Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Praha 10 vysadila stromy za narozené děti. Dřeviny mohou nést jejich jména

Na území Prahy 10 je jednadvacet nových stromů, které městská část vysadila za narozené děti v projektu, který je tradicí už od roku 2007. Desítka chce nová stromořadí rozšířit na místa, která jsou sice na jejím území, ale nespravuje je. O strom za svého potomka se obyvatelé Prahy 10 mohou přihlásit při vítání občánků.

Nové stromy mohou nést jména dětí, za které jsou vysazeny

O strom za své dítě se mohou rodiče z Prahy 10 hlásit při vítání občánků. „Pokaždé se snažíme vyjít vstříc přání rodičů a vybrat stromek na místě, které preferují. Mohou pak sledovat, jak dřevina roste společně s jejich potomkem. Na podzim jsme zasadili celkem jednadvacet stromů - ve Vršovicích, Strašnicích, Malešicích a na Zahradním Městě. Nejčastějším druhem byla tentokrát atraktivní višeň chloupkatá oblíbená jak pro své bohaté jarní květy, tak podzimní barevné listy,“ vysvětlil ve zprávě pro novináře vedoucí odboru životního prostředí Martin Pecánek.

Pokud mají rodiče zájem, může být nová dřevina opatřena i cedulkou s křestním jménem jejich chlapečka nebo holčičky. Každý strom je podle mluvčího Prahy 10 Jana Hamrníka věnovaný maximálně deseti dětem.

Občané Prahy 10 si mohou strom i adoptovat

Stromy si však mohou obyvatelé Desítky i takzvaně adoptovat. „Osobně mě velmi těší nárůst zájmu o relativně nový projekt Adoptuj strom. Ten spočívá v tom, že se občané či organizace dobrovolně zavazují k péči o konkrétní dřevinu v místě jejich bydliště či působení. Rád bych do této aktivity ještě více zapojil místní organizace dětí a mládeže a další spolky,“ uvedl v tiskové zprávě radní pro životní prostředí a udržitelnost Desítky Milan Maršálek (VLASTA).

„Základní princip je stejný jako v případě Stromů za narozené děti: Zapojit občany do péče o své nejbližší okolí a pomáhat jim u dětí budovat kladný vztah k přírodě,“ doplnil radní.

Za narozené děti už Praha 10 vysadila přes 4500 dřevin

Jen v rámci projektu Stromy za narozené děti bylo vysázeno přes 4500 dřevin a díky a zapojování veřejnosti chce vedení Desítky zaměřit na další zkvalitňování celkové péče o veřejnou zeleň.

„Chceme připravit jednoduchou a pro veřejnost i odborníky přehlednou koncepci a přesný přehled toho, kdo a jak se stará o konkrétní pozemky na našem území. Řadu míst spravuje zejména Technická správa komunikací hlavního města Prahy, od níž máme rámcový příslib spolupráce na výsadbách v námi vytipovaných ulicích Desítky,“ vysvětlil Milan Maršálek.

Ohodnoť článek

Foto Praha 10

Štítky strom, děti, stromořadí, Praha 10

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha 10 vysadila stromy za narozené děti. Dřeviny mohou nést jejich jména  |  Praha 10  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.