Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Středa 25. září 2024  |  Svátek má Zlata
Bez reklam

Ze Staroměstského náměstí za dohledu strážníků odstraňují nelegální předzahrádky

Zaměstnanci Technické správy komunikací začali dnes dopoledne na Staroměstském náměstí v Praze 1 odstraňovat předzahrádky, které na místě stály bez povolení. Zhruba v poledne pracovníci velkou část konstrukcí odstranili a prostor kolem zahrádek ohraničili. Na situaci dohlíželi strážníci. Společnost K.V.P. Gastro, která zahrádky provozuje, dostala v červnu 2022 od magistrátu výpověď nájemní smlouvy. Kromě toho nemá patřičný zábor od Prahy 1.

„Provoz těchto zahrádek měl do 31. prosince 2023 řádné povolení ke zvláštnímu užívání pozemní komunikace. Po tomto termínu se situace změnila, a proto bylo v roce 2024 zahájeno správní řízení o odstranění nepovoleného záboru. Řízení vedlo k tomu, že bylo nařízeno odstranění těchto předzahrádek, přičemž se současně řeší i sankční řízení za nepovolené užívání," uvedla mluvčí Prahy 1 Karolína Šnejdarová.

Magistrát provozovateli letos v květnu zaslal výzvu k vyklizení pozemku, po které následovala série kontrolních opatření, která udělalo několik odborů městské části Praha 1. Provozovatel na to však nereagoval. Nakonec proto k vyklizení přistoupila dnes okolo 5:00 Technická správa komunikací. „Odbor dopravy Prahy 1 v této věci jednal v souladu s procesními postupy, které jsou v takových případech nezbytné. Bohužel, některé kroky nelze urychlit, a to zejména v kontextu administrativních a právních postupů, které je nutné dodržovat," dodala Šnejdarová.

Vedení Prahy 1 uvedlo, že výše zmíněný postup povede k odstranění nepovolených záborů na Staroměstském náměstí a zároveň poslouží jako precedens pro další obdobné případy, které bude radnice řešit. Radnice si zároveň vyžádala stanovisko ministerstva dopravy, zda existuje rychlejší postup, než ten uvedený.

Vedení Prahy dlouhodobě bojuje s takzvaným vizuálním smogem, jehož součástí je rovněž kultivace restauračních zahrádek. Magistrátní pravidla určují, kde a v jakém rozsahu mohou být, nebo nesmí markýzami zakrývat domy.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Eva Hradilová

Štítky Staroměstské náměstí, předzahrádky, Technická správa komunikací, nelegální, městská policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ze Staroměstského náměstí za dohledu strážníků odstraňují nelegální předzahrádky  |  Praha 1  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.