Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Pražská "S" zářila v Evropské lize. Sparta deklasovala Glasgow, Slavia opět ukázala bojovnost

Fotbalisté Sparty dnes v Evropské lize porazili Celtic i podruhé 4:1 a vrátili se do hry o postup ze skupiny. O domácím vítězství letenského celku rozhodl dvěma góly Lukáš Juliš, který navázal na hattrick z prvního duelu v Glasgow. Hráči Slavie zvítězili ve 4. kole základní skupiny Evropské ligy v Nice 3:1 a třetí výhrou po sobě se výrazně přiblížili postupu do jarní fáze soutěže.

Sparťanská repríza. Zase 4:1

Fotbalisté Sparty dnes v Evropské lize porazili Celtic i podruhé 4:1 a vrátili se do hry o postup ze skupiny. O domácím vítězství letenského celku rozhodl dvěma góly Lukáš Juliš, který navázal na hattrick z prvního duelu v Glasgow. Celtic předtím poslal do vedení Odsonne Édouard, na 1:1 pak vyrovnal Dávid Hancko. V závěru za Spartu skóroval ještě Srdjan Plavšič.

Sparta po dvou porážkách v české lize nastoupila s několika změnami v sestavě. Vypadli brankář Heča, stoper Lischka a záložník Plavšič. V základu se naopak objevili gólman Nita, Trávník a především uzdravený obránce Hancko, se kterým v tříčlenné obraně nastoupili Pavelka s Plechatým.

Domácí měli od začátku navrch, ale jako první se z ojedinělé šance prosadil Celtic. V 15. minutě dostal míč do běhu Édouard, uvolnil se přes Hancka a zamířil přesně k tyči. Sparta poté soupeře zatlačila a slovenský obránce v 26. minutě zaváhání odčinil, když po rohu vyrovnal.

O dvanáct minut později už Sparta vedla. Brankář Bain i obránci Celticu podcenili Dočkalovu přihrávku, ke které se dostal volný Juliš a bez problémů skóroval. Domácí navíc neměli daleko ke třetímu gólu, ale Krejčí mladší v nastavení po Dočkalovu přímém kopu hlavičkoval pouze do tyče.

Po přestávce však Sparta zcela vypadla z role, převahu převzali hosté a nebyli daleko od vyrovnání. V 48. minutě musel Nita vytáhnout skvělý zákrok po Édouardovu přímém kopu. Po hodině hry zase letenský gólman vychytal útočníka Celticu i podruhé, tentokrát po střele zblízka.

„Po přestávce jsme se sice dostali pod tlak, ale naše obrana fungovala bezpečněji a klidněji. Dovolili jsme jim jen jednu šanci a při té nás za stavu 2:1 podržel Nita," řekl trenér Sparty Václav Kotal. „Hráli jsme v bloku a až na tu šanci jsme jim nic nedovolili. Pak nám vyšel brejk a posledních deset minut už se jen dohrávalo," přidal Juliš.

Sparta se ve druhém poločase dostala do první šance až v 80. minutě a hned z toho byl třetí gól. Karlsson po brejku našel centrem rozběhnutého Juliše, jenž se z malého vápna nemýlil. Sparťanský útočník navázal na tři týdny starý hattrick z Glasgow, kterým přispěl k výhře 4:1. Tu Pražané po Plavšičově akci v nastavení zopakovali i doma.

„První gól byl těžší než druhý. U prvního jsem byl na zadní tyči a nevěděl jsem, jestli balon jede, nejede, a protlačil jsem to na sílu," řekl Juliš. „Po tréninku děláme vždycky centry a druhý gól mi přišel jak tréninkový. David mi to přesně dal a já se jen snažil trefit branku. Po tom prvním gólu jsem ani nepochyboval, že bych to nedal," dodal.

Letenským k návratu do boje o postup pomohl i výsledek druhého utkání, v němž Lille remizovalo 1:1 s AC Milán. Spartě tak patří s šesti body třetí místo s minimální ztrátou na první dvě postupové příčky. Na první Lille, na jehož hřišti se představí za týden, ztrácí dva body. Za druhým AC Milán zaostávají Pražané o bod. Celtic je s jedním bodem poslední.

Sparta Praha - Celtic Glasgow 4:1 (2:1)

Branky: 38. a 80. Juliš, 27. Hancko, 90.+4 Plavšič - 15. Édouard. Rozhodčí: Stieler - Pickel, Schaal (všichni Něm.). ŽK: Vindheim, Krejčí II, Souček (všichni Sparta). Bez diváků.
Sparta: Nita - Plechatý, Pavelka, Hancko (67. Souček) - Vindheim, Trávník (76. Krejčí I), Dočkal, Krejčí II, Hanousek - Juliš (86. Minčev), Karlsson (86. Plavšič). Trenér: Kotal.
Celtic: Bain - Elhamed, Jullien, Ajer, Laxalt - Christie, Brown (66. Rogic), Ntcham, McGregor, Elyounoussi - Édouard (82. Klimala). Trenér: Lennon.

