Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Sparta prohrála na závěr Evropské ligy 0:1 s AC Milán, Slavia postupuje z druhého místa

Fotbalisté pražské Sparty zakončili působení v Evropské lize prohrou 0:1 s AC Milán, o níž rozhodl ve 23. minutě Jens Petter Hauge. Snahu domácího týmu o vyrovnání zhatilo vyloučení stopera Dominika Plechatého v 77. minutě. Ve skupině H skončila Sparta třetí s šesti body za dvě výhry nad Celticem Glasgow, díky nimž vydělala 1,1 milionu eur (30 milionů korun). Zápas se kvůli protikoronavirovým opatřením hrál bez diváků. Slavia na hřišti Bayeru Leverkusen prohrála 0:4 a ze skupiny postupuje z druhého místa.

Sparta podala dobrý výkon, ale chyběly góly

„AC Milán i Lille byli soupeři, se kterými jsme se sice dokázali vypořádat herně, bohužel jsme s nimi nedokázali uhrát ani bod. Ale celkově i se zápasy s Celticem si myslím, že jsme skupinu zvládli," řekl na tiskové konferenci po zápase trenér Sparty Václav Kotal.

Letenští, kteří prohráli třetí soutěžní zápas v řadě a sedmý z posledních deseti duelů, nastoupili oproti nedělnímu ligovému derby se Slavií s úplně jinou základní sestavou. Také Milán šetřil své největší opory.

Italský tým si výhrou na Spartě zajistil prvenství ve skupině H. Dosavadní lídr z Lille totiž prohrál 2:3 na hřišti Celticu a postoupil z druhého místa.

Vůbec poprvé v soutěžním duelu se v základní sestavě Sparty objevil sedmnáctiletý obránce Vitík, který dosud za Letenské odehrál jedinou minutu v domácím zápase s Lille. Záložník Wiesner v této sezoně ještě neodehrál ani minutu, útočníci Minčev a Plavšič nastoupili v Evropské lize poprvé v základní sestavě.

Také Milán nechal své největší opory buď na lavičce nebo doma. Z nedělního duelu proti Sampdorii Janov zůstal v základní sestavě jen Tonali. Ve skupinové fázi soutěže se poprvé od začátku představil devatenáctiletý záložník Daniel Maldini, syn milánské legendy Paola Maldiniho.

„Měli jsme před zápasem informaci, že i AC Milán nastoupí bez klíčových hráčů, z tohoto pohledu jsme toho využili a postavili kluky, kteří nedostávali tolik šancí. Vzali jsme utkání jako test, jestli v této sestavě evropský zápas zvládneme," uvedl Kotal. „Nechci dělat soudy po jednom utkání. Polidar, Karabec, Souček i Vitík ukázali, že máme mládí v pořádku a je na nich, jak se projeví v dalších zápasech," doplnil kouč Sparty.

Milán začal zápas náporem a už ve 3. minutě musel gólman Heča vykopnout střelu Dalota z rohu malého vápna. O čtyři minuty později zůstal po nákopu Sáčka za milánskou obranou Polidar, míč však ze vzduchu špatně trefil a brankář Tatarusanu jej snadno lapil.

Ve 23. minutě se už hosté radovali. Hauge po přihrávce Dalota prošel z levé strany kolem Wiesnera do pokutového území a střela mezi nohama Vitíka mířila kolem Heči přesně k levé tyči.

Vyrovnat mohla Sparta v 57. minutě, kdy Polidarův centr zády k brance posunul Minčev na střídajícího Krejčího mladšího, který byl sám před Tatarusanem, gólman AC však stačil vyběhnout a střelu vyrazil. O deset minut později další střídající hráč Karlsson hledal na zadní tyči Vitíka, ten však před odkrytou brankou na míč nedoskočil.

„Vitík na sedmnáct let a první zápas zahrál dobře, měl tam momenty, kdy vyvážel míč nebo jej rozehrával dopředu. Navíc je škoda, že nedal gól, byl blízko skórování," uvedl Kotal.

Tlak Sparty v 77. minutě zastavil stoper Plechatý, který na polovině hřiště zastavil skluzem unikajícího Leaa a německý sudí Siebert jej bez předchozího napomenutí vyloučil.

O devět minut později se sparťané dožadovali pokutového kopu po Haugeho hře rukou v pokutovém území, Siebert ji však za nedovolenou neposoudil. Největší šanci na vyrovnání měl ve třetí minutě nastavení po pasu Součka za obranu Milána Karlsson, který šel sám na Tatarusana, střela se mu však nepovedla a brankář ji stačil lapit.

„Až do poslední minuty jsme bojovali o body. Kdybychom proměnili poslední brejk, skončilo by to remízou. Nemáme se v Evropské lize za co stydět, odehráli jsme dobré zápasy. Budeme na to vzpomínat a je to pro nás vklad do budoucna," řekl záložník Michal Sáček.


Sparta Praha - AC Milán 0:1 (0:1)

Branka: 23. Hauge. Rozhodčí: Siebert - Seidel, Foltyn (všichni Něm.). ŽK: Sáček, Polidar, Heča - Krunič, Maldini, Castillejo. ČK: 77. Plechatý (Sparta). Bez diváků.
Sparta: Heča - Vitík, Plechatý, Lischka - Wiesner, Souček, Sáček (82. Krejčí I), Polidar - Karabec (45. Krejčí II) - Minčev (65. Juliš), Plavšič (65. Karlsson). Trenér: Kotal.
AC Milán: Tatarusanu - Conti, Duarte, Kalulu, Dalot - Tonali, Krunič - Castillejo, Maldini (78. Kessie), Hauge (90. Díaz) - Colombo (67. Leao). Trenér: Pioli.


