Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Z Revoluční ulice bude promenáda s širokými chodníky, lavičkami a dlažbou místo asfaltu

Pražští radní se dohodli, že pražská Revoluční ulice se promění. Plánovanou rekonstrukci však čeká několik změn celkového řešení i samotného procesu, jakým bude ulice projektovaná a realizovaná. V ulici bude snížena rychlost na 30 kilometrů v hodině a povrch silnice bude vydlážděn. Dlažba totiž dovolí vsakování vody a tím vzniknou lepší podmínky pro nové stromořadí. V Revoluční ulici budou rozšířeny chodníky, na kterých budou umístěny lavičky.

Z Revoluční ulice bude promenáda s širokými chodníky

Studii Revoluční ulice zpracovalo v roce 2018 studio Aoc architekti ve spolupráci s Institutem plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR). „Podstatou Koncepční studie je v první řadě potvrzení a dotvoření ulice Revoluční. Není možné řešit tento prostor bez úvah o širším památkovém a urbanistickém kontextu lokality. Zároveň se jedná o místo, které ovlivní celý systém městské dopravy, a to i v návaznosti na nábřeží. Koncepční studie v Pražské památkové rezervaci si bere za cíl povýšit Revoluční třídu na plnohodnotný městský bulvár, který je příjemný zejména pro pěší,“ komentuje studii náměstek primátora Petr Hlaváček (TOP 09 a STAN - Spojené síly pro Prahu).

Při rekonstrukci budou v Revoluční ulici rozšířeny chodníky, ulice bude vybavena novými lavičkami, koši, stojany na kola i pítky. Počítá se i s umístěním restauračních zahrádek. Zastávka tramvaje bude přemístěna blíže k řece a v obou směrech vzniknou širší ostrůvky pro větší bezpečnost cestujících, kvůli které bude omezena rychlost na 30 kilometrů v hodině. Příjemnou městskou třídu má z ulice vytvořit hladká dlažba. V části ulice vznikne nový cyklopruh.

Chceme z Revoluční ulice vytvořit promenádu se širokými chodníky, kvalitními povrchy, lavičkami a lépe dostupnou MHD. Tak jak to má v centru moderní metropole být. Chystané změny zapadají do celkové vize, kterou v centru Prahy plánujeme. Chceme ho vrátit Pražanům, aby zde měli možnost, a hlavně chtěli trávit svůj volný čas,“ kvituje zásah náměstek primátora Adam Scheinherr (PRAHA SOBĚ).

30 nových stromů a dlažba místo asfaltu

Revoluční ulice tvoří část Hradebního korza, které by se mělo celé stát hlavní pražskou třídou. K tomu je zapotřebí, aby se zde lidé cítili pohodlně a bezpečně. Rozšiřujeme proto chodníky a snižujeme rychlost aut. Taková opatření ulici zatraktivní a bude ji pak možné využívat i k odpočinku,“ dodává Ondřej Boháč, ředitel IPR.

V Revoluční ulici přibude až 30 nových stromů a díky nahrazení původního asfaltu dlažbou se zlepší zadržování dešťové vody. Na studii navazuje rekonstrukce veřejného prostranství před obchodním domem Kotva, kde se zruší zastřešený vstup do podzemního supermarketu a zároveň zde přibudou místa k posezení.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto IPR Praha

Štítky vizualizace, rekonstrukce, ulice, Revoluční, Praha, chodník, dlažba, Adam Scheinherr, Petr Hlaváček, Ondřej Boháč, TOP 09, Starostové a nezávislí, Spojené síly pro Prahu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z Revoluční ulice bude promenáda s širokými chodníky, lavičkami a dlažbou místo asfaltu  |  Praha 1  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.