Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Protest proti kácení stromu dnes vyvrcholil napadením tajemníka Prahy 1

Asi 20 lidí včetně pěti opozičních zastupitelů se dnes pokusilo dostat na radnici Prahy 1, aby získali od starosty Petra Hejmy (STAN) vyjádření k plánu pokácet strom na Smetanově nábřeží. Podle mluvčího městské části Petra Bidla se odpůrci kácení dostali do slovní a posléze i fyzické potyčky s tajemníkem úřadu Františkem Dvořákem, který je z důvodu epidemiologických opatření odmítl vpustit dovnitř. Tajemník se podle mluvčího poté obrátil na policii.

Ranní setkání u stromu a násilné vniknutí na radnici

Lidé se dnes ráno nejprve sešli přímo u stromu, který má ustoupit vydláždění zatravněného plácku u tramvajové zastávky Karlovy lázně, protože stojí v cestě plánovanému zpřístupnění průchodu nábřežní zdí k řece. Organizátoři vyzvali starostu Hejmu a radního Prahy 1 Richarda Bureše (ODS), aby přišli na místo vysvětlit, proč se začalo s bagrováním zeminy kolem stromu.

Když se nedostavili, vypravili se opoziční zastupitelé spolu s dalšími odpůrci kácení na radnici ve Vodičkově ulici, kam se neúspěšně pokusili proniknout. „Když jsem se dozvěděl o násilném vniknutí do budovy, sešel jsem okamžitě dolů, abych početnou skupinu aktivistů zastavil. Snažil jsem se jim vysvětlit, že porušují vládní nařízení, byl jsem ale nejprve slovně a pak fyzicky napaden," uvedl tajemník František Dvořák.

„I aktivisté musejí dodržovat zákony“

Opoziční zastupitel a jeden z organizátorů akce Petr Kučera (Zelení) potvrdil, že se účastníci shromáždění pokusili na radnici dostat, o fyzickém střetu však nic neví. Stejně jako další opoziční zastupitel Pavel Čižinský (Praha 1 Sobě) již byl v té době na odchodu. „Bohužel tedy nemůžu fyzický kontakt potvrdit ani vyvrátit," napsal Pavel Čižinský.

Starosta Hejma uvedl, že dnes dopoledne měl plný program a že ohledně projektu na Smetanově nábřeží je na příští týden naplánovaná veřejná diskuse a bude ji řešit i zastupitelstvo městské části. „I aktivisté musejí dodržovat zákony a současná vládní nařízení a já jsem moc zklamán, že skupina aktivistů na čele s některými opozičními zastupiteli nejenže je ignoruje, ale navíc při prosazování svých názorů neváhá sáhnout k napadení staršího slušného pána," sdělil starosta Petr Hejma.

První protest proběhl už minulý týden

První protestní akci u stromu opozice z Prahy 1 zorganizovala minulý týden, vedení městské části poté na základě jednání na magistrátu odložilo kácení stromu do 26. března. Otázka kácení javoru se řešila i na dnešním jednání pražských zastupitelů, kde vedení Prahy interpelovalo několik odpůrců. Mezi jejich argumenty patřilo, že v centru města by se z klimatických důvodů neměla odstraňovat zeleň a že projekt má být financovaný z magistrátní dotace určené na rozšiřování zeleně. Upozornili také na to, že průchod k řece, tzv. čapadlo, vlastní magistrát a může tak plány Prahy 1 alespoň částečně zablokovat.

„Je to projekt městské části Praha 1, nikoliv hlavního města, a je potřeba respektovat také nějakou hierarchii samosprávy," řekl náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN). Dodal, že i podle něj projekt obsahuje málo zeleně a jedná o tom s Hejmou. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) dodal, že i když požaduje stavební práce na plácku za nešťastné, dohodu z minulého týdne vedení Prahy 1 formálně dodrželo, protože nezačalo kácení.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook Zelení Praha

Štítky protest, strom, příroda, Praha, kácení, Petr Hejma, radnice, František Dvořák, Starostové a nezávislí, Pavel Čižinský, ODS, Zdeněk Hřib

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Rysavy

V prvni rade, je dulezite zjistit fakta a potom komentovat.

Pátek, 19. března 2021, 06:51Odpovědět

Milan Orkáč

Kdo převezme zodpovědnost pro případ, že strom díky svému špatnému zdravotnímu stavu někoho zraní v případě pádu? Jaký je vlastně zdravotní stav stromu? Zelení Petr Kučera, Bára Truksová a Vít Masare by měli vzít zodpovědnost a podepsat, že v případě havárie stromu ponesou finanční náhrady za případnou újmu na zdraví či materiální škody. Pražci asi zapomněli, jak dokáže zlomit vítr ukotvený vánoční strom na náměstích. Výkyvy počasí v posledních letech zdraví stromů v městech moc neprospívají.

Pátek, 19. března 2021, 00:46Odpovědět

Martin Vašek

Měli tomu odeseákovi dát pořádně do tlamy,aby se mu rozsvítilo v té modrofialové kebuli.

Čtvrtek, 18. března 2021, 20:15Odpovědět

Petr Voráček

Takového stromu v centru města by jsme si měli spíš vážit a chránit ho. Než se pokoušet o jeho kácení.????????????

Čtvrtek, 18. března 2021, 17:33Odpovědět

Protest proti kácení stromu dnes vyvrcholil napadením tajemníka Prahy 1  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.