Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jsou bloky na Staromáku dobrým řešením? Podívejte se na srovnání se světem

Na Staroměstském náměstí byly v pátek nahrazeny bezpečnostní černožluté bloky žulovými kvádry. Ty mají rozměry 50 krát 50 krát 100 centimetrů a cena jednoho kvádru je přibližně 39 tisíc korun.

Podle mluvčího pražského magistrátu Víta Hofmana by kvádry neměly být rušivým prvkem, jelikož je opracovaný kámen z žuly a ta je nejčastěji používaným materiálem pražských dlažeb. Splynutí s historickým okolím je ostatně cílem této výměny, jak konstatoval náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN).

Nevzhledné bloky zmizely ze Staroměstského náměstí. Nové řešení veřejnost obratem zkritizovala

Bezpečnostní betonové bloky včera na Staroměstském náměstí u Pařížské ulice v Praze nahradilo 32 žulových kvádrů. Zátarasy mají fungovat jako ochrana před teroristickými útoky. Původní tzv. citybloky z betonu rušily historický vzhled centra města....

Jsou kvádry dobrým řešením?

V návaznosti na několik teroristických útoků, například v červenci roku 2016 ve francouzském Nice, začaly města po celé Evropě i světě stavět takzvané protiteroristické bloky a barikády. Praha tedy není výjimkou. 

Tímto způsobem se například s protiteroristickým opatřením vypořádali v australském Melbourne.
Některá řešení, jako právě toto, jsou víceméně dlouhodobá.

Některá města, jako švýcarský Curych, nainstalovala protiteroristické bloky spolu s policejní hlídkou přes vánoční trhy. 

V New Yorku zareagovali na teroristické útoky železnými tyčemi. Podle starosty města Billa de Blasia bylo vyčleněno přes 50 milionů dolarů na bezpečnostní opatření vysoko-rizikových veřejných prostor.

Nastálo jsou v Praze bezpečností bloky na Staroměstkém náměstí. Na další místa, třeba na Václavské náměstí, jsou umisťovány situačně, například na různé trhy a podobně.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Wikipedia, Facebook Calpipe Security Bollards, Facebook ABC Melbourne, Twitter Herald Sun, Ondřej Fajstavr

Štítky Staroměstské náměstí, protiteroristické bloky, Praha, kvádr, Petr Hlubuček, Vít Hofman, Starostové a nezávislí, Pražský magistrát, Evropa, Nice, Melbourne

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jsou bloky na Staromáku dobrým řešením? Podívejte se na srovnání se světem  |  Praha 1  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.