Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

VOLBY 2020: První den voleb je u konce. Volit přišel prezident Zeman i lídři politických stran

Úderem 22. hodiny se dnes zavřely volební místnosti. Voliči měli od 14 hodin první možnost volby do krajských zastupitelstev a třetiny Senátu. Někteří představitelé sněmovních stran při volbách vyjadřovali obavy, zda volby nepříznivě neovlivní obavy z nákazy koronavirem. V Praze byla největší účast v Praze 1, kde do 20 hodin přišla volit čtvrtina voličů. Svůj hlas odevzdal také prezident Miloš Zeman, předseda vlády Andrej Babiš, předseda ODS Petr Fiala nebo předseda KSČM Vojtěch Filip.

Volby do Senátu

Prahy se týkají pouze volby do Senátu, kdy se celkem 235 kandidátů utká o 27 křesel. V senátních volbách voliči určí, jak velkou většinu budou mít opoziční uskupení v horní komoře parlamentu a s jakou silou budou moci korigovat vládní záměry. Volby jsou vnímány také jako největší průzkum voličské přízně před sněmovními volbami, které budou za rok. Pražští voliči pak odevzdávají hlasy ve třech volebních obvodech, a to v Praze 5, Praze 9 a v Praze 1.

Volit byl Miloš Zeman i zástupci stran

Miloš Zeman s manželkou Ivanou dnes přišel svůj hlas v senátních volbách odevzdat v základní škole v pražské Brdičkově ulici. Při odchodu novinářům řekl, že jsou každé volby důležité, pokud jsou demokratické.

Předseeda vlády ČR a předseda vládního hnutí ANO Andrej Babiš by chtěl, aby ANO obhájilo v regionech vítězství z roku 2016. Soudí ale, že některé strany mají už nyní připravené koalice. „Může se stát, že pokud bychom někde vyhráli, že se spojí proti nám, jako tomu bylo v roce 2016,“ řekl médiím potom, co dnes odevzdal hlas s manželkou Monikou v obecním úřadu v Průhonicích u Prahy.

Faltýnek, Fiala i Hamáček

Nejvyšší představitelé stran, kteří dnes dorazili k urnám, často vyjadřovali obavy z dopadu situace kolem koronaviru na volební účast. V Prostějova dnes volil první místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek. „Doufám, že ten výsledek bude minimálně stejně dobrý jako v minulých volbách a že hnutí ANO v rámci krajských voleb posílí. Věřím, že i získáme pár senátorů, ale odhadovat žádné číslo já neumím,“ řekl pro Českou televizi.

Svůj hlas přišel v Brně odevzdat také předseda ODS Petr Fiala, který doufá v co nejvyšší účást. „Snad bude co nejvyšší. V krajských volbách ale bývá 30 až 40 procent. Nikdo ani neví, jak volební účast ovlivní současná pandemie,“ řekl.

Předseda KSČM Vojtěch Filip se obává, že účast v krajských volbách nepřekročí 35 procent. „Proto bych rád požádal občany, aby nepodceňovali volby a k volbám přišli. Je důležité nevynechat volby, jelikož kraje mají své kompetence," řekl novinářům v Českých Budějovicích, kde volil do zastupitelstva kraje.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová při příchodu k hlasování řekla, že koalice s TOP 09 aspiruje na vítězství v Plzeňském kraji a do vedení regionů by se mohli její zástupci dostat i v dalších krajích.

Předseda ČSSD, vicepremiér a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček dnes hlasoval v Mladé Boleslavi. Doufá v co největší účast a má za cíl získat co nejvíce hlasů. „Opravdu jsme přijali všechna možná opatření, takže doufám, že účast bude vysoká,“ řekl pro Českou televizi.

Hlasovali také kandidáti

Svůj hlas dnes odevzdali také kandidáti, kteří v Praze usilují o hlasy voličů, aby se mohli stát senátory. Mezi nimi byli třeba ředitel Fakultní nemonice v Motole a bývalý ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD, ANO), který kandiduje za senátní obvod číslo 21 – Praha 5.

Svůj hlas byl dnes odevzdat třeba i Petr Fejk (nestr. za IO), bývalý ředitel Zoo Praha, který kandiduje za senátní obvod číslo 27 – Praha 1.

Hlasování pro lidi v karanténě

Hlasovat v letošních krajských a senátních volbách mohli i lidé, kteří mají kvůli nákaze koronavirem nařízenou karanténu nebo musejí být kvůli kontaktu s nakaženým v izolaci. Hlasy odevzdávali už ve středu přímo z auta na speciálních drive-in stanovištích.

V Praze včera v senátních volbách odvolilo z auta 183 lidí

V Praze dnes v senátních volbách volilo z auta 183 voličů. Lidé s trvalým bydlištěm ve volebním obvodu Praha 1, 5 a 9, kteří jsou v karanténě nebo v izolaci, měli od 07:00 do 15:00 hodin možnost odevzdávat své hlasy na parkovištích na Letenské...

Další lidé využili možnosti hlasovat v pobytových zařízeních - třeba domovech seniorů - uzavřených kvůli výskytu koronaviru. Speciální komise složené z vojáků a zástupce krajského úřadu docházely také na požádání i za lidmi v karanténě domů. 

Ohodnoť článek

Foto Petr Bezděk

Štítky volby, volby 2020, krajské volby, senátní volby, Praha, Miloš Zeman, COVID-19, Petr Fiala, Senát Parlamentu ČR, Andrej Babiš, Vojtěch Filip, ODS, KSČM

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2020: První den voleb je u konce. Volit přišel prezident Zeman i lídři politických stran  |  Volby  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.