Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Koalice Spolu vlastního kandidáta na prezidenta nemá. Podpoří Nerudovou, Pavla a Fischera

Koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) nepostaví do lednových prezidentských voleb vlastního kandidáta. Premiér Petr Fiala oznámil, že podporu vládních stran získají demokratičtí uchazeči o funkci – senátor Pavel Fischer, bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová a generál Petr Pavel.

„Vnímáme i negativa, jež jsou s jednotlivými osobnostmi spojována"

Šéf exekutivy při úterním vystoupení řekl, že ohledně volby prezidenta vedli představitelé vládních stran dlouhá jednání. Výsledkem je, že podpoří hned tři kandidáty. Fischer, Nerudová i Pavel podle Fialy splňují požadavek, že nejsou populisté a vyznávají demokratické hodnoty. Vyslat do boje vlastního kandidáta se bloku politických stran totiž podle průzkumů nevyplatí. Navíc se premiér obává, že by se tímto krokem akorát roztříštily hlasy.

„Naším cílem a odpovědností jako nejsilnějšího vládního uskupení zůstává zabránit vstupu populistických a extremistických sil do funkce prezidenta republiky. Z průzkumů a z debat s našimi členy i voliči víme, že ti v tuto chvíli nejvíce preferují celkem tři kandidáty. I když vnímáme i negativa, jež jsou s jednotlivými osobnostmi spojována, jsme přesvědčeni, že každý z nich může uspokojivě vykonávat funkci prezidenta republiky v souladu s hodnotami, které společně zastávají i naše politické strany, sdělil premiér Petr Fiala (ODS). 

Část naší stranické základny se určitě zapojí do jejich podpory"

Fialu podpořil také vicepremiér a ministr ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), který zájemcům o hlavu státu zaručil podporu lidovců. „Všechny tři osobnosti mají dle interního průzkumu sympatizanty i z pohledu členů KDU-ČSL a všichni mají možnost být ve volbách úspěšní. Část naší stranické základny se určitě zapojí do jejich podpory,“ dodal Marian Jurečka

„Mnohokrát jsme byli v minulosti svědky toho, že je občas důležité ustoupit vlastním ambicím. Činíme tak, aby byl zvolen kvalitní prezident/ka,", napsala na svém Twitteru předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

K názoru Spolu se přidal i předseda České pirátské strany Ivan Bartoš. „Naši představu o ideálním prezidentovi sdílí i koalice SPOLU. Prezident důstojný a respektovaný, který ctí Ústavu a demokracii. Dlouhodobě říkáme, že chceme prezidenta nebo prezidentku sjednocující společnost. A na tom máme s koalicí SPOLU širokou shodu, za což jsem rád," uvedl na svém Twitterovém účtu Bartoš.

Kandidáti si podpory cení 

Všichni tři uchazeči o Hrad podporu vládních partají uvítali „Oceňuji rozhodnutí koalice SPOLU nepostavit vlastního kandidáta, odsunout své stranické zájmy a místo toho dát přednost společným hodnotám,“ uvedl na sociálních sítích Petr Pavel, jehož předvolební průzkumy řadí k hlavním favoritům voleb. 

V podobném duchu jako bývalý příslušník armády se vyjádřila i Danuše Nerudová, která donedávna vedla Mendelovu univerzitu. „Vážím si toho, že se mě vládní strany rozhodly podpořit i přesto, že jsem nezávislá kandidátka a že můj názor na kroky vlády je často kritický,“ napsala na svém Facebooku Nerudová, které stejně jako Pavlovi bude konkurovat senátor Pavel Fischer, jenž se zapojil i do poslední prezidentské volby. V současné době je senátorem.

 „Ačkoliv v Senátu působím jako nezávislý a nejsem členem žádného politického uskupení, důvěru, kterou ve mě tyto strany vložily, se budu snažit nezklamat,“ vysvětlil Fischer. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto archiv Petra Fialy

Štítky volby, Spolu, prezident, Piráti, podpora, Petr Pavel, Pavel Fischer, Danuše Nerudová, Petr Fiala, KDU-ČSL, prezidentské volby, ODS, TOP 09, Mendelova univerzita v Brně, průzkum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koalice Spolu vlastního kandidáta na prezidenta nemá. Podpoří Nerudovou, Pavla a Fischera  |  Volby  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.