Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Pražská Sparta získala první ligové body. V Českých Budějovicích vyhrála 2:0

Fotbalisté Sparty zvítězili v druhém kole první ligy v Českých Budějovicích 2:0 a dočkali se první soutěžní výhry pod dánským trenérem Brianem Priskem. Pražané rozhodli před vyprodaným stadionem už v úvodním dějství, kdy se trefili Casper Höjer a Tomáš Čvančara. Letenští zvítězili na jihu Čech v nejvyšší soutěži po třech remízách za sebou a s Dynamem počtvrté za sebou neinkasovali.

Sparta, která nedávno vypadla ve 2. předkole Evropské konferenční ligy s Vikingem Stavanger, poprvé vyhrála až ve čtvrtém soutěžním duelu pod Priskem. Letenští částečně odčinili minulou domácí porážku 1:2 s Libercem z prvního kola. Naopak Dynamo nenavázalo na úvodní vítězství 2:0 nad Pardubicemi.

Priske udělal oproti duelu s Libercem z různých důvodů čtyři změny v základní sestavě. Mimo jiné chyběla útočná jednička Kuchta, který dostal pětizápasový trest za vyloučení po surové hře v úvodním kole. Letenští nastoupili v ofenzivě se dvěma hroty Čvančarou a Julišem a zadák Zelený hrál netradičně na pozici defenzivního záložníka. Jihočeši vyrukovali s pětičlennou obranou.

Sparta vstoupila do utkání nejlépe, jak mohla. Hned ve druhé minutě Letenští nakrátko rozehráli roh a Höjerův střílený centr s pomocí teče domácího Hory zaskočil gólmana Šípoše, který balon propustil kousek za brankovou čáru. Dánský obránce skóroval v české lize poprvé.

Dynamo se z inkasovaného gólu oklepalo a ve 12. minutě bylo blízko k vyrovnání. Po Horově nákopu nejistě vyběhl brankář Holec až téměř k hranici pokutového území, nová posila Jihočechů Čmelík ho stihl obstřelit a trefil tyč.

Domácí drželi v poli se Spartou krok, ale v obraně chvílemi působili nejistě. V 26. minutě jen se štěstím přečkali velký závar ve vápně, o minutu později už ale podruhé inkasovali. Daněk se protáhl přes dva hráče, uvolnil ve vápně Čvančara a ten před Šípošem nezaváhal. Jihočeši si ještě do pauzy vytvořili druhou velkou šanci a znovu u ní byl agilní Čmelík, jehož tvrdou ránu z voleje v 38. minutě vyrazil Holec.

Po změně stran začali domácí aktivně a v 52. minutě po centru hlavou o kousek minul Králik. Na opačné straně po hodině hry připravil agilní Daněk pozici pro Mejdra, který rovněž zamířil vedle. Chvíli nato Daněk zakončoval sám a Dynamo zachránil Šípoš.

Po oboustranném prostřídání ztratila hra tempo a Sparta už tři body bez větších problémů uhájila. Jihočeši se nedočkali branky ani v druhé minutě nastavení, kdy Čoličovu ránu z voleje po signálu z rohového kopu odvrátil kousek před brankovou čarou Hancko.

Dynamo České Budějovice - Sparta Praha 0:2 (0:2)

Branky: 2. Höjer, 27. Čvančara. Rozhodčí: Proske - Paták, Kotík - Franěk (video). ŽK: Čmelík, Potočný, Hellebrand - Drchal. Diváci: 6681 (vyprodáno).

Č. Budějovice: Šípoš - Čolič, Grič, Havel, Králik, Sladký (85. Penner) - Čmelík (72. Matoušek), Hora, Čavoš (72. Hellebrand), Potočný - Škoda (46. Hais). Trenér: Weber.

Sparta: Holec - Mejdr, Sörensen, Hancko, Höjer (62. Pavelka) - Zelený - Daněk (83. Wiesner), Sadílek, Pešek (74. Drchal) - Čvančara (62. Karabec), Juliš (74. Minčev). Trenér: Priske.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto AC Sparta Praha

Štítky sport, fotbal, Sparta, České Budějovice, Praha, AC Sparta Praha, SK Dynamo České Budějovice, HC Dynamo Pardubice, Tomáš Čvančara, Brian Priske, Casper Højer Nielsen, Česko, FC Slovan Liberec, Evropská konferenční liga UEFA, Viking FK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražská Sparta získala první ligové body. V Českých Budějovicích vyhrála 2:0  |  Fotbal  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.