Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Praha zrušila noční zákaz vjezdu do části Starého Města, podle Ryvoly ale značky stále platí

Pražský magistrát v přezkumném řízení zrušil noční zákaz vjezdu do části Starého Města. Opatření nebylo náležitě odůvodněno a dopravní značení vůbec nevstoupilo v platnost, píše se v dokumentu. Značky do ulic namontovali minulý týden, město je následně nechalo zneplatnit až do rozhodnutí v přezkumném řízení. Podle radního Prahy 1 Vojtěcha Ryvoly rozhodnutí nabude právní moci až za 15 dnů, a do té doby jsou značky platné.

Praha 1 nechala minulý týden v noci na čtvrtek nainstalovat značky zakazující vjezd mezi 22:00 a 06:00 do fakticky celé oblasti mezi Dvořákovým nábřežím, Pařížskou, Staroměstským náměstím a Revoluční ulicí. Cílem bylo omezit hluk, který v noci ruší místní obyvatele.

Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) následně řekl, že magistrát o kroku Prahy 1 nevěděl. Přezkumné řízení magistrát zahájil jako nadřízený orgán nad rozhodnutím městské části.

Z odůvodnění zákazu vjezdu není podle přezkumného rozhodnutí patrné, co návrh na zákaz iniciovalo. Spis, který magistrát od Prahy 1 převzal, podle něj neobsahuje žádné potřebné písemné podklady jako třeba dopisy, e-maily, protokoly či úřední záznamy.

Svoboda zatrhl Praze 1 noční zákaz vjezdu. Jeho počínání je nezákonné, upozornila opozice

Jen jednu noc vydrželo nové opatření o zákazu vjezdu do části Starého Města v Praze 1. Nelíbilo se primátorovi Bohuslavoi Svobodovi, který opatření pozastavil a chce ho nechat přezkoumat. Podle zástupců Prahy Sobě ale na to nemá pravomoc. I když...

Proti zrušení zákazu není možné se odvolat

Návrh na zákaz i rozhodnutí o něm byly také zveřejněné jen na úřední desce Prahy 1, nikoli magistrátu. O záměru navíc Praha 1 informovala magistrát neúplně a jen e-mailem „na referentské úrovni", což nemůže suplovat řádné projednání, píše se v přezkumném rozhodnutí.

„S ohledem na tyto nedostatky v procesu vydání návrhu opatření obecné povahy a následného opatření obecné povahy a chybějící elementární součásti spisu bylo rozhodnuto tak, jak je ve výroku tohoto rozhodnutí uvedeno," uvedl magistrátní odbor pozemních komunikací a drah. Proti zrušení zákazu není možné se odvolat, vyplývá také z dokumentu.

„Toto rozhodnutí však nabude právní moci až za 15 dnů. Do té doby budou značky platné a vymahatelné!" uvedl na facebooku Ryvola (ANO). Příští čtvrtek pak chce na dopravní komisi městské části předložit zahájení prací na novém opatření.

Hluk mají na svědomí mladíci v autech

„V případě schválení bodu ihned začneme s doplněním sporných bodů," napsal. V případě schválení komisí plánuje materiál předložit radu Prahy 1. „Ano, měl jsem to již udělat napoprvé, neb by i původní opatření mělo úplně jinou váhu. Omlouvám se tímto všem a pevně věřím, že nakonec vše dobře dopadne a my se budeme moci klidněji vyspat," sdělil.

Na hluk si podle Ryvoly dlouhodobě stěžují zejména obyvatelé Dlouhé ulice, kde se nachází velké množství nočních podniků. Terčem zákazu jsou především mladíci, kteří s oblibou v noci projížděli Starým Městem v okolí Dlouhé ulice v silných vozech či tam pořádali závody, uvedl radní. Vozy dopravní obsluhy, místních obyvatel či taxislužby do oblasti stále mohly vjet, ale každého mohli zastavit strážníci a zkontrolovat, že má důvod na místě být.

Radní minulý čtvrtek také řekl, že opatření radnice předem konzultovala s městskou policií, která byla připravená zahájit kontroly. Souhlas podle něj získala radnice i od policistů.

Ohodnoť článek

Foto Vojtěch Ryvola

Štítky Praha 1, zákaz, noční vjezd, magistrát, Ryvola, přezkumné řízení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha zrušila noční zákaz vjezdu do části Starého Města, podle Ryvoly ale značky stále platí  |  Praha 1  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.