Bojovnost Slavie připomínala výkony z minulé sezóny

Fotbalisté Slavie zvítězili ve 4. kole základní skupiny Evropské ligy v Nice 3:1 a třetí výhrou po sobě se výrazně přiblížili postupu do jarní fáze soutěže. Pražany poslal do vedení ve 14. minutě Ondřej Lingr, za domácí srovnal po hodině hry Amine Gouiri. O čtyři minuty později vrátil hostům vedení Peter Olayinka, pojistku přidal Abdallah Sima. Nice dohrávalo v závěru bez vyloučeného Hichama Boudaouia.

Svěřenci trenéra Jindřicha Trpišovského, kteří v prvním vzájemném utkání před třemi týdny vyhráli v Edenu 3:2, mají devět bodů stejně jako Leverkusen. Bayer i s přispěním gólu Patrika Schicka zdolal Beer Ševu 4:1. Nice s Hapoelem mají po třech bodech. Ze skupiny postoupí dva celky. Za týden se Slavia doma utká s Beer Ševou a k postupové jistotě jí stačí remíza.

Zápasu, který se kvů li opatřením proti koronaviru odehrál bez diváků, předcházela minuta ticha za zesnulou argentinskou legendu Diega Maradonu.

Slávisté se ujali vedení ve 14. minutě. Lingr si od vlastní poloviny hřiště navedl míč až před vápno Nice a nechytatelnou ranou do horního růžku nedal brankáři Benítezovi šanci. Letní posila z Karviné vstřelila první soutěžní gól za Pražany.

"Orli", kteří kvůli vysokému počtu hráčů nakažených koronavirem hráli první soutěžní duel po 18 dnech, málem srovnali o šest minut později. Claude-Maurice si naběhl ve vápně za obranu Slavie a zblízka překonal gólmana Koláře, jeho střela však skončila na tyči.

Na druhé straně zkusil štěstí z úhlu Olayinka, jenže bek Atal jeho zakončení u tyče zastavil. Na konci poločasu Kolář vyboxoval přímý kop Ronyho Lopese.

Po změně stran vystřelil z hranice šestnáctky Reine-Adelaide, ale Kolář vytěsnil balon na tyč. V 60. minutě Nice srovnalo. Kolář vyběhl proti přihrávce na Atala, který z úhlu trefil tyč. Míč se však odrazil ke Gouirimu, který vyrovnal.

Vzápětí volný Olayinka po Ševčíkově centru hlavičkoval ve výhodné pozici ve vápně doprostřed branky. O chvilku později se už pětadvacetiletý Nigerijec zapsal mezi střelce, když hlavou po Ševčíkově rohu přesně zamířil.

V 75. minutě přidali hosté pojistku. Sima si naběhl za obranu Nice na Holešův centr a hlavou se nemýlil. Vršovický celek vyhrál pátý soutěžní zápas po sobě a venku v evropských pohárech zvítězil po pěti utkáních. S Nice neprohrál ani posedmé.

„Máme po čtyřech zápasech devět bodů, což je skvělé. Hraje se ještě o šest bodů. Hrajeme teď doma s Beer Ševou, které hlavně chceme vrátit porážku, protože pro nás byla hodně nepříjemná. To je jediné, na co teď myslím,“ uvedl po zápase trenér Slavie Jindřich Trpišovský.

OGC Nice - Slavia Praha 1:3 (0:1)

Branky: 60. Gouiri - 14. Lingr, 64. Olayinka, 75. Sima. Rozhodčí: Nyberg - Hallin, Söderqvist (všichni Švéd.). ŽK: Nsoki, Atal, Schneiderlin, Robson Bambu, Boudaoui - Zima, Bořil, Kúdela. ČK: 90.+1 Boudaoui. Bez diváků.
Nice: Benítez - Atal (66. Ndoye), Robson Bambu, Nsoki, Lotomba - Claude-Maurice (72. Boudaoui), Schneiderlin, Reine-Adelaide, Rony Lopes - Gouiri (78. Pelmard), Maolida. Trenér: Vieira.
Slavia: Kolář - Masopust, Kúdela, Zima, Bořil - Holeš (87. Karafiát), Ševčík - Sima (87. Tecl), Lingr (63. Traoré), Olayinka (87. Malinský) - Kuchta (82. Provod). Trenér: Trpišovský.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto SK Slavia Praha

Štítky Sport, fotbal, Evropská, 4. kolo, Sparta, Celtic, 2.VERZE, FOTO, AC Sparta Praha, SK Slavia Praha, Evropská liga UEFA, Rangers FC, Celtic FC, Lukáš Juliš, OGC Nice, fotbalista, Dávid Hancko, Peter Olayinka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražská "S" zářila v Evropské lize. Sparta deklasovala Glasgow, Slavia opět ukázala bojovnost  |  Fotbal  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.