Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Sparta porazila Bröndby 2:0 a postoupila do play off Evropské konferenční ligy

Fotbalisté Sparty porazili v závěrečném 6. kole skupiny Evropské ligy kodaňské Bröndby 2:0 a třetím místem si zajistili start v únorovém play off nově vzniklé Evropské konferenční ligy. Pražané se ve vyřazovací fázi pohárů představí poprvé od sezony 2016/17, kdy v úvodním kole play off Evropské ligy vypadli s Rostovem.

Letenští rozhodli o výhře nad obhájcem dánského titulu, s nímž v úvodním vzájemném duelu v Kodani remizovali 0:0, na přelomu poločasů. Nejprve se trefil Dávid Hancko a po něm Adam Hložek. Od 57. minuty dohrávali domácí bez vyloučeného obránce Tomáše Wiesnera, ale za 18 minut skončil duel i pro záložníka hostů Anise Ben Slimaneho.

Soupeř Sparty v Evropské konferenční lize vzejde z pondělního losu. První zápas vyřazovací části je na programu 17. února, odveta o týden později. „Každý postup do jarní části evropských pohárů je pro české mužstvo obrovský úspěch. Vždycky jsem k tomu musel mít tým, který to dokázal. Postup řadím hodně vysoko," řekl na tiskové konferenci trenér Pavel Vrba, který se v minulosti s Plzní pětkrát probojoval do vyřazovací fáze evropských pohárů.

V základní sestavě domácích nastoupil záložník Souček, který kvůli zranění naskočil do utkání poprvé od 25. září. Nahradil indisponovaného Sáčka. Vrba od začátku postavil i Peška. Křídelní záložník nehrál od listopadového zranění v reprezentačním utkání s Estonskem. Kvůli protikoronavirovým omezením v Česku přišlo na Letnou 976 diváků.

Před výkopem obě mužstva uctila památku zesnulého Larse Högha, který posledních pět let působil v Bröndby jako trenér brankářů. Zemřel ve středu ve věku 62 let.

Pražané šli do zápasu s vědomím, že jim díky dvoubodovému náskoku na dánský celek stačí k uhájení třetího místa i nerozhodný výsledek. Naopak hosté museli zvítězit. "Sparťanskou" skupinu ovládl Lyon, druzí skončili Glasgow Rangers, na něž čeká vyřazovací fáze Evropské ligy.

Zkraje páté minuty domácí gólman Holec kryl Hedlundův přízemní pokus. První šanci Sparty zakončil Haraslín střelou do náruče připraveného Hermansena. Poté se dlouho hrálo bez jakékoli příležitosti, hra obou týmů se vyznačovala zbytečnými ztrátami a nepřesnými přihrávkami.

V závěru úvodního dějství se Spartě naskytl trestný kop zpoza vápna. Hancko zvolil obstřel a přesně umístěnou ranou na vzdálenější tyč otevřel skóre. Slovenský bek vstřelil vítězný gól i při domácí výhře 1:0 nad Rangers na konci září. „Hrdinou bych se nenazýval. Jsem rád, že se nám podařilo zvítězit v takovém zápase, v němž šlo o všechno, a že na jaře budeme pokračovat v evropských pohárech," uvedl Hancko, který v pondělí oslaví 24. narozeniny.

Necelé čtyři minuty po přestávce Letenští zvýšili. S Peškovou střelou si Hermansen ještě poradil, ale k odraženému balonu se dostal Hložek, který se z otočky nemýlil.

Wiesner během deseti minut dostal dvě žluté karty a duel pro něj po necelé hodině skončil. Bröndby přesilovku málem rychle využilo, jenže Hedlund ve vyložené šanci po přihrávce na zadní tyč selhal.

V 75. minutě obdržel druhou žlutou i Ben Slimane a síly na hřišti se srovnaly. Sparta mohla přidat třetí trefu, když Hložek patičkou přihrál Haraslínovi, ten však napálil jen boční síť. V nastavení si hostující stoper Rosted málem dal vlastní branku.

„Mohli jsme být ještě efektivnější, protože jsme si vytvořili minimálně další dvě situace, z nichž jsme mohli dát pojišťovací gól dříve, než jsme ho dali. Odehráli jsme zápas jako doma s Rangers a se Slavií. To znamená, že jsme hráli bezchybně v obraně a čekali jsme na příležitost, která přišla," konstatoval Vrba, jenž v pondělí oslavil 58. narozeniny.

Český tým porazil dánského soupeře v evropských pohárech po čtyřech utkáních. Pražané zvítězili v Evropské lize po třech porážkách. Bröndby ve čtvrtém pohárovém duelu s českými týmy poprvé podlehlo a inkasovalo a ve skupině skončilo poslední bez výhry. Venku v evropských pohárech prohrálo poosmé za sebou.

Sparta Praha - Bröndby Kodaň 2:0 (1:0)

Branky: 43. Hancko, 49. Hložek. Rozhodčí: Pawson - Betts, Hussin - Bankes (video, všichni Angl.). ŽK: Wiesner, Pulkrab, Souček - Ben Slimane, Riveros, Maxsö, Singh. ČK: 57. Wiesner - 75. Ben Slimane. Diváci: 976 (omezený počet).

Sparta: Holec - Wiesner, Panák, Ladislav Krejčí II, Hancko - Pešek (69. Ladislav Krejčí I), Pavelka, Souček, Hložek, Haraslín (86. Minčev) - Pulkrab (60. Vindheim). Trenér: Vrba.

Bröndby: Hermansen - Heggheim (46. Greve), Maxsö, Rosted - Mensah, Frendrup, Radoševič (61. Cappis), Ben Slimane, Riveros (61. Bruus) - Hedlund (70. Singh), Uhre (80. Kvistgaarden). Trenér: Frederiksen.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto AC Sparta Praha

Štítky sport, fotbal, Sparta, Bröndby, AC Sparta Praha, Evropská konferenční liga UEFA, Evropská liga UEFA, Dávid Hancko, Adam Hložek, Tomáš Wiesner, FK Rostov, mistrovství Evropy, Rangers FC, FC København

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sparta porazila Bröndby 2:0 a postoupila do play off Evropské konferenční ligy  |  Fotbal  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.