Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VOLBY 2020: Je sečteno. Podívejte se, jak dopadly senátní volby v Praze

, aktualizováno 3. října 2020, 18:20

Úderem 14. hodiny dnes skončily krajské a senátní volby a volební místnosti se voličům uzavřely. Podle průběžných údajů byla účast v senátních volbách 33,5 procenta, v krajských volbách 37,8 procenta. Do druhého kola senátních voleb v obvodu Praha 9 postoupili senátor David Smoljak (STAN, Piráti, TOP 09) a Eduard Stehlík (nestr. za ODS, KDU-ČSL, Svobodní). V Praze 5 se o křeslo do Senátu utkají Michael Žantovský (nestr. za TOP 09, ODS, STAN, SNK ED) a senátor Václav Láska (SEN 21, Piráti, KDU-ČSL, Zelení, LES). V Praze 1 pak Miroslava Němcová (ODS, TOP 09, STAN, LES) a Václav Hampl (nestr. za KDU-ČSL, Zelení, SEN 21, Praha Sobě).

VOLBY 2020: Kdo získal v pražských volbách nejvíc hlasů? Představujeme postupující do druhého kola

Představujeme kandidáty, kteří se příští víkend utkají ve druhém kole voleb o křesla senátorů v Praze 1, Praze 5 a Praze 9. V Praze 1 se utká Miroslava Němcová s Václavem Hamplem. V Praze 5 to bude souboj Michaela Žantovského s Václavem Láskou a...

Krajské i senátní volby

V první den voleb přišlo odevzdat svůj hlas v krajských a senátních volbách mezi 20 až 30 procenty voličů. Účast tak byla zatím zhruba podobná jako před čtyřmi lety. Výrazně se ale lišila v jednotlivých volebních okrscích. O něco větší zájem je o krajské volby. V roce 2016 byla celková volební účast ve volbách do krajských zastupitelstev 34,6 procenta. Mimopražští voliči si v krajských volbách vybírali své krajské zastupitele. Na třetině území státu, tentokrát včetně tří pražských obvodů, navíc voliči rozhodovali o svých senátorech.

V senátních volbách voliči svými hlasy určí, jak velkou většinu budou mít opoziční uskupení v horní komoře parlamentu a s jakou silou budou moci korigovat vládní záměry. Volby jsou vnímány také jako největší průzkum voličské přízně před sněmovními volbami, které budou za rok.

Ve volbách do Senátu se o znovuzvolení uchází 22 z 27 stávajících senátorů, jejichž mandát letos končí. Nejvíce mandátů bude obhajovat vládní ČSSD, a to deset ze 13. Šest křesel bude obhajovat KDU-ČSL, čtyři pak senátoři za STAN a SLK, po dvou ANO, ODS a Senátor 21. O znovuzvolení se pokouší i miliardář Ivo Valenta (za Soukromníky). ODS zůstane v klubu 16 členů i v případě, že by letos žádné křeslo nezískala. Podobně Starostové mají jistých 15 členů, lidovecká frakce devět členů a ANO pět senátorů. Nejmenšímu klubu Senátor 21 zůstanou čtyři členové.

VOLBY 2020: Volební místnosti jsou otevřeny. Přinášíme přehled pražských kandidátů do Senátu

Na třetině území státu voliči od dnešní čtrnácté hodiny rozhodují o svých senátorech. To se týká i tří pražských obvodů. V senátních volbách voliči určí, jak velkou většinu budou mít opoziční uskupení v horní komoře parlamentu a s jakou silou...

Pražští voliči odevzdávali své hlasy ve třech volebních obvodech, a to v Praze 5, Praze 9 a v Praze 1.

Senátní volby ovšem tímto víkendem nekončí. Jasno bude pouze v obvodech, kde některý z kandidátů získá nadpoloviční většinu hlasů, to se stává pouze zřídka. Tam, kde senátor v prvním kole zvolen nebude, se uskuteční druhé kolo 9. a 10. října.

Prezident i lídři stran

Někteří představitelé sněmovních stran při volbách vyjadřovali obavy, zda volby nepříznivě neovlivní obavy z nákazy koronavirem. Včera svůj hlas odevzdal třeba prezident Miloš Zeman, premiér Andrej Babiš, předseda ODS Petr Fiala nebo předseda KSČM Vojtěch Filip.

VOLBY 2020: První den voleb je u konce. Volit přišel prezident Zeman i lídři politických stran

Úderem 22. hodiny se dnes zavřely volební místnosti. Voliči měli od 14 hodin první možnost volby do krajských zastupitelstev a třetiny Senátu. Někteří představitelé sněmovních stran při volbách vyjadřovali obavy, zda volby nepříznivě neovlivní...

Hygienická opatření i havárie vody

Očekává se, že celková voličská účast zejména v krajských volbách bude asi vyšší než před čtyřmi lety. Tehdy přišlo hlasovat zhruba 35 procent lidí, nyní se předpokládá účast kolem 40 procent.

Volby také provázela zvýšená hygienická opatření. Do volební místnosti musel každý přijít v roušce, kterou sundal jen na vyzvání komise kvůli ztotožnění. Místnosti a jejich vybavení se pravidelně dezinfikují.

K havárii vody došlo dnes dopoledne v sídle Českého statistického úřadu. Vodou byly zaplaveny garáže i výtahové šachty. Na zpracování výsledku voleb by to však žádný vliv mít nemělo.

