Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Přichází Fotbalová evoluce. Chystá se změna v českém fotbalovém prostředí

Zástupci hnutí Fotbalová evoluce touží očistit jméno českého fotbalu a ozdravit fotbalové prostředí v Česku. Pomyslnou krev do žil a naději na změnu jim dalo nedávné zatčení Romana Berbra a policejní vyšetřování Fotbalové asociace České republiky. Hlavní myšlenkou, kterou chtějí prosadit na březnové valné hromadě, je fotbal řízený především kluby, transparentnost a komunikace. Situaci ve Středočeském kraji popisují Ondřej Lípa a Tomáš Novák.

I na Berounsku jsou kluby, které mají zájem o změnu

Hlavním cílem Fotbalové evoluce je ozdravení prostředí v českém fotbale díky co největšímu počtu lidí, kteří chtějí fotbal dělat nezištně a kvůli jeho rozvoji, nikoliv kvůli budování politických nebo mocenských struktur.

Jednou z hlavních tváří Fotbalové evoluce je Ondřej Lípa, bývalý fotbalový funkcionář. Nyní je Ondřej Lípa kandidátem Okresního fotbalového svazu Beroun a navíc působí jako jeden z manažerů iniciativy, kterou ne všichni vítají s otevřenou náručí. „Řada lidí, kteří jsou teď ve vedení českého fotbalu, se více než rozvoji fotbalu ve volených funkcích věnuje politice, což není správně. Měli by se daleko více věnovat rozvoji,“ říká Lípa.

Na otázku, zda se zástupci klubů v okrese Beroun nebojí spojení s Fotbalovou evolucí, aby svým klubům nezadělali na problémy u lidí, kteří jsou ve stávajícím vedení, Ondřej Lípa uvedl, že není jednoduché odpovědět. „To, jestli ty kluby změnu chtějí, nebo ne, se ukáže až při samotných volbách. My však neděláme žádnou revoluci, my chceme do fotbalu novou krev. I na Berounsku chceme, aby výkonný výbor přinášel nadstavbu pro kluby a mnohem víc pomoci s klíčovou problematikou. Pochopitelně i na Berounsku jsou kluby, které mají zájem o změnu,“ vysvětluje bývalý sportovní komentátor.

Předseda SK Benešov: „Fotbal je sice největší sport, ale zároveň má nejhorší pověst“

Dalším členem hnutí Fotbalová evoluce ze středních Čech je Tomáš Novák, předseda třetiligového fotbalového klubu SK Benešov a vesnického sportovního klubu TJ Úročnice Benešov. V Úročnici je Novák i předsedou Osadního výboru, v Benešově předsedou Komise pro sport Rady města Benešov. „Fotbalové prostředí se dostalo na samotné dno. Fotbal je největší sport v České republice. Je zde 40 tisíc hráčů a 3400 klubů. Je to sice největší sport, ale zároveň má nejhorší pověst, kterou je potřeba napravit. A začít musíme úplně odspoda, od okresů,“ říká Novák.

Špatná pověst českého fotbalu je podle Nováka způsobena tím, že jeho řízení se dostalo do rukou lidí, kteří si z něj udělali soukromý byznys. „Ve výsledku si však za tuto situaci mohou samy kluby ať už svou pasivitou nebo tím, že se přímo účastnili procesů, které vedly k aktuální situaci. Je tedy potřeba začít tam, kde to začalo,“ vyzývá Tomáš Novák.

Šance na změnu v českém fotbale je teď

Proces změn skutečně musí být nastartován od klubů, které hrají soutěže na okresní úrovni a volí výkonné výbory okresních fotbalových svazů, které následně volí představitele krajských fotbalových svazů. Ti pak volí představitele FAČR. Okres Benešov patří z hlediska počtu klubů ve Středočeském kraji k jednomu z největších. „Z 66 klubů máme podporu zhruba 70 až 80 procent z nich,“ popisuje Novák situaci na Benešovsku.

O podporu klubů se bojuje i na Berounsku. „Snažili jsme se mluvit se všemi zástupci klubů, aby věděli, jaké jsou naše cíle, představy, plány a to, co a proč pro ně chceme dělat. Zatím máme pocit, že oživení v okrese si přeje většina klubů, ale jestli je to pravda, ukáží až volby 13. března,“ vysvětluje Ondřej Lípa. Krajské volby, které budou následovat po okresních, proběhnou v dubnu.

Šance na změnu v českém fotbale je teď a následně v dalším období. „Změna lidí na pozicích v některých okresech je samotný začátek nové změny. Následně dostaneme možnost naším chováním ukázat, zda ta změna byla k lepšímu a jestli jsme připraveni změnu trvale udržet. Jen výměna lidí neznamená změnu, to je trvalý proces,“ uzavírá Lípa.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Facebook F-evoluce

Štítky fotbal, evoluce, Fotbalová evoluce, střední Čechy, Tomáš Novák, Ondřej Lípa, Česko, SK Benešov, Středočeský kraj, Roman Berbr, okres Beroun, fotbalový svaz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přichází Fotbalová evoluce. Chystá se změna v českém fotbalovém prostředí  |  Fotbal  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.