Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Sparta porazila Olomouc 6:3. Fanoušci vyjádřili podporu Ukrajině

Hokejisté Sparty porazili v dohrávce 2. kola extraligy Olomouc 6:3, posunuli se na pátou příčku tabulky a čtvrté Plzni se přiblížili na rozdíl dvou bodů. Pražané mají jeden zápas k dobru a postup do čtvrtfinále play off mají čtyři kola před koncem základní části ve svých rukou. Dvěma góly pražskému celku pomohl Erik Thorell.

Přes osm tisíc diváků v hledišti

Utkání bylo součástí třináctého ročníku akce Sparta vzdává hold a do ochozů přilákalo bezmála osm a půl tisíce fanoušků. „Bylo příjemné hrát před takovou návštěvou, fanoušci byli opravu výborní. Celá tahle akce je moc hezká, speciální dresy a ceremoniál před zápasem tomu ještě dodaly na výjimečnosti. I proto jsem rád, že jsme to dnes zvládli," pochvaloval si Thorell.

Začátek slavnostního zápasu ale Spartě vůbec nevyšel. Již ve 2. minutě otevřel skóre hostující obránce Rašner, který společně s Oleszem využil propadnutí domácí defenzivy a vstřelil svou druhou branku v sezoně.

V první velké příležitosti Sparty se v 8. minutě ocitl Horák, brankář Konrád ale srovnání odmítl. Odpor slovenského reprezentačního brankáře netrval dlouho, ještě v 8. minutě Forman udržel puk proti trojnásobné přesile, našel osamoceného Vitoucha a ten vyrovnal.

Sparta po gólu převzala iniciativu, ale namísto vedoucí branky inkasovala. V 10. minutě ztratil Dvořák kotouč na útočné modré čáře a při snaze o nápravu své chyby se dopustil hned dvou faulů. Jeden rozhodčí potrestali vyloučením a za druhý nařídili trestné střílení. K nájezdu se postavil Krejčí a rychlou střelou mezi Hudáčkovy betony vstřelil první branku po návratu z pekingských olympijských her.

V následné přesilové hře si Olomouc vytvořila jedinou zajímavější pozici, ve které se opět ocitl Krejčí, Hudáček si ale s jeho střelou z levého kruhu poradil. Hned po ubráněném oslabení tak udeřila Sparta. Moravčíkovo nahození si před brankou našel Thorell a šikovnou tečí podruhé překonal Konráda.

Podpora Ukrajiny

Atraktivní první dějství v jedné z komerčních pauz přerušil potlesk na podporu válkou zmítané Ukrajině. Kotle domácích i hostujících fanoušků si připravily chorea odsuzující ruskou agresi.

„To, co se děje na Ukrajině, je strašné. Snažili jsme se koncentrovat na zápas, ale v současných podmínkách to nebylo vůbec jednoduché," řekl Thorell. „Je to opravdu hrozné. Mám v Rusku mnoho kamarádů, kteří s napadením Ukrajiny taktéž nesouhlasí. Doufám, že tato situace brzy skončí a budeme zase moci žít beze strachu," dodal brankář Hudáček.

Druhá třetina začala ve výrazně opatrnějším tempu. Na první vážnou šanci se čekalo do 33. minuty, hned z ní ale padl gól. Osamocený Navrátil se po Švrčkově střele dostal k odraženému puku a potřetí v zápase poslal Hanáky do vedení.

Ani napotřetí se hosté neradovali dlouho. Neuběhla ani minuta a Strnad tvrdou ránou do horního rohu Konrádovy branky vyrovnal. O pětaosmdesát vteřin později Sparta vývoj zápasu otočila. Po třech sekundách přesilové hry našel Tomášek Thorella a švédský forvard svou druhou trefou v zápase poslal Pražany do vedení.

„Jsem rád, že se nám do přesilovky povedlo přenést to, co jsme natrénovali. David mě perfektně našel, já už jen prostřelil přesouvajícího se brankáře. Byl to gól, který možná zlomil zápas, jsem za něj rád," řekl švédský střelec.

Výbornou Sparťanskou tříminutovku zakončil v čase 36:09 střelou od modré čáry obránce Matuškin. Asistenci u jeho trefy si připsal Sobotka, který stejně jako Tomášek bodoval ve všech třech zápasech po olympijských hrách.

Ve třetí třetině domácí kontrolovali hru a olomoucké hokejisty drželi daleko od Hudáčkovy branky. Hokejisté Mory nezvládli ani závěrečný risk bez brankáře, po vyhraném buly rychle přišli o puk a Forman uzavřel skóre na konečných 6:3.

Olomouc nestačila na Spartu podruhé v sezoně, prohrála čtvrtý z posledních šesti zápasů a v extraligové tabulce klesla na 13. pozici o skóre za Litvínov.

HC Sparta Praha - HC Olomouc 6:3 (2:2, 3:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 8. Vitouch (M. Forman, T. Dvořák), 13. E. Thorell (Moravčík, R. Horák), 33. J. Strnad (Stoljarov, Moravčík), 35. E. Thorell (Tomášek, Chlapík), 37. Matuškin (T. Dvořák, Sobotka), 58. M. Forman (Moravčík) - 2. Rašner (Olesz, Navrátil), 10. Krejčí z trestného střílení, 33. Navrátil (Kunc, Švrček). Rozhodčí: Šír, Kika - Komárek, Bohuněk. Vyloučení: 1:2. Využití: 1:0. Diváci: 8498.

Sparta: J. Hudáček - T. Dvořák, Matuškin, Jandus, Polášek, Moravčík, Jurčina - Řepík, Sobotka, Tomášek - Chlapík, Horák, E. Thorell - Šmerha, D. Vitouch, M. Forman - Dvořáček, Stoljarov, J. Strnad. Trenéři: Jandač a M. Hořava.

Olomouc: Konrád - T. Černý, Ondrušek, Dujsík, Švrček, Škůrek, Řezníček, Rašner - Nahodil, Krejčí, Klimek - Bambula, J. Knotek, Kusko - Kunc, Navrátil, Olesz - Burian, Lichanec. Trenéři: Moták a Tomajko.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HC Sparta Praha

Štítky sport, hokej, extraliga, 2. kolo, Sparta, Olomouc, AC Sparta Praha, SK Sigma Olomouc, Ukrajina, Erik Thorell, hokejista, FC Viktoria Plzeň, olympijské hry, HC Sparta Praha, HC Verva Litvínov, HC Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sparta porazila Olomouc 6:3. Fanoušci vyjádřili podporu Ukrajině  |  Hokej  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.