Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Sparta do čtvrtfinále vstoupila výhrou nad Třincem

Hokejisté Sparty porazili v úvodním utkání čtvrtfinále play off extraligy obhájce titulu Třinec 3:2. Pražané vykročili za úspěchem hned v první třetině, kterou po gólech Ostapa Safina a Olaviho Vauhkonena vyhráli 2:0. Další branku přidal ve druhé části Pavel Kousal, teprve pak se prosadili ve třetím dějství Oceláři zásluhou Martina Růžičky a Tomáše Marcinka. Druhý zápas je na programu v pondělí, hrát se bude opět v Praze od 19 hodin.

Úvodní minuty reprízy loňského finále, v němž Slezané završili zlatý hattrick, sice velmi rychle ubíhaly, ale hrálo se oboustranně velmi opatrně a bez sebemenšího náznaku šancí. V šesté minutě zkoušel Vauhkonen z nulového úhlu zakončit o beton hostujícího gólmana Mazance, ten si však celou situaci pohlídal.

Němečkovu ránu kryl Mazanec, ale zvýšená aktivita se domácím přesto brzy vyplatila. Mazancův pokus o rozehrávku za brankou dokázal zastavit Gustaf Thorell, záhy našel Safina a Sparta vedla. Zanedlouho navíc fauloval Adámek a poté, co neuspěl v oslabení Nestrašil, našel Tomášek dokonale přesnou střílenou nahrávkou Vauhkonena, jemuž stačilo nastavit čepel a usměrnit puk do odkryté branky. V 18. minutě mohl snížit z dorážky do prázdné branky Kurovský, ale byl faulovaný a poskakující puk nezasáhl.

Brzy po začátku druhé části zkusil po vyhraném buly štěstí ranou od modré čáry Moravčík a bezmocného Mazance zachránila levá tyčka. Ve 26. minutě jásali Pražané potřetí, když z kruhu zavěsil přesnou ranou Kousal. Krátce po polovině zápasu se dostal do sóla proti Kovářovi Růžička, opora domácích však jeho úmysl skvěle přečetla.

Jen krátce na to vyřešil Kovář i nepříjemný závar ve svém brankovišti. Na druhé straně mohli zvýšit Horák a dorážející Kempný. V dobré pozici netrefil přesně Vitouch. Kaňákův pokus schoval pozorný Kovář do lapačky. A když Buchtele po přečíslení dvou na jednoho zakončil po Kousalově nahrávce zblízka vedle, stav 3:0 zůstal i do druhé přestávky.

Zápletka přišla ve 44. minutě, kdy odemkl v početní výhodě Kovářem střeženou branku kanonýr Růžička. Brzy poté navíc musel na trestnou lavici Jandus a Třinečtí nebyli daleko od kontaktního gólu. Pak však sami hasili náznak nebezpečí faulem při Sobotkově šanci a pokračovalo se ve čtyřech na obou stranách.

V 52. minutě, kdy už byly oba celky v plném počtu, jel sám na Kováře Nestrašil, strážce domácí branky však ustál i tento minisouboj a uhájil dvoubrankový náskok. Na druhé straně neuspěli v přečíslení dvou na jednoho Forman s Řepíkem a Pražany to po chvilce muselo mrzet o to víc, když se z dorážky prosadil Marcinko. Sparťané očividně znervózněli, ale první bod v sérii nakonec i přes další šance a power play hostů uhájili.

Čtvrtfinále play off hokejové extraligy - 1. zápas:

HC Sparta Praha - HC Oceláři Třinec 3:2 (2:0, 1:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 12. Safin (G. Thorell), 15. Vauhkonen (Tomášek, P. Kousal), 26. P. Kousal (Krejčík) - 44. M. Růžička (Marcinko, Nestrašil), 54. Marcinko (Daňo, M. Adámek). Rozhodčí: Hribik, Pilný - Brejcha, Lhotský. Vyloučení: 3:2. Využití: 1:1. Diváci: 13.250.

Sparta: Jakub Kovář - Mikliš, Kempný, Moravčík, Polášek, M. Jandus, Němeček, Krejčík - Řepík, Sobotka, M. Forman - D. Kaše, R. Horák, Tomášek - P. Kousal, D. Vitouch, Buchtele - Vauhkonen, G. Thorell, Safin. Trenéři: Hořava a Wallson.

Třinec: Mazanec - Marinčin, Smith, Kaňák, J. Jeřábek, M. Adámek, M. Doudera - M. Růžička, Marcinko, Daňo - D. Voženílek, L. Hudáček, Nestrašil - Dravecký, Vrána, Chmielewski - Kurovský, M. Roman, Buček - Hrňa. Trenér: Moták.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Beneš, Sparta Praha

Štítky hokej, Sparta, Třinec, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sparta do čtvrtfinále vstoupila výhrou nad Třincem  |  Hokej  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.