Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

FOTO: Nový kámen zmizelých v Soukenické ulici připomíná Emilii Weissbergerovou

Na chodníku v Soukenické ulici v Praze 1 je nový kámen zmizelých, takzvaný stolperstein, který připomíná osud Emilie Weissbergerové. V průběhu druhé světové války zahynuly tisíce židovských rodin. O některých podávají svědectví přeživší příbuzní, řada z nich však zmizela beze stopy ve vyhlazovacích táborech, a to spolu se všemi příbuznými.

Emilia a Otto Weissenbergerovi

Emilie Mautnerová (provdaná Weissbergerová) se narodila v roce 1913 v Praze, dětství strávila s rodiči na velkostatku v Bolechovicích. Když jí bylo šest let, maminka jí zemřela na španělskou chřipku. Otec se rok po smrti první ženy znovu oženil. Emilie se v sedmnácti letech odstěhovala do Prahy, stala se žákyní Anglického ústavu a v roce 1939 si vzala o 16 let staršího úředníka banky Union Ottu Weissbergera, který se k ní přistěhoval do Soukenické ulice.

Doba však manželům nepřála a aby se zachránili před deportací, změnili víru. V březnu roku 1940 si manželé podávají další žádost – tentokrát o souhlas s vystěhováním do Španělska. Hranice však byly už dávno zavřené. Pak již známe jen číslo a datum transportu, kterým oba manželé odjeli v červnu 1942 daleko na východ do dnes málo známého koncentračního tábora Ujazdów kousek od Lublinu.

Minimální naděje na přežití

Z transportu, kterým tehdy směřovala do Ujazdówa tisícovka lidí, přežily jen tři osoby. Otto zahynul o tři měsíce později v nedalekém koncentračním táboře Majdanek. Místo a datum smrti Emilie, které nebylo ještě ani 30 let, neznáme.

„Holocaust je smutnou součástí i historie Prahy 1 a je velmi dobře – nejen pro nás, ale i pro budoucí generace, že toto temné období připomínáme. Stolpersteiny jsou kostky malé velikostí, ale velké významem a symbolizují pro nás tragické osudy našich předků,“ vyzdvihl starosta Prahy 1 Petr Hejma.

Smrt celé rodiny ve vyhlazovacích táborech

Ty, kteří zahynuli v nacistických koncentračních táborech, připomínají kameny uložené do chodníku. Stolpersteiny, doslova kameny, o které se zakopává či má zakopnout, si jako značku patentoval německý umělec Gunter Demnig v roce 2006. První kameny vsadil do dlažby v Kolíně nad Rýnem a v Berlíně už na začátku 90. let. Nyní jsou jich v Evropě položeny desítky tisíc. Jedná se o dlažební kostku, do které je zasazena mosazná destička se jménem, datem narození a datem a místem úmrtí.

Emilie uzavřela na jaře 1939 sňatek s Ottou Weissbergerem, ale manželství bylo bezdětné.

„Osud Emilie Weissbergerová je strašně smutný. Celá rodina zahynula ve vyhlazovacích táborech a není nikdo, kdo by ji připomněl. Emilie byla jediným dítětem svých rodičů, když její bratr zemřel na španělskou chřipku. V 29 letech se vdala a chtěla začít nový život, spolu s manželem ale skončili ve vyhlazovacím táboře,“ popsala vedoucí oddělení vzácných tisků Jana Kozáková, díky které známe příběh Emilie Weissbergerové a můžeme ho připomínat i dalším generacím.

Ohodnoť článek

Foto Praha 1

Štítky stolperstein, Kameny zmizelých, Praha 1, Emilie Weissbergerová, Praha, vyhlazovací tábor, druhá světová válka, rodina, manželé, Bolechovice, Gunter Demnig, Petr Hejma, Temné období, Španělsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Nový kámen zmizelých v Soukenické ulici připomíná Emilii Weissbergerovou  |  Praha 1  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.