Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Sparta deklasovala Brno 6:1. Slavia porazila Budějovice 2:1 a prošla ligovou sezonou bez prohry

Fotbalisté pražské Slavie zvítězili v závěrečném 34. kole první ligy nad Českými Budějovicemi 2:1 a v celé sezoně nejvyšší soutěže ani jednou neprohráli. Již jistý mistr rozhodl už v úvodním dějství, kdy se trefili Ondřej Lingr a nejlepší střelec Jan Kuchta. V 76. minutě snížil Lukáš Skovajsa. Po zápase červenobílí převzali trofej pro šampiona. Sparta na Letné deklasovala brněnskou Zbrojovku 6:1.

Vydařená oslava zakončení mistrovské sezóny

Slavia protáhla vlastní rekordní sérii bez ligové prohry na 46 utkání a sezonou prošla bez porážky jako teprve druhý tým v samostatné historii nejvyšší soutěže. Předtím se to podařilo jen Spartě v ročníku 2009/10.

Slávisté soutěži kralovali a uspěli i mezi kanonýry. O pomyslnou korunu pro nejlepší střelce ligové sezony se podělili útočník červenobílých Kuchta se sparťanským talentem Adamem Hložkem, kteří zaznamenali shodně 15 branek.

Pražané opět nastoupili bez reprezentantů chystajících se na evropský šampionát, přesto byli od úvodu podle očekávání aktivnější. V 15. minutě Traoré přiťukl patičkou Lingrovi a ten střelou na zadní tyč otevřel skóre. Navázal na gól z minulého kola v Jablonci.

Lingr poté hlavičkoval jen do horní sítě a následně Oscarovu dorážku odvrátil Králik. Ve 43. minutě už slávisté zvýšili. Po Bahově přihrávce doklepl míč do sítě Kuchta a připsal si 15. gól v ligové sezoně.

Po přestávce se slávistický útočník pokoušel v čele střelecké tabulky osamostatnit. Po hodině hry ale z úhlu sám před Vorlem trefil jen boční síť a poté dalším pokusem minul. Příznivci, kteří mohli zaplnit hlediště z 20 procent, červenobílé skandováním "všechno na Kuchtu" vyzývali, aby svému kanonýrovi co nejvíce přihrávali.

V 73. minutě měl blízko ke gólu Olayinka, jehož tečovaná střela skončila těsně nad. Čtyři minuty nato se nečekaně prosadili hosté. Na Novákův centr si naskočil Skovajsa a hlavou zaznamenal svůj první gól v české lize. Jihočeši ožili, ale srovnat už se jim nepovedlo.

Slavia Praha - Dynamo České Budějovice 2:1 (2:0)

Branky: 15. Lingr, 43. Kuchta - 76. Skovajsa. Rozhodčí: Klíma - Hájek, Hock - Adámková (video). ŽK: Havelka, Skovajsa, Valenta (všichni Č. Budějovice). Diváci: omezený počet.

Slavia: Kolář - Bah, Kúdela, Deli, Oscar - Samek (83. Zima), Traoré (84. Kačaraba) - Van Buren (74. Hilál), Lingr (64. Beran), Olayinka (84. Tecl) - Kuchta. Trenér: Trpišovský.

České Budějovice: Vorel - Novák, Havel, Králik, Skovajsa - Čavoš, Vais (71. Valenta) - Brandner, Havelka, Mészáros (56. Mršič) - Alvir (63. Vítovec). Trenér: Horejš.

Nezastavitelný Hložek

Fotbalisté Sparty díky čtyřem trefám Adama Hložka rozstříleli v posledním 34. kole první ligy sestupující Brno 6:1. Pražané vyhráli v nejvyšší soutěži popáté za sebou a sérii neporazitelnosti natáhli na devět duelů. Zbrojovka vedla od páté minuty po gólu Jana Hladíka, mezi devátou až 42. minutou však Letenští nastříleli všech šest branek. Vedle Hložka se prosadil i Matěj Polidar, konečné skóre stanovil po vlastní brance Jan Sedlák.

