Počasí dnes22 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Praha 1 se v případě kladného rozhodnutí o domu Ve Stínadlech odvolá

Praha 1 se plánuje odvolat v případě kladného rozhodnutí stavebního úřadu v územním řízení o stavbě bytového domu v ulici Ve Stínadlech na Starém Městě. Řekla to starostka městské části Terezie Radoměřská (TOP 09). Radnice podala v územním řízení námitky, podle kterých se novostavba do místa nehodí. Minulý pátek radní městské části schválili další námitky týkající se výsadby dvou stromů, které mají nahradit ty, jež má investor v plánu pokácet.

Podle radnice se soudobý návrh do historické architektury Starého Města nehodí

Společnost Haštal Invest připravuje projekt několikapatrového bytového domu v proluce mezi ulicemi Ve Stínadlech a U Obecního dvora mnoho let, podle radnice i některých místních obyvatel se soudobý návrh do historické architektury Starého Města nehodí. „To stále platí," řekla starostka.

Úřady již v minulosti kladné rozhodnutí o stavbě na pozemcích kvůli odvoláním dvakrát zrušily. Starostka řekla, že v případě vydání územního rozhodnutí ke stavbě se radnice opět odvolá a bude požadovat například soulad vyjádření památkářů, protože aktuálně má sice investor kladné závazné stanovisko odboru památkové péče na magistrátu, ale proti je Národní památkový ústav. Jeho vyjádření nicméně není pro rozhodování stavebního úřadu závazné.

Radoměřská také na minulý pátek svolala mimořádné jednání rady městské části kvůli tomu, že investor na základě obdržených námitek doplnil podklady, ke kterým se byla znovu možnost se vyjádřit. Radnice podle starostky podala další námitky, které se týkají výsadby náhradní zeleně za dva stromy, které chce investor kácet.

Stínadla se bouří. V uličce z Rychlých šípů má vyrůst modernistická

Původně bezejmenná ulička na Starém městě získala před patnácti lety jméno Ve Stínadlech. Příznivci románů Jaroslava Foglara totiž věří, že právě v jejím okolí měla být čtvrť Stínadla, kde Rychlé šípy prožívaly svá dobrodružství. Teď ale hrozí,...

Starostka kritizovala i podle ní obecně liknavý přístup firmy v otázce náhradní zeleně

První z nich má být podle dřívější dohody s městskou částí v parku Lannova, druhý na pozemku sousedícím s plánovanou stavbou, který vlastní rovněž městská část. Podle Radoměřské se však změnila situace, protože o sousední pozemky projevila zájem katolická církev a radnice zvažuje jejich směnu. Součástí námitek tak je, že investor si musí zajistit náhradní místo pro výsadbu.

Starostka kritizovala také podle ní obecně liknavý přístup firmy v otázce náhradní zeleně. „I když je vysazení náhradní zeleně v zájmu investora, protože jinak mu nebude umožněno stavět, tak si nezajistil potřebné náležitosti k povolení dané výsadby. Zejména smlouvu s námi – Prahou 1 – o budoucí péči o vzrostlé stromy. Nám by z této formy řešení, která je přitom ve výhradním zájmu investora, pouze vyplynuly finanční náklady," uvedla.

V nedaleké ulici U Milosrdných dokončuje společnost CREDITAS Real Estate bytový dům, který v minulosti rovněž vzbudil nevoli místních obyvatel. V dřívější verzi získal přezdívku maršmeloun podle růžovo-bílé fasády. Finální podoba je střízlivější, i tak nicméně stavba sklidila kritiku, protože na základě smlouvy z toku 1999 vznikla na městském pozemku s uzavřenou smlouvou o smlouvě budoucí na odkup parcely po kolaudaci domu. Zastupitelé města v červnu schválili prodej pozemků pod budovou investorovi za 123,7 milionu korun ještě před kolaudací, což kritizoval například opoziční zastupitel Prahy 1 Pavel Čižinský (Praha 1 Sobě).

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Obluda Ve Stínadlech

Štítky dům, Ve Stínadlech, stavby, byty, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha 1 se v případě kladného rozhodnutí o domu Ve Stínadlech odvolá  |  Praha 1  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.