Počasí dnes23 °C, zítra24 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Olayinka byl po covidu oslabený a kvůli gólu si zlomil nos. Hrdina zápasu, jásá Trpišovský

Fotbalisté Slavie ve 2. kole základní skupiny Evropské ligy zdolali oslabený Leverkusen 1:0. Bayer hrál od 22. minuty bez vyloučeného Karima Bellarabiho. Pražané nevyužili v 65. minutě penaltu, kterou neproměnil Nicolae Stanciu, o čtvrt hodiny později však hlavou rozhodl Peter Olayinka. Sparta překvapení v podobě bodů z Itálie nepřivezla, na hřišti AC Milán prohrála 0:3.

Slavia porazila Bayer Leverkusen jedním gólem

Slávisté v prázdném Edenu nepodali úplně přesvědčivý výkon, který však stačil na překvapivou jednobrankovou výhru nad německým Bayerem Leverkusen a zisk důležitých tří bodů do tabulky. Mužem zápasu se pro kouče Jindřicha Trpišovského stal nigerijský záložník Peter Olayinka, který v 64. minutě vybojoval penaltu. Tu sice Stanciu neproměnila, ale sám Olayinka se později postaral o vstřelení jediné branky utkání.

„Do vyloučení probíhal zápas tak, jak jsme se připravovali. Po vyloučení se role úplně otočily a potřebovali jsme útočit a dát gól. Zkomplikovali jsme si to tím, že jsme nedali penaltu. Naštěstí díky Olayinkovi jsme zápas strhli na svoji stranu. Zvládli jsme ho se štěstím," řekl po utkání slávistický trenér Jindřich Trpišovský„Pro mě je jednoznačně hrdina zápasu, musím mu hrozně moc poděkovat. Byl po covidu, nebyl stoprocentně připravený. Po nemoci se necítil na to, že by mohl nastoupit v základní sestavě, šel nám do zápasu pomoci. Za cenu vlastního zranění dal gól, při kterém si zlomil nos. A když byl Lukáš Masopust v křečích a nemohl hrát, ještě musel dohrávat na pozici pravého obránce, protože nikoho jiného nemáme,“ vysekl trenér poklonu svému svěřenci.

Čeští mistři, kteří v úvodním kole prohráli s Beer Ševou 1:3, jsou ve skupině C třetí. Všechny čtyři týmy mají na kontě tři body. Nice, které před týdnem utrpělo v Leverkusenu debakl 2:6, dnes zdolalo Hapoel 1:0. Za týden Slavia přivítá v Edenu právě francouzský celek. Do jarních vyřazovacích bojů projdou první dva týmy v tabulce.

„Průběh byl docela složitý, měli jsme problém hrát do plných. To je náš problém, že to moc neumíme, ale chvála bohu, že jsme to zvládli, vyhráli jsme a máme tři body. To je to nejdůležitější," prohlásil obránce David Zima.

Podle hostujícího kouče šlo o naprosto zbytečnou porážku. „Myslím si, že kdybychom hráli v jedenácti, tak bychom neprohráli. I tak jsme ale prohrát neměli," uvedl Peter Bosz.

Slavia Praha - Bayer Leverkusen 1:0 (0:0)

Gól: 80. Olayinka. Rozhodčí: Collum - Connor, Ross (všichni Skotsko). ŽK: Provod, Olayinka, Musa, Ševčík, Kolář (všichni Slavia). ČK: 22. Bellarabi (Leverkusen).
SK Slavia Praha: Kolář - Masopust, Kúdela, Zima, Bořil - Holeš (61. Stanciu) - Malinský (71. Sima), Ševčík, Provod (76. Traoré), Oscar (61. Olayinka) - Lingr (46. Musa). Trenér: Trpišovský.
Bayer Leverkusen: Hradecky - Jedvaj, Tah, Dragovič, Wendell - Baumgartlinger, Demirbay - Bellarabi, Wirtz (67. Amiri), Diaby - Alario (46. Bailey). Trenér: Bosz.

AC Milán doma překvapení nedopustil

Sparťané druhý zápas v základní skupině Evropské ligy nezvládli. Na půdě AC Milán prohráli jasně 0:3 a během zápasu neměli žádnou vyloženou šanci, domácí trestali chyby Sparťanů a doma pohodlně vyhráli 3:0 i přes neproměněnou penaltu Zlatana Ibrahimoviće.

Milán potrestal hned první zaváhání sparťanské obrany. Lischka ve 24. minutě ztratil míč po tlaku Díaze, ten přihrál Ibrahimovićovi, který mu přihrávku vrátil. Díaz pak už sám ve vápně situaci vyřešil střelou mezi nohy Heči. 1:0. O chvíli později Lischka ve vápně stáhl Ibrahimoviće, který se postavil k penaltě, ale míč poslal na břevno.

V 57. minutě přišel zleva prudký přízemní centr a Leao ho doklepl za bezmocného Heču. 2:0.

V 66. minutě ještě Dalot dostal do úniku dlouhý míč, doběhl až do vápna, překonal Heču, jeho střelu ještě nešťastně tečoval Vindheim a bylo zpečetěno na konečných 3:0 pro domácí AC Milán.

„Bylo to pro nás další setkání se špičkovým evropským fotbalem a skončilo to stejným rozdílem jako s Lille. To znamená porážkou o tři góly. Mohlo to být i horší. Naštěstí Ibrahimović nedal penaltu. Opět se ukázalo to, co se neustále snažíme dělat. To znamená vysvětlovat hráčům, že základem, pokud chci hrát dopředu, je kvalitní výběr místa. My jsme většinu míčů v prvním poločase přebírali u vlastní branky a kombinovali místo dopředu dozadu. To samozřejmě s takhle silným soupeřem nemůže vést k úspěchu,“ uvedl kouč letenských Václav Kotal.

AC Milán – AC Sparta Praha  3:0 (1:0)

Góly: 24. Díaz, 57. Leao, 66. Dalot. ŽK: Dočkal, Pavelka. Rozhodčí: Özkahya – Ersoy, Satman (všichni Turecko)
AC Milán: Tatarusanu – Calabria (68. Conti), Kjaer, Romagnoli (80. Duarte), Dalot – Castillejo, Binnásir (80. Kesié), Díaz, Tonali, Krunić (88. Maldini) – Ibrahimović (46. Leao).
AC Sparta Praha: Heča – Sáček, Čelůstka, Lischka (80. Plechatý), Hanousek – Vindheim, Dočkal (90. Patrák), Trávník (80. Karabec), Pavelka, Laco Krejčí (63. Karlsson) – Juliš (63. Kozák).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto SK Slavia Praha, Martin Malý

Štítky Sport, fotbal, Evropská, Slavia, Leverkusen, Peter Olayinka, Jindřich Trpišovský, AC Milan, Bayer 04 Leverkusen, SK Slavia Praha, AC Sparta Praha, Nicolae Stanciu, Evropská liga UEFA, Zlatan Ibrahimović, Itálie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olayinka byl po covidu oslabený a kvůli gólu si zlomil nos. Hrdina zápasu, jásá Trpišovský  |  Fotbal  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.