Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kde se vzal slávistický zázrak Sima? Přečtěte si, v čem tkví úspěch mladého fotbalisty

Když před necelým rokem viděl poprvé na tréninku kouč fotbalového Táborska Miloslav Brožek v akci svého nového svěřence Abdallaha Simu, nenapadlo ho, jak rychle a daleko se dostane. Talent senegalskému hráči nechyběl. Ale Brožek připouští, že vedl i nadanější fotbalisty. Jenže podle něj má Sima, jenž se stal v posledních týdnech kometou v pražské Slavii, kombinaci důležitých předností.

Senegalský útočník Abdallah Sima přišel do Táborska v zimě z akademie francouzského Evianu. Za Táborsko stihl odehrát dvě utkání a hned v tom prvním zaujal slávistické skauty, kdy v rámci letní ligy Táborsko hrálo právě se sešívaným béčkem. Po dalším utkání Táborska si zasloužil nabídku ke zkoušce ve Slavii, které se naplno zhostil a přišel tak jako letní posila rezervního týmu Slavie ze kterého se rychle posunul do A týmu.

"Především je to pracovitost a to, jak rychle se dokáže adaptovat. Rychle si zvykl v Táborsku, přizpůsobil se hned první lize i Evropské lize," řekl Brožek.

Dodal, že další Simovou předností jsou osobnostní parametry. Jde hlavně o charakter a skromnost. "Přišel k nám vlastně a za chvíli začala první vlna koronaviru. Jako tým jsme navrhli, že budeme pomáhat jako dobrovolníci s různými službami. Abdallah hned nabízel, že půjde s námi," uvedl Brožek.

Senegalský útočník přišel do Táborska z akademie francouzského klubu Evian. Vydržel pár měsíců a v létě zamířil do Slavie. "V Evian byl rok, před tím působil v afrických týmech. Ale rychle zvládl přechod do Francie, pak i do střední Evropy," řekl Brožek.

Podle něj měl Sima před časem lehké problémy v technice míče. "Jednalo se o první kontakt, ten nebyl ideální," uvedl trenér. Ale zároveň dodal, proč měl právě v této činnosti potíže. "Je to vysoký hráč, má dlouhé nohy i ruce. Trochu ještě vázla koordinace pohybů. Ale jakmile více vyspěl, hned tenhle nedostatek odstranil. A bylo to opět díky tomu, že na sobě chtěl pracovat a také na sobě pracoval," řekl Brožek.

Podle něj je u Simy pozoruhodná další vlastnost. Každou situaci dokáže bleskově vyhodnotit a vybere její nejlepší řešení. "A je úplně jedno, jaký soupeř proti němu stojí. Uměl to u nás v Táborsku, dokázal to v lize a stejně tak v Evropské lize. To je výjimečná přednost," řekl Brožek.

Trenér Táborska s hráči z ciziny dlouhodobě pracuje. Má zkušenosti s fotbalisty z Afriky i Jižní Ameriky. Brožek připouští, že někdy musí mít fotbalista i trochu štěstí, aby prorazil. "Kdyby Abdellah zůstal v Evian, byla by podle mě hodně malá pravděpodobnost, že přímo odtud půjde do francouzské první ligy natož do klubu, který hraje evropské poháry. Ale přes Českou republiku se může dostat do opravdu silného evropského klubu," řekl Brožek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto SK Slavia Praha

Štítky Sport, fotbal, Slavia, Sima, Brožek, fotbalista, okres Tábor, Evian, Francie, Afrika, Česko, Jižní Amerika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kde se vzal slávistický zázrak Sima? Přečtěte si, v čem tkví úspěch mladého fotbalisty  |  Fotbal  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.