školství a kulturu. „Propojení moudrých slov obou velikánů je jednak symbolické vzhledem k jejich životnímu spojení, jednak inovativní a originální,“ doplňuje Kašpar.

Podle předsedy poroty Tomáše Vaňka, umělce a rektora Akademie výtvarných umění v Praze, došla porota k výsledkům již během dvou dnů, a to díky důkladní přípravě a času, který všechny členky a členové poroty návrhům věnovali.

Soutěž je kompletně on-line   

Koncept vítězného návrhu je z mého pohledu velice zdařilý komplexně, s konkrétním odkazem k osobnosti a práci básnířky Jiřiny Haukové a teoretika umění Jindřicha Chalupeckého,“ doplňuje Tomáš Vaněk.

Ze všech návrhů poroto vybrala a finančně ocenila tři nejlepší. Pomyslné stříbro získal architekt Radek Talaš s památníkem v podobě typografického symbolu hvězdičky, která je automaticky natáčena směrem ke slunci. Třetí místo obsadila idea zvednutí všední části parku a jeho vykrojení, jež současně počítá s revitalizací okolního prostoru. Autorem bylo Studio COSMO v sestavě Tereza Kabelková, Jiří Kabelka, Marie Kubátová a Petr Moschner.

Jednalo se o první soutěž obdobného typu, kde zadavatelem byla městská část a investorem hlavní město Praha. Soutěž také kvůli nynější situaci probíhá kompletně on-line a bez tištěných materiálů. 

Nejdůležitější pro nás ovšem je, že byl transparentním procesem a v názorovém souznění porotců vybrán výborný návrh. Přejeme autorům i Praze 10 jeho úspěšnou realizaci,” shrnuje Igor Kovačević ze společnosti CCEA MOBA (Centrum pro středoevropskou architekturu), která soutěž organizačně zajišťovala.

Nyní probíhají jednání s vítězi o uzavření smlouvy a realizaci jejich díla. Celkové investice na pořízení díla jsou 4,8 milionu korun a hrazeny budou z programu hlavního města s názvem Umění pro město.

Myšlenkový odkaz dvojice je stále živý

„Těší mě, že se Haukové a Chalupeckému, jejichž život byl dlouhodobě svázán s pražskými Vršovicemi, dostane pocty nikoli ve formě klasického pomníku nebo pamětní desky, ale současné instalace, nebo dokonce intervence. Myšlenkový odkaz této dvojice je stále živý, a podobně živé bude také dílo, které jej připomíná. Automaticky generované texty vycházející ze skloubení poezie Haukové a teoreticko-esejistických textů Chalupeckého budou asi nabírat mnoho rovin, od té vážnější přes humornou až k absurdní,“ prohlašuje Karina Kottová, ředitelka Společnosti Jindřicha Chalupeckého, kurátorka a teoretička současného umění.

Ohodnoť článek

Foto praha10.cz

Štítky společnost, Vršovice, vršovický park, Praha 10, Hauková, Chalupecký, Jindřich Chalupecký, Jiřina Hauková, umění, soutěž, Praha, Tomáš Vaněk, Marie Kubátová, Jiří Kabelka, Akademie výtvarných umění v Praze, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Haukovou a Chalupeckého bude ve vršovickém parku připomínat billboard. Ten bude řízený umělou inteligencí  |  Praha 10  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.