Členové okrskových volebních komisí nyní začnou hlasy pro kandidující strany i jednotlivé adepty sčítat a výsledky předají Českému statistickému úřadu ke zveřejnění na volebním webu. Základní výsledky by podle dosavadních zkušeností mohly být známy do večerních hodin.

V Praze 9 vyhrál David Smoljak před Stehlíkem

V Praze 9 skončil na prvním místě David Smoljak (STAN, Piráti, TOP 09), který získal 42,87 procent hlasů. „Na první pohled vidím že jsem dostal víc hlasů než loni, kdy jsem ve stejném obvodu kandidoval poprvé. Z toho mám radost. Považuji to za vysvědčení své práce,“ uvedl pro redakci Pražské Drbny David Smoljak.

Ve druhém kole se Smoljak utká s Eduardem Stehlíkem (nestr. za ODS, KDU-ČSL, Svobodní), který získal 30,19 procent hlasů. „Vnímám ho jako silného kandidáta, loni jsem stál také proti silnému kandidátovi ODS a do voleb jsem šel jako outsider. Teď je to jiné, obhajující senátor je v jiném postavení než nováček. Obhajoba je spojená s očekáváním, že to dobře dopadne a bývá těžší,“ doplnil Smoljak k druhému kolu voleb. V tomo okrsku se voleb zúčastnilo 33,46 procent voličů.

V Praze 5 zvítězil Žantovský. Ve druhém kole vyzve Lásku

V Praze 5 na první místě skončil Michael Žantovský (nestr. za TOP 09, ODS, STAN, SNK ED) s 39,61 procenty hlasů. „Krajské volby a prvních kolo těch senátních skončilo úspěchem a sčítají se poslední hlasy. Jedno je však naprosto jasné. Spolupráce demokratických stran se vyplatila, nese výsledky a cíl pro sněmovní volby je tak zcela jasný,“ píše Žantovský na svém Facebooku.

Druhý skončil senátor Václav Láska (SEN 21, Piráti, KDU-ČSL, Zelení, LES) s 37,42 procenty hlasů, který voličům poděkoval za účast a pogratuloval svému soupeři v druhém kole.

Voleb se v tomto volebním okrsku zúčastnilo 38,88 procent voličů, o hlasy usilovalo sedm kandidátů.

Prahu 1 ovládla Němcová, druhý je Hampl

I poslední pražský okrsek, Praha 1, už zná své postupující kandidáty do druhého kola. S velkým náskokem do druhého kola postoupila Miroslava Němcová (ODS, TOP 09, STAN, LES), která získala 48,56 procenta hlasů a chybělo jí jen necelé jedno a půl procenta k tomu, aby vyhrála hned v prvním kole a automaticky získala křeslo v Senátu. Přesto je s výsledky velmi spokojená. Poděkovala také kandidátům, kteří do druhého kola nepostoupili „Po sečtení výsledků prvního kola senátních voleb v okrsku č. 27 (Praha 1, 7 a část Prahy 2, 5 a 6) bych chtěla nejprve poděkovat všem občanům za jejich účast ve volbách. Velmi si vážím hlasů, které jsem získala. Těší mě velká podpora a chci všechny poprosit o účast i ve druhém kole těchto senátních voleb. Uskuteční se za týden, v pátek 9. října a v sobotu 10. října. Teprve tam padne rozhodnutí. Děkuji ODS, TOP 09, hnutí STAN a Liberálně ekologické straně za dosavadní velikou pomoc a podporu. Dohody těchto politických subjektů si velmi vážím, motivovala mě ke kandidatuře i během kampaně a motivuje mě silně i do druhého kola voleb. Děkuji kandidátům, kteří do druhého kola nepostoupili, za férovou kampaň. Věřím, že takové soupeření může přispět k lepšímu porozumění mezi občany i politiky a také k lepší politické kultuře v České republice. Děkuji rodině, přátelům a blízkým spolupracovníkům za všestrannou pomoc,“ uvedla Němcová.

Ve druhém kole se Němcová utká o křeslo se senátorem Václavem Hamplem (nestr. za KDU-ČSL, Zelení, SEN 21, Praha Sobě), který získal 20,49 procenta hlasů. „Děkuji všem, kteří přišli volit, těm, kteří pomáhali volby realizovat a zorganizovat. Také bych chtěl jako nezávislý kandidát s podporou politických subjektů poděkovat všem dobrovolníkům, kteří se všech kampaní zúčastnili. Za týden mě čeká druhé kolo a chci přesvědčit voliče, že v tom druhém kole jde o konkrétní každodenní práci na tématech, která jsou pro naši společnost velmi důležitá,“ uvedl Hampl.

V tomto okrsku se voleb zúčastnilo přibližně 38,58 procent voličů, o hlasy tady usilovalo celkem osm kandidátů.

Ohodnoť článek

Foto Petr Bezděk

Štítky volby, volby 2020, krajské volby, senátní volby, Praha, Volby do Senátu Parlamentu České republiky, ODS, Starostové a nezávislí, TOP 09, KDU-ČSL, Liberálně ekologická strana, Miroslava Němcová, David Smoljak

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2020: Je sečteno. Podívejte se, jak dopadly senátní volby v Praze  |  Volby  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.