Slavia utrpěla nejvyšší porážku od roku 2014

Vršovický celek utrpěl pod trenérem Jindřichem Trpišovským nejvyšší porážku a poprvé od února 2014 a ligovém debaklu 1:5 v Olomouci prohrál soutěžní duel o čtyři góly.

Slávisté, kteří do Evropské ligy přešli po vyřazení v závěrečném předkole Ligy mistrů, si dosud v této sezoně evropských pohárů vydělali 11,2 milionu eur (téměř 295 milionů korun). Český šampion navíc ještě dostane prémii za klubový koeficient a další finance může získat v případě postupu ve vyřazovací části.

Losování úvodního jarního kola vyřazovací fáze se uskuteční v pondělí ve švýcarském Nyonu. Hrát se bude v únoru.

Bayer otevřel skóre v osmé minutě. Bellarabi hledal před brankou Schicka, který míč minul, ale dostal se k zakončujícímu Baileymu. Na opačné straně Musa vyslal dělovku zpoza vápna, ale pouze doprostřed branky, kde byl připravený gólman Lomb. Ten za německý celek nastoupil po osmi letech teprve do druhého soutěžního utkání a opět v něm udržel čisté konto.

Domácí mohli o chvilku později přidat druhou trefu. Schick přihrál ve vápně Baileymu, jehož střelu vytáhl brankář Kolář na roh. Po necelých 20 minutách zraněného hostujícího záložníka Ševčíka nahradil Stanciu.

Kolář poté vyrazil Bellarabiho střelu před volného Sinkgravena, jenž sice dostal míč do sítě, podle rozhodčího však z ofsajdu. Ve 32. minutě se ale druhý tým bundesligy prosadil. Schickova hlavička po Amiriho centru skončila na tyči, jenže míč se odrazil k nikým nehlídanému Baileymu, který zvýšil.

Do druhého poločasu už nezasáhlo útočné duo Bailey - Schick, které trenér Peter Bosz vystřídal. Právě jeden ze střídajících hráčů Diaby v 59. minutě zblízka prostřelil Koláře a přidal definitivní pojistku.

Ve 82. minutě si soutěžní debut za Pražany odbyl osmnáctiletý slovenský záložník Rigo. Hosté nejvýrazněji ohrozili Lomba o pět minut později. Stanciu zakroutil přímý kop do horního růžku, ale německý gólman ho vytáhl na roh. Potom Diaby trefil břevno.

Leverkusen se ale čtvrté branky nakonec dočkal. V první minutě nastavení přihrál Diaby ve vápně Bellarabimu, který se nemýlil.

Jindřich Trpišovský (trenér Slavie): „V prvním poločase byl soupeř ve všem mnohem lepší, rozdíl mezi oběma týmy byl obrovský. Po Ševčíkově zranění jsme tahali za kratší konec. Soupeř byl mnohem dynamičtější, rychlejší, vytvářel si šance, dvě z nich proměnil a další gól mu neuznali. Pod tlakem jsme ztráceli spoustu míčů, v podstatě jsme nebyli schopní napadat rozehrávku soupeře. Kromě vstupu do zápasu byl první poločas z naší strany hodně slabý. Ve druhé půli jsme se trochu zlepšili, ale bylo to i tím, že soupeř vystřídal. Měli jsme tam dvě velice slibné možnosti, které jsme neproměnili, a pak jsme z brejku dostali gól na 3:0. Zápas byl pro nás potom hodně složitý, protože jsme se ho snažili zkorigovat a řešili jsme spoustu nebezpečných brejkových situací, v nichž nás několikrát podržel Ondra Kolář. Po ztrátě míče jsme ještě inkasovali čtvrtý gól. Soupeř byl mnohem rychlejší, kvalitnější, byl tam obrovský rozdíl. Byla to pro nás velká škola setkání s top týmem v plné formě. Nedokázali jsme nahradit některé absence. Soupeř byl úplně jinde než my."


Bayer Leverkusen - Slavia Praha 4:0 (2:0)

Branky: 8. a 32. Bailey, 59. Diaby, 90.+1 Bellarabi. Rozhodčí: Sidiropulos - Kostaras, Dimitriadis (všichni Řec.). ŽK: Schick, Onur (oba Leverkusen). Bez diváků.
Leverkusen: Lomb - Jedvaj, Tapsoba, Wendell - Dragovic, Baumgartlinger (62. L. Bender), Amiri (74. Turkmen), Sinkgraven (62. Onur) - Bellarabi, Schick (46. Gedikli), Bailey (46. Diaby). Trenér: Bosz.
Slavia: Kolář - Masopust, Zima, Bořil, Oscar - Ševčík (19. Stanciu), Traoré (82. Karafiát) - Sima (82. Jurásek), Lingr (82. Rigo), Olayinka - Musa (53. Tecl). Trenér: Trpišovský.


Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebook AC Sparta Praha

Štítky Sport, fotbal, Evropská liga, Sparta, Milán, Slavia, Leverkusen, AC Sparta Praha, AC Milan, SK Slavia Praha, Evropská liga UEFA, Bayer 04 Leverkusen, Jens Petter Hauge, Dominik Plechatý, Rangers FC, Václav Kotal, Lille OSC

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sparta prohrála na závěr Evropské ligy 0:1 s AC Milán, Slavia postupuje z druhého místa  |  Fotbal  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.