Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Radnice Prahy 10 se stěhuje z Vršovic. Několik let bude ve Strašnicích

Úřad městské části Praha 10 se v srpnu začne stěhovat ze staré radniční budovy ve Vršovické ulici do bývalých prostor banky ve Strašnicích. Radní to na svém zasedání schválili už 13. dubna. Důvodem stěhování úředníků je nevyhovující technický stav budovy, jejíž budoucnost zatím není známá. Zástupci vedení Prahy 10 dnes na tiskové konferenci nevyloučili její prodej.

Městská část sáhla ke stěhování úředníků

Původně mělo dojít k opravě radnice, o které se mluví už několik let. Její cena měla být 1,1 miliardy korun. Městská část projekt upravila, aby jeho cena byla 915 milionů, kterou stanovil magistrát, aby na rekonstrukci přispěl bezúročnou půjčkou ve výši 500 milionů korun. Přispět měl i Státní fond životního prostředí, a to 230 milionů.

Starosty Prahy 10 Martin Valovič (ODS) na dnešní tiskové konferenci vysvětlil, že přípravu narušila pandemie koronaviru a válka na Ukrajině. Lhůtu pro půjčku od magistrátu tak Praha 10 propásla a rostoucí ceny stavebních prací náklady dostaly nad původní limit.

„Kdyby se ten projekt začal tendrovat, můžeme se dostat na 1,8 miliardy, možná dvě miliardy korun. V tu chvíli by se pro nás stal neufinancovatelným," uvedl Martin Valovič.

„Dnes jsme ve stavu, že tato budova začíná konzumovat finanční prostředky na její údržbu nad míru únosnou,“ uvedl starosta a doplnil, že to je kontraproduktivní, a tak městská část sáhla ke stěhování úředníků.

Radnice se přestěhuje do bývalé bankovní budovy ve Strašnicích

Nová adresa radnice Prahy 10 bude v budově ve Vinohradské ulici u tramvajové zastávky Vinice. Jde o bývalou banku, kde bude pracovat asi 400 zaměstnanců městské části. „Zůstanou tam přepážková pracoviště, která mohou sloužit pro naše účely, ale taky archivy nebo velký zasedací sál, který může sloužit k zasedání zastupitelstva,“ popsal starosta.

Prostory si Praha 10 pronajme od firmy Carpet Invest za 2,9 milionu korun bez DPH měsíčně, další zhruba milion bude platit za měsíční zálohy. Nájemní smlouva je uzavřena na čtyři roky, poté bude mít radnice nárok na šest půlročních opcí. Stěhování úředníků začne v srpnu a končit by mohlo na konci září.

Místostarosta Tomáš Pek (TOP 09) hledal zejména pozitiva nové budovy. „Je to na stanici Vinice kousek od metra Strašnická. Stanice tramvaje je bezprostředně před tím objektem, tím pádem je to místo pro veřejnost i pro úředníky velice dobře přístupné a možná ještě lépe než současné místo radnice,“ řekl novinářům Tomáš Pek.

„Objekt je proti tomuto objektu moderní, v podstatně lepším stavu a lepším vybavením. Myslím, že nejen pro návštěvníky radnice, ale i pro úředníky, to bude zcela jednoznačně změna k lepšímu,“ uvedl Pek a dodal, že městská část plánuje kampaň, aby lidé během přechodného období věděli, jakou agendu kde vyřídí.

Postup radnice kritizuje opozice

Postup radnice kritizují opoziční Piráti, kteří se obávají toho, aby městská část nepřišla o radnici a nemusela následně řešit, co s úředníky, jako to musí řešit magistrát v případě pronajatého Škodova paláce. „Máme obavu, že úřad budovu opustí a buď se nevrátí vůbec, nebo se vrátí do cizího," řekl našemu redaktorovi na místě pirátský zastupitel v Praze 10 Michal Kočí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ivo Spisar

Štítky radnice, budova, stěhování, Vršovice, Strašnice, Praha 10

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radnice Prahy 10 se stěhuje z Vršovic. Několik let bude ve Strašnicích  |  Praha 10  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.