Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Petiční stánek u Úřadu vlády konečně odstraní. Praha 1 se na tom domluvila s vedením města i policií

Soustava několika stanů v centru Praha naproti Úřadu vlády označovaná jako petiční stánek konečně z ulice zmizí. Na jeho ostranění se dohodlo vedení Prahy 1, magistrátu i policie. Časový rámec a jednotlivé kroky upřesní v pátek.

Ondřej Thor v ulici U Bruských kasáren kempuje od 17. května minulého roku. Thor pochází z Ústí nad Labem a než v polovině května usedl před budovu Úřadu vlády, učil děti bruslit. „Mým cílem bylo postavit v Ústí sportovní volnočasové centrum. Zkoušel jsem různé lidi, nevládní organizace a postupně jsem zjistil, že to prostě nepůjde. Rozhodl jsem se udělat skok sem do Prahy a počkat na demisi vlády,“ vysvětlil v červenci našemu redaktorovi před Úřadem vlády Thor.

Policie dříve tvrdila, že zasáhnout proti nelegálnímu stánku nemůže, Praha 1 zase sdělila, že to nespadá do kompetence úřadu městské části.

„Jsme přesvědčeni, že ostudný slum u Úřadu vlády ČR musí zmizet. Dalece přesahuje to, co si představujeme pod pojmem petiční místo. Jednotlivé kroky vedoucí k jeho odstranění jsme pečlivě zvážili. Nechceme, aby bylo naše rozhodnutí následně zrušeno například kvůli byrokratické chybě. Je možné, že definitivní rozhodnutí učiní až soud. Tím však také vznikne judikát, který předpokládám, zajistí, aby se podobně absurdní situace v budoucnu již neopakovaly,“ uvedla dnes v tiskové zprávě starotka Prahy 1 Terezie Radoměřská (TOP 09).

Protest Ondřeje Thora je podle policie protiprávní, zasáhnout prý však nemůže

Ondřej Thor kempuje už od 17. května 2023 na parkovišti pro autobusy v ulici U Bruských kasáren před Úřadem vlády v Praze 1. Na místě chce setrvat do demise vlády. Dva stany, které na místě vyrostly, nesou označení petiční stánek. Zdá se, že...

Dodala, že stany zneužívají petičního i shromažďovacího práva, komplikují dopravu, hyzdí a obtěžují své okolí, narušují chod Úřadu vlády a ohrožují veřejnou bezpečnost.

 „Nikdo nikomu nechce a nebude odpírat žádné svobody zaručené Ústavou. Tento happening už ale překročil všechny meze a jsem společně s Prahou 1 připravený ho legálně ukončit,“ doplnil primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

Podle mluvčí Prahy 1 Karolíny Šnejdarové ministerstvo vnitra uvedlo, že podle petičního zákona pro umístění petičního stánku není třeba povolení státního orgánu. To podle ní omezuje možnosti, které orgány na jeho odstranění mají. „Na místě byla řešena jednotlivá podezření z páchání přestupků, například proti slušnému chování, čistotě či dopravním pravidlům,“ uvedla Šnejdarová.

Petiční stánek před Úřadem vlády dostal pokuty, víc podle města nelze dělat

Aktivista Ondřej Thor, který se koncem května usadil na parkovišti před Úřadem vlády na protest proti vládní koalici, splňuje podmínky petičního zákona a město ho nemůže z místa vyhnat. Sdělil to mluvčí magistrátu Vít Hofman. Městská policie...

 „Přítomnost slumu na tomto místě je dlouhodobě problematická z hlediska bezpečnosti, provozu i hygieny. Obyvatelé slumu jsou navíc známí dezinformátoři, kteří kromě nenávisti šíří dezinformace například o covidu-19 či údajně smrtících 5G sítích. Pro mě už šlo o otázku osobní cti, abychom slum vyklidili,“ sdělila Radoměřská.

Další informace o časovém rámci a konkrétních krocích sdělí tento pátek.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ema Dvořáková

Štítky Praha 1, magistrát, stánek, petiční, Úřad vlády, odstranění, protest

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petiční stánek u Úřadu vlády konečně odstraní. Praha 1 se na tom domluvila s vedením města i policií  |  Praha 1  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.