Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Úterý 8. října 2024  |  Svátek má Věra
Bez reklam

Praha 1 chce zvýšit místní poplatek z pobytu pro turisty, bude jednat s městem

Vedení radnice Prahy 1 bude jednat s magistrátem o navýšení místního poplatku z pobytu. Nyní zákonem daná maximální částka 50 korun (asi dvě eura) za osobu a noc je podle něj nedostatečná. Zároveň bude chtít radnice jednat o změně městské vyhlášky o rozdělování vybraných peněz mezi radnicí a magistrátem. Na svém dnešním jednání o tom rozhodli zastupitelé Prahy 1. Poplatek z pobytu se po novele zákona zvyšovala naposledy v roce 2021 z tehdejších 21 na 50 korun za osobu a noc.

Městská část chce jednat s městem, aby využilo svou pravomoc předkládat Sněmovně návrhy zákonů či jejich novel. Radnice chce, aby město iniciovalo novelu zákona, která by zvýšila maximální hranici poplatku.

„Z mého pohledu, a mých kolegů, je částka 50 korun neadekvátní a mělo by se mluvit o její výši," řekl předseda finančního výboru Giancarlo Lamberti (TOP 09). Horní hranice by se podle usnesení zastupitelů měla zvýšit až na 200 korun. Zákon ukládá horní hranici, ale obec si může nastavit nižší částku. Zastupitelé diskutovali také o tom, že v okolních zahraničních městech srovnatelných s Prahou je vybíraná částka v průměru více než dvojnásobná, tedy mezi pěti a sedmi euro.

„Současná sazba poplatku již neodpovídá ani průměru aktuálních sazeb uplatňovaných i v okolních evropských metropolích. Poplatek jako takový je součástí příjmové stránky našeho rozpočtu a vzhledem k velkému tlaku na jednotlivé výdajové položky jsme nuceni hledat i nové možnosti jak naše příjmy posílit. Naším cílem je udržení vysokého standardu poskytování našim občanům, tak jako i udržet adekvátní míru investic Prahy 1,“ uvedl v tiskové zprávě místostarosta pro finance Tomáš Heres (ODS).

Jednička chce také jedna o možnosti nastavení podmínek tak, aby si každá městská část zvolila vlastní výši poplatku, samozřejmě v zákonném limitu.

„Poplatek z pobytu je pro rozvoj naší městské části zásadní. Očekáváme, že jeho navýšení nám umožní lépe regulovat turistický ruch a podpořit místní obyvatele v tom, aby se Praha 1 nestala pouze turistickou destinací, ale také kvalitním místem pro život," sdělil Karel Grabein Procházka (ANO), radní pro územní rozvoj.

Druhým tématem k diskusi s městem je změna vyhlášky, podle které rozděluje vybrané peníze. Praze 1 se nelíbí, že všechny peníze vybrané v hotelích, jdou do městské pokladny a radnice má poplatky z ubytovacích zařízení, jako jsou hostely či penziony, a z vybrané částky ještě musí odvádět 25 procent magistrátu. Podle zastupitelů by měla radnici buď zůstávat tato částka, a nebo by měl magistrát dávat z jím vybrané částky 25 procent zpět radnici.

Praha vybrala na poplatcích z pobytu v loňském roce 801 milionů korun, což bylo meziročně o asi 250 milionů více. Z této částky podle místostarosty Davida Bodečka (bezp.) první městská část generuje na 262 milionů korun. Samotná Praha 1 pak vybrala 22 milionů korun a z nich musí dát čtvrtinu Praze, řekl Bodeček.

Loni do Prahy přijelo 7,4 milionu turistů, což je meziročně o 24 procent více.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jakub Horňák

Štítky správa, turistika, zákon, hospodářství, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha 1 chce zvýšit místní poplatek z pobytu pro turisty, bude jednat s městem  |  Praha 1  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.