Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Sparta v utkání, ve kterém vzdávala hold záchranným složkám, podlehla Litvínovu 2:4

Hokejisté Sparty prohráli v předehrávaném utkání 48. extraligového kola s Litvínovem 2:4. Pražané neuspěli doma potřetí za sebou a na vedoucí Třinec nadále ztrácejí čtyři body. Severočeši si naopak připsali potřetí v řadě plný bodový zisk, přestože pokaždé hráli v arénách soupeřů. Tým Vervy vykročil za výhrou už v první třetině, kterou vyhrál 3:1.

Sparta vzdala hold

Litvínovský útočník Viktor Hübl díky asistenci u vedoucí branky Tomáše Pospíšila stanovil s 809 body nový rekord základní části, o který se dělil od úterý s Richardem Králem. Dvaačtyřicetiletý kapitán Severočechů si připsal v 1094 zápasech 363 gólů a 446 přihrávek. Současný kouč Pardubic Král nasbíral za 827 odehraných duelů 808 bodů (331+477).

„Je dobré, že už to padlo, protože teď už se to nebude tolik řešit a nikdo se mě na to nebude moc ptát. Budeme se moct soustředit čistě jen na zápasy a nachystat se pořádně na play off," prohlásil Hübl.

Bleskové vedení Litvínova

Pražané vybrali duel pro již tradiční akci Sparta vzdává hold, kterou podporují složky Integrovaného záchranného systému. Tentokrát ale putoval výtěžek na konta dvou domácích hospiců zajišťujících důstojný konec života. Fanoušci podpořili projekt nákupem téměř 1800 virtuálních vstupenek, další možnost mají skrze dobročinnou aukci speciálních zápasových dresů.

Hosté zaskočili favorita už po 81 sekundách, kdy Pospíšil dostal od Pražanů hodně času na zakončení ze středu hřiště mezi kruhy a prostřelil Machovského. Asistenci si připsal Hübl a při bleskovém ceremoniálu mu vzápětí na ledě pogratulovali hlavní kouč Litvínova Vladimír Országh s asistentem Václavem Sýkorou. Hübl převzal pamětní dres se symbolickým číslem 809 a také hokejku.

Sparťané nevyužili brzkou přesilovku, v deváté minutě se ale o vyrovnání postaral Sukeľ. Trpělivě si počkal se zakončením a poté prostřelil strážce branky Godlu. Ve 14. minutě měli ale hosté vedení zpět zásluhou skvělé práce Jarůška na brankovišti. Záhy následovala početní výhoda Sparty, při níž ale hosté ujeli do přečíslení dvou na jednoho, Gerhát vzal zakončení na sebe a poslal Machovského na střídačku. Do hry šel místo něho Salák.

„Machy není na vině sám“

„Určitě není 'Machy' na vině sám, byly tam naše chyby. My jsme si nepohlídali přečíslení, o němž jsme věděli, že ho Litvínov dobře řeší, ty starty do zápasů nás trápí už delší dobu. Pořád něco dohánět, to určitě není dobré," prohlásil útočník Pražanů Ladislav Zikmund.

V polovině 28. minuty museli sparťané na dlouhé dvě minuty do tří a Severočeši nabídnutou příležitost už po 22 sekundách využili. Nabito dostal Irving a z kruhu propálil ranou bez přípravy Saláka. Snížit mohl Pech, jenže Godla byl proti.

„Byli jsme celý zápas horší“

Ve třetím dějství drželi hosté dlouho vcelku s přehledem tříbrankový náskok. Přečkali bez úhony i Hanzlovo vyloučení ze 49. minuty, nedlouho poté se ale prosadil povedenou individuální akcí Zikmund a vykřesal naděje domácích na zvrat. Už na konci 53. minuty je mohl zvýraznit Pech, trestné střílení po Balinskisově hákování ale neproměnil. Pak už se Sparta na dostřel nedostala.

„Byli jsme celý zápas horší. Není náhoda, že ztrácíme s týmy ze spodních pater tabulky. Zkoušíme najít nějaké vysvětlení, ale náhoda to určitě není, protože to je úplně stejný rukopis. První třetinu prostě do dvanácté patnácté minuty dáme soupeři čtyři pět jasných vyložených šancí a oni nás ztrestají. My to pak chceme honit... Že se nám to jednou povede obrátit? To je strašně krátkozraké," uvedl domácí kouč Miloslav Hořava.

HC Sparta Praha - HC Verva Litvínov 2:4 (1:3, 0:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 9. M. Sukeľ (M. Forman), 52. Zikmund (Jurčina) - 2. Pospíšil (V. Hübl), 14. Jarůšek, 15. Gerhát, 28. Irving (M. Hanzl, P. Zdráhal). Rozhodčí: Jeřábek, Pražák - Gerát, Hynek. Vyloučení: 3:4, navíc Sobotka (Sparta) 10 min. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Bez diváků.

Sparta: Machovský (15. Salák) - Tomáš Dvořák, Jurčina, Košťálek, Polášek, Němeček, O. Němec, M. Jandus - Rousek, R. Horák, Řepík - Říčka, Pech, Buchtele - A. Kudrna, Tomášek, Sobotka - Zikmund, M. Sukeľ, M. Forman. Trenéři: Hořava a Jandač.

Litvínov: Godla - Balinskis, Cibulskis, Demel, Štich, Irving, Ščotka, od 21. navíc Kudla - Pospíšil, V. Hübl, F. Lukeš - P. Svoboda, Gerhát, M. Látal - P. Zdráhal, M. Hanzl, Jarůšek - Havelka, Helt, Zygmunt. Trenér: Országh.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HC Sparta Praha

Štítky sport, hokej, extraliga, Sparta, Litvínov, HC Sparta Praha, HC Verva Litvínov, Viktor Hübl, HC Oceláři Třinec, Tomáš Pospíšil, Ladislav Zikmund, Miloslav Hořava, Vladimír Országh, HC Dynamo Pardubice, Richard Král

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sparta v utkání, ve kterém vzdávala hold záchranným složkám, podlehla Litvínovu 2:4  |  Hokej  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.