Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Ustavující zastupitelstvo Prahy 11 se nekoná. Průběh voleb bude řešit soud

Starosta Prahy 11 Jiří Dohnal (Piráti) odložil termín konání ustavujícího zasedání zastupitelstva jedenácté městské části. Důvodem je žaloba na volby, sdělil starosta Jižního Města. Tutéž informaci na webu uvedla i radnice. O podobě budoucí koaliční spolupráce v Praze 11, kde žije 77 600 obyvatel, se nyní jedná. Volby vyhrálo Hnutí pro Prahu 11.

Kandidátkou na starostku z vítězného Hnutí pro Prahu 11 je jeho předsedkyně Šárka Zdeňková

„Od Městského soudu v Praze nám byla doručena zpráva, že byla podána jedna žaloba na průběh voleb do zastupitelstva naší městské části. Z tohoto důvodu bohužel odkládám svolání ustavujícího zasedání zastupitelstva do pravomocného rozhodnutí soudu o této žalobě," uvedl Jiří Dohnal.

Vítězné Hnutí pro Prahu 11 dostalo hlasy 26,9 procenta voličů, a v zastupitelstvu, které má 35 členů, získalo 11 mandátů. Druhé skončilo ANO s deseti mandáty. Třetí uskupení Společně - ODS a NK získalo čtyři mandáty. Čtvrtá Praha 11 Sobě má čtyři mandáty, tři zastupitele mají na pátém místě Piráti. Šestí jsou TOP 09 a STAN se třemi mandáty. Voleb se zúčastnilo 42,84 procenta voličů.

Kandidátkou na starostku z vítězného Hnutí pro Prahu 11 je jeho předsedkyně Šárka Zdeňková. Hnutí pro Prahu 11 nyní podle informací na svých sociálních sítích jedná o spolupráci se zástupci Praha 11 Sobě a s Piráty, zájem o pokračování jednání o spolupráci má i ANO.

Hnutí pro Prahu 11 vyhrálo komunální volby i v roce 2018

Hnutí pro Prahu 11 vyhrálo komunální volby rovněž v roce 2018, kdy získalo 24,7 procenta hlasů. Na koaliční spolupráci se ale v minulém volebním období domluvili zástupci ANO, ODS, TOP 09, STAN a Pirátů. Hnutí pro Prahu 11 se tak se 13 mandáty v zastupitelstvu stalo nejsilnější opoziční stranou.

Starostou byl v minulém volebním období Jiří Dohnal z Pirátské strany. Ta ve volbách v roce 2018 obsadila se ziskem 18,6 procenta hlasů a devíti křesly v zastupitelstvu druhé místo. Asi 14,9 procenta hlasů a sedm mandátů získalo ANO, 11,8 procenta a šest křesel koalice TOP 09 se STAN a 10,6 procenta a pět křesel ODS. Do zastupitelstva se dostalo ještě uskupení Jižní Město - náš domov se ziskem šesti procent a tří mandátů a hnutí SPD, které za pět procent hlasů získalo dvě křesla.

Městská část Praha 11 se nachází jižně jihovýchodně od centra města. Má rozlohu 979 hektarů a zahrnuje katastrální území Chodova a Hájů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto archiv Jiřího Dohnala

Štítky soud, volby, politika, zastupitelstvo, Praha 11, Praha, Česká pirátská strana, Jiří Dohnal, žaloba, městská část, ANO 2011, Jižní Město, ODS, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ustavující zastupitelstvo Prahy 11 se nekoná. Průběh voleb bude řešit soud  |  Volby  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.