Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Longboardový závod Red Bull Feel the Wheel vyhrál snowboardcrossař Bruno Tatarko

Sobotní longboardcrossový závod Red Bull Feel the Wheel vyhrál český snowboardcrossový reprezentant Bruno Tatarko. Na trati v Benátkách nad Jizerou se prosadil v konkurenci bezmála dvou set soupeřů. Ve finále za sebou nechal freestyleové skateboardisty Maxe Habance a Vladimíra Blechu. V ženské kategorii byla nejrychlejší Klára Kašparová. Eva Samková se po pádu neprobojovala do finálových jízd. V exhibiční jízdě se divákům ukázal i zpěvák a longboardista Ben Cristovao.

Závod Red Bull Feel the Wheel se odehrál v tropických teplotách nad třicet stupňů. Téměř dvě stě přihlášených závodníků poměřilo síly na náročné trati plné boulí a klopených zatáček. V oploceném areálu je povzbudilo asi sedm set diváků. Během dne byli svědky několika dramatických pádů, nikdo ze startujících se ale nezranil. 

Kritický okamžik měl na trati i vítěz Bruno Tatarko, kterému v semifinále sjela před zatáčkou noha z prkna. „Bylo to vážné a málem jsem spadl, ale naštěstí jsem to ustál,” říká teprve sedmnáctiletý reprezentant ČR ve snowboardcrossu a člen Czech SBX Teamu, z Frýdku-Místku, pro nějž je jízda na longboardu součástí letní přípravy. Za důležitý předpoklad pro úspěch v longboardcrossu považuje silné nohy. „Kdo nemá dost nadřepováno, nevyhraje,“ říká a dodává, že se v Benátkách setkal s vyrovnanými soupeři.

V těsném závěsu za ním cílovou bránou projel český reprezentant ve freestyle skateboardingu Max Habanec. V kalendáři se mu na Feel the Wheel uvolnilo místo poté, co byly závody světového poháru zrušeny kvůli koronaviru. „Hrozně mě to bavilo. Bylo to něco jiného, než moje vlastní disciplína, neměl jsem od sebe žádné očekávání. Nebyli tady žádný rozhodčí, bojoval jsem jen proti času a ostatním jezdcům,” říká osmadvacetiletý jezdec, který usiluje o nominaci na Olympijské hry v Tokiu v roce 2021. Na Red Bull Feel the Wheel ho nejvíc překvapila silná konkurence. „Kluci byli opravdu rychlí. Dělal jsem, co jsem mohl, ale Bruna jsem nedohnal,” říká a slibuje, že pokud se mu příští rok nebude akce křížit s jeho vlastními závody, v Benátkách se opět ukáže. „Přece jen to první místo tam ještě nebylo,” říká. 

Vítězku ženské kategorie Kláru Kašparovou nejvíc mrzelo, že se ve finále nepotkala s favorizovanou Evou Samkovou. Česká olympijská medailistka ve snowboardcrossu spadla v kvalifikačních jízdách a těsně tak ztratila šanci na další postup. I tak se Kašparová musela vypořádat s vyrovnanými soupeřkami. „Karolína Dobrá na druhém místě mě doháněla, držela se hned za mnou. Viděla jsem její stín a to mě hnalo dopředu,” popisuje skateboardistka z Kladna. 

Red Bull Feel the Wheel je obdoba snowboardcrossu či skicrossu na BMXové dráze na longboardech. Vždy startuje šest jezdců naráz a jede se KO systemem, kde je povolen určitý fyzický kontakt. Disciplína vznikla spojením více sportů a dává tak šanci prosadit se lidem holdujícím různým žánrům. Na startu se potkávají longboardoví sjezdaři, skateři ze streetu i z rampy, snowboardisté, ale i bikrosáci, bikeři a další. Rozhoduje nejen technika, taktika a odvaha spustit se ze startovní rampy, ale také silné nohy, protože rychlost prknu uděluje pumpování mezi boulemi. Autorem konceptu je biker a longboardista Michal Maroši, který se v Benátkách dostal do finále a skončil na pátém místě. „Už jsou tady mladší a rychlejší, ale potěšilo mě, že aspoň na startu jsem všem ujel,” říká Michal Maroši s tím, že v druhé půlce už mu na soupeře chyběly síly. 

Výsledky

Finále muži
1. Bruno Tatarko - 0:47.65
2. Maxim Habanec - 0:49.41
3. Vladimír Blecha - 0:49.81
4. David Bláha - 0:51.38
5. Michal Maroši - 0:51.79
6. Tomáš Kotián - 0:52.38

Finále ženy
1. Klára Kašparová - 0:56.08
2. Karolína Dobrá - 0:56.57
3. Sára Pitoňáková - 1:00.08
4. Kristýna Babiánková - 1:00.21

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto Jan Kasl / Red Bull Content Pool

Štítky Benátky nad Jizerou, longboard, Red Bull Feel the Wheel, Tatarko, Habanec, Red Bull, finále, Eva Adamczyková, Ben Cristovao, Michal Maroši, snowboardcross, Benátky, olympijské hry, Letní olympijské hry 2021

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Longboardový závod Red Bull Feel the Wheel vyhrál snowboardcrossař Bruno Tatarko  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.