Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Litvínov vyzrál na Spartu po více než dvou letech. Pražané prohráli po nájezdech

Šikovnost útočníka Lukáše Válka při samostatných nájezdech pomohla hokejistům Litvínova ukončit po více než dvou letech čekání na výhru nad pražskou Spartou. Na ledě O2 areny sice Severočeši dvakrát prohrávali, ale díky dvěma úspěšným Válkovým pokusům nakonec slavili výhru 3:2 po nájezdech.

Pražané se proti tradičnímu sokovi radovali sedmkrát za sebou, přenechali za tu dobu Litvínovu jen dva body a uspěli na ledě Vervy i v prvním vzájemném souboji tohoto ročníku. Před dnešní bitvou se Litvínovští radovali naposledy 23. října 2018 po výsledku 2:1, shodou okolností tehdy rovněž v metropoli.

„Je super, že jsme tu sérii už ukončili. Navíc odvážet ty dva body odsud, to je paráda. A myslím, že jsme všichni spokojení. Věděli jsme, jak má Sparta skvělý tým a jak je těžké tady bodovat, ale zvládli jsme to a tu sérii jsme přerušili," radoval se Lukáš Válek.

Šestadvacetiletý útočník, jenž v sezoně odehrál více zápasů za prvoligové Litoměřice než za Litvínov, proměnil svůj pokus nejprve ve čtvrté sérii a odpověděl tak na vedoucí trefu sparťana Michala Řepíka ze třetí série. Následně pak rozhodl v sedmé sérii. Zachránit Pražany v zápase mohl ještě Lukáš Pech, ale nedal.

„Je to samozřejmě na trenérech, kdy kdo půjde. Ale věřil jsem si, že dám i ten druhý nájezd. Jakmile totiž vyjde ten první pokus střelou mezi nohy, je to pro gólmana nepříjemné a těžké k přečtení, protože si hlídá tu střelu. Nejsem zrovna expert na nájezdy, ale baví mě. Naštěstí mi to vyšlo a jsme za to rádi," pochvaloval si Válek.

Po rychlém zakončení mezi betony zvolil v druhém případě blafák do forhendu a provedl ho precizně. Gólmana Matěje Machovského poslal na druhou stranu a zakončoval do prázdné branky. „Věděl jsem, že neudělám to samé. A také jsem měl jasno, že pokud půjdu znovu, právě tohle zkusím. Dělám to i proti našim klukům na tréninku a vím, že je to těžké k přečtení," uvedl Válek.

Přestože dal dnes dva góly, po změně pravidel před touto sezonou zůstane v jeho kolonkách gólů i bodů po čtvrtém utkání za Litvínov v sezoně nula. Vítězné góly z nájezdů už se do nich nezapočítávají. „Samozřejmě by bylo lepší mít na kontě ten gól, ale důležité jsou ty dva body. A jsem za ně rád i přesto, že se ten nájezd nepočítá do kanadského bodování," smál se Válek.

Ohlasy trenérů

Josef Jandač (Sparta): „Pro nás to bylo velice těžké utkání. Předpokládali jsme ale, že to takhle bude, protože Litvínov se poslední zápasy - hlavně poté, jak si prošel těmi různými karanténami - zvedá. Bylo to hodně bojovné utkání a stálo nás spoustu sil, ale to i Litvínov. Měli jsme špatnou hlavně druhou třetinu, kdy jsme soupeře nechali odjet do několika přečíslení. Tam nás podržel brankář. V první třetině jsme šli poměrně rychle do vedení, ale bohužel jsme ho neudrželi delší dobu. Třetí třetina byla vyrovnaná a utkání směřovalo do prodloužení, v němž jsme sehráli hodně špatně přesilovku čtyři na tři, prakticky jsme se tam pořádně nedostali. V penaltách jsme proměnili jen jednu, což nestačilo."

Vladimír Országh (Litvínov): „Výsledek se mi hodnotí samozřejmě dobře. Kluci zaslouží pochvalu za to, jak to tu odmakali a odbojovali. V první třetině byla Sparta lepší a tam nám odskočila. Od druhé třetiny se hra vyrovnala a byl to až do konce vyrovnaný souboj. Ustáli jsme tam některé těžké chvíle, podržel nás brankář Godla, ale myslím, že jsme pokrývali dobře předbrankový prostor, kde je Sparta velmi silná. V nájezdech rozhodla šikovnost Lukáše Válka. Za ty dva body jsme moc rádi, ale hlavně nás těší i výkon, který byl diametrálně odlišný než v pátek v Pardubicích v první polovině zápasu."


HC Sparta Praha - HC Verva Litvínov 2:3 po sam. nájezdech (2:1, 0:1, 0:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 2. Buchtele (Mikliš, Forman), 6. Řepík (Sobotka, Rousek) - 3. Irving, 29. Jarůšek (M. Hanzl, P. Zdráhal), rozhodující sam. nájezd Válek. Rozhodčí: Hejduk, Pilný - Lučan, Kis. Vyloučení: 5:5. Využití: 1:0. Bez diváků.
Sparta: Machovský - Košťálek, Piskáček, M. Jandus, Němeček, Mikliš, T. Dvořák, Kalina - Tomášek, Horák, Sobotka - Řepík, M. Sukeľ, Rousek - Forman, Pech, Buchtele - Kudrna, D. Vitouch, Dvořáček. Trenéři: Hořava a Jandač.
Litvínov: Godla - Irving, Ščotka, Balinskis, Cibulskis, Kudla, Demel - P. Zdráhal, M. Hanzl, Jarůšek - Válek, V. Hübl, F. Lukeš - M. Látal, Gerhát, Myšák - Zygmunt, Helt, Havelka. Trenér: Országh.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HC Sparta Praha

Štítky sport, hokej, extraliga, Sparta, Litvínov, HC Verva Litvínov, HC Sparta Praha, Michal Řepík, Vladimír Országh, Josef Jandač, Matěj Machovský, Lukáš Pech, HC Stadion Litoměřice, HC Dynamo Pardubice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Litvínov vyzrál na Spartu po více než dvou letech. Pražané prohráli po nájezdech  |  Hokej  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.