Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VIZUALIZACE: Promenáda mezi Vršovicemi a Zahradním Městem bude hotová v roce 2024

Pražský magistrát má hotovou studii promenády s parkem plánované namísto železniční trati mezi Vršovicemi a Zahradním Městem, která po modernizaci koridoru přestane fungovat. Jak dnes novinářům řekl náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě), stavba by mohla začít v roce 2022 a skončit o dva roky později a vyjde na 200 až 300 milionů korun. Podobný projekt je výhledově v plánu v rámci modernizace trati na letiště a na Kladno.

Trať vedoucí přes Strašnice včetně zastávky přestane podle informací magistrátu fungovat v prosinci, kdy ji nahradí nově postavený čtyřkolejný koridor s novými zastávkami Eden a Zahradní Město. Nová promenáda má podle Scheinherra sloužit k procházkám a rekreaci a zároveň propojit Vršovice a Strašnice pro pěší a cyklisty. Náměstek uvedl, že magistrát již má dokumentaci pro územní rozhodnutí, o které bude žádat. Potřebné pozemky plánuje město se Správou železnic (SŽ) směnit za jiné.

Čtyřkolejná trať, kterou SŽ buduje mezi Hostivaří a hlavním nádražím, je podle posledních informací hotová zhruba ze dvou třetin. Projekt má vyjít na 5,4 miliardy korun, více než 80 procent má být financován z evropských fondů.

Promenádu budou tvořit dva pásy, jeden čtyři metry široký pro cyklisty a bruslaře a druhý se šířkou 3,2 metru pro pěší. Mezi nimi bude necelý metr zeleně, tartanu nebo původních kolejí. Na promenádě zůstanou zachovány i další železniční prvky. „Po cestě budou k vidění původní části kolejiště, osvětlovacích věží, pražců a návěstidel. Podél promenády zůstane historický kamenný podchod z 19. století, nýtovaný most z roku 1918 nebo lávka nadchodu u zastávky Praha - Strašnice z třicátých let 20. století i část nástupiště z druhé poloviny 20. století," uvedl Adam Scheinherr.

Architekt a hlavní koordinátor studie Tomáš Cach doplnil, že součástí korza budou tři lávky, a to u nové železniční zastávky v Edenu, u ulice V Korytech a největší přes Průběžnou ulici. Na promenádě a v okolním parku bude několik míst určených pro trávení volného času, například u Botiče, u sídliště Vlasta, u Edenu na místě zrušené zastávky Strašnice nebo u výhledu na Zahradní Město.

Podobný projekt podle Scheinherra magistrát zvažuje i v rámci plánované modernizace trati na letiště. „Dojde k opuštění současného drážního tělesa dráhy na Kladno a tím pádem by měl vzniknout projekt, kterému říkáme kladenská drážní cesta," vysvětlil. Dodal, že v tomto případě nebude k dispozici tolik prostoru jako ve Strašnicích, takže půjde spíše o cestu pro pěší a cyklisty bez okolního parku, i když místa pro rekreaci tam budou také.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebook Adam Scheinherr

Štítky silnice, promenáda, cykloturistika, Praha, Zahradní Město, Vršovice, Adam Scheinherr, projekt, Strašnice, Kladno, Praha sobě, Pražský magistrát, magistrát, cyklista

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIZUALIZACE: Promenáda mezi Vršovicemi a Zahradním Městem bude hotová v roce 2024  |  Praha 10  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.