Osmnáctiletý ofenzivní univerzál Hložek na čtyři zásahy, z nichž první dal z penalty, potřeboval pouze 23 minut. Sparťanský odchovanec se tak díky 15 brankám stal spolu s Kuchtou nejlepším střelcem ligové sezony, přestože na slávistického útočníka před zápasem ztrácel tři trefy. Hložek navíc kvůli zranění vynechal více než čtyři měsíce a odehrál jen 19 duelů, o osm méně než Kuchta.

Oběma týmům už o nic nešlo; Pražané do utkání vstupovali s jistotou druhého místa, naopak Brno se sestupem. Do sparťanské branky se místo Nity postavil Heča, poprvé od začátku dubna si zahrál pravý obránce Vindheim. Do základní jedenáctky Letenských se po krátkém zranění vrátili stoper Čelůstka a Hložek, které trenér české reprezentace Šilhavý jako jediné dva sparťany nominoval na nadcházející mistrovství Evropy.

Začátek se povedl Zbrojovce. Dlouhý výkop gólmana Flodera v páté minutě doskákal před sparťanské vápno, domácí stoper Hancko hlavou přeloboval vyběhnutého Heču a Hladík snadno zakončil do prázdné branky.

Pak ale následovala gólová erupce Hložka, který v rozmezí deváté až 32. minuty vsítil čtyři branky. Nejprve Čermák fauloval ve vápně Sáčka a rozhodčí Machálek odpískal pokutový kop, který Hložek proměnil. O pět minut později kapitán Dočkal našel hlavou zakončujícího Hložka na zadní tyči. Rodák z Ivančic dovršil hattrick v 26. minutě, kdy překonal vyběhnutého Flodera poté, co ho Hancko našel přihrávkou mezi dvěma obránci.

Za další čtyři minuty brankář hostů nedosáhl na Dočkalův centr a míč vyrazil jen před Polidara, který v pádu zvýšil na 4:1. O dvě minuty později Ladislav Krejčí starší počkal, než si Hložek naběhl do šestnáctky, nahrál mu a rodák z Ivančic se zapsal mezi střelce počtvrté.

Čtyři góly během prvního poločasu vstřelil naposledy ještě v československé lize v listopadu 1968 útočník pražské Dukly Stanislav Štrunc. Ten nakonec k vítězství 9:0 nad Pardubicemi přispěl pěti trefami.

Před koncem úvodního dějství si Karlssonovu přihrávku srazil do vlastní sítě Sedlák. Do druhého poločasu Hložka nahradil Juliš, brněnský kouč Dostálek provedl dokonce čtyři změny, ale na výsledku se už nic nezměnilo. Druhá půle už se dohrávala pouze z povinnosti a ani jeden z celků si nevytvořil větší šanci. Sparta doma v lize zvítězila poosmé v řadě.

Sparta Praha - Zbrojovka Brno 6:1 (6:1)

Branky: 9. z pen., 14., 26. a 32. Hložek, 30. Polidar, 42. vlastní Sedlák - 5. Hladík. Rozhodčí: Machálek - Poživil, Pečenka - Denev (video). ŽK: Vitík - Jambor. Diváci: 2983 (omezený počet).

Sparta: Heča - Vindheim, Čelůstka, Hancko (70. Vitík), Polidar - Karlsson (64. Karabec), Pavelka, Sáček (64. Trávník), Dočkal, Ladislav Krejčí I (82. Minčev) - Hložek (46. Juliš). Trenér: Vrba.

Brno: Floder - Hlavica (46. Endl), Dreksa, Pernica - Štepanovský, Čermák (46. Jambor), Pachlopník (70. Fila), Sedlák (46. Moravec), Reiter (46. Přichystal) - Růsek, Hladík. Trenér: Dostálek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto SK Slavia Praha

Štítky sport, fotbal, Sparta, Brno, Slavia, České Budějovice, AC Sparta Praha, HC Slavia Praha, Madeta Motor České Budějovice, Adam Hložek, HC Kometa Brno, Jan Kuchta, Lukáš Skovajsa, Ondřej Lingr, soutěž, FC Zbrojovka Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sparta deklasovala Brno 6:1. Slavia porazila Budějovice 2:1 a prošla ligovou sezonou bez prohry  |  Fotbal  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.