Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Další spory ohledně javoru v Praze 1, který má být pokácen. Na stromě podle vedení Prahy 1 žádný holub není

Radnice chce javor na Smetanově nábřeží pokácet kvůli kritizovanému projektu vydláždění nyní zatravněného plácku. Co se týče samotného kácení, tak to zatím zakázala Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP), a to kvůli hnízdění holuba hřivnáče. Jenže podle vedení Prahy 1 se na stromě žádný pták nenachází. Podle mluvčího radnice Petra Bidla pracovníci úřadu byli holuba na stromě hledat, ale našli prý jen „nedokončený shluk větví bez snůšky vajec“.

Strom má být pokácen z důvodu vybudování průchodu k řece

Podle Bidla tak ničím nepodložené informace posloužily pro přijetí důležitého stanoviska. Nejbližší hnízdo je podle něj na lampě pod terasou nedaleké restaurace, tedy v dostatečné vzdálenosti od stavební plochy. Již dříve ČIŽP přikázala radnici, aby s kácením stromu, ke kterému již Praha 1 měla povolení, počkala do doby, než pták s mláďaty hnízdo opustí.

Protest proti kácení stromu dnes vyvrcholil napadením tajemníka Prahy 1

Asi 20 lidí včetně pěti opozičních zastupitelů se dnes pokusilo dostat na radnici Prahy 1, aby získali od starosty Petra Hejmy (STAN) vyjádření k plánu pokácet strom na Smetanově nábřeží. Podle mluvčího městské části Petra Bidla se odpůrci kácení...

Strom má být pokácen z důvodu zřízení takzvaného čapadla, což je průchod k řece, ten je nyní zakrytý zeminou. Radnice ji již dříve začala odtěžovat a pokácela také lípu, která se nacházela nedaleko javoru. Travnatý plac má nahradít vydlážděná plocha. K tomu záměru má Praha 1 již stavební povolení.

První městská část přesto nadále zkoumá i takovou podobu technického řešení zpřístupnění historického čapadla, která by umožnila zachovat v Anenském trojúhelníku stávající strom,“ doplnil mluvčí.

Petici proti kácení javoru podepsaly asi 4000 lidí

Již dříve kácení stromu kritizovala opozice v Praze 1. Ta je složená z Prahy 1 Sobě, Pirátů a Zelených. Petici proti kácení javoru již podepsaly asi 4000 lidí. Podle kritiků je kácení jakéhokoliv stromu v centru za jakýchkoliv okolností špatné. Dále je podle nich projekt zbytečný, jelikož je velmi nákladný a zaměřený na turisty, a ne na místní obyvatele. Z zachování stromu se postavili také například herci a vedení Divadla Na Zábradlí.

Lidé v Praze 1 demonstrovali proti kácení javoru. To je nyní pozastaveno

V Praze na Smetanově nábřeží dnes demonstrovalo asi padesát lidí proti plánu radnice Prahy 1 pokácet vzrostlý javor stříbrný. Strom by měl ustoupit plánu vydláždit nyní zatravněné prostranství u tramvajové zastávky Karlovy lázně. Měl by zde být...

Na popud Prahy Sobě se k otázce stromu již dvakrát mimořádně sešla rada hlavního města. Radním Prahy Sobě a jejímu šéfovi Janu Čižinskému se však nepodařilo prosadit, aby město, které vlastní čapadlo, projekt Prahy 1 odmítlo. Praha Sobě chce téma na radě znovu otevřít. Ohledně kácení stromu se také mimořádně sešlo zatupitelstvo Prahy 1.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Facebook Petr Kučera

Štítky ČR, správa, příroda, Praha, strom, javor, pokácení, Praha 1, kácení, Česká inspekce životního prostředí, projekt, Divadlo Na zábradlí, Praha sobě, Jan Čižinský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Další spory ohledně javoru v Praze 1, který má být pokácen. Na stromě podle vedení Prahy 1 žádný holub není  |  Praha 1  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.