Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Slávisté mohou slavit dvacátý titul. Výhrou 1:0 nad Plzní si zajistili první místo

Pražská Slavia si ve středu zajistila titul Fortuna ligy díky výhře 1:0 nad Plzní. O mistrovský gól se postaral Petr Ševčík. Celkem Slavia může slavit už jubilejní dvacátý titul v české nejvyšší lize. Pohár ovšem sešívaní pozvednou nad hlavu až po derby se Spartou.

Slávisté šli do zápasu s Plzní s vědomím, že mají boj o první místo ve svých rukou. Stačilo doma porazit druhou Plzeň, která ve středu hrála téměř o všechno. Sešívané tentokrát mohl přijít podpořit větší počet fanoušků, maximum bylo totiž navýšeno na pět tisíc lidí. A ti, kteří si na Eden udělali cestu, rozhodně nelitovali. K vidění byl atraktivní zápas ve vysokém tempu.

První velkou šanci v utkání měl v 10. minutě domácí Masopust, kterému přihrával z levého křídla Stanciu. Masopust zakončoval z voleje a míč se mu nakonec nepovedlo nasměrovat na branku. Fotbalisté se museli chvíli potýkat s horší viditelností a nemohlo za to zrovna počasí. Za mlhou stály dýmovnice ze slávistického kotle.

Chorý riskoval vyloučení

Mezi žluté hříšníky se jako první zapsal plzeňský útočník Chorý. V 18. minutě trefil loktem do hlavy Ševčíka. Ani to ho ale nepřimělo k tomu, aby svoje další zákroky trochu mírnil. V následujících minutách si naopak v soubojích koledoval o červenou a trenér Guľa se mohl na střídačce jenom modlit, a taky na dálku zkusit Chorého uklidnit.

Další velkou příležitost měli ve 23. minutě sešívaní zejména díky chybě v plzeňské obraně. Stanciu se poměrně jednoduše dostal ke střele, která ale skončila kousek vedle tyče. Ve zbytku poločasu měli šance zejména domácí. Ve 40. minutě se fotbalistům Slavie podařilo vystihnout rozehrávku soupeře a z dálky napřáhl Stanciu, s jeho přízemní střelou si ale hravě poradil Hruška. O dvě minuty se rumunský záložník postavil k přímému kopu z nadějné pozice, poněkud překvapivě pro Plzeň se ho ale zhostil Provod. Z kroku vypálil na plzeňskou branku, a dokonce rozvlnil síť, jenže pouze tu boční.

Do druhé půle už nenastoupil Tomáš Chorý. Jedním z hlavních důvodů, proč ho trenér Guľa stáhnul a nahradil Beauguelem, mohla být obava z druhé žluté karty a následného vyloučení. V desíti by už Plzeň jen těžce dostala Slavii pod tlak.

V úvodu druhého poločasu oba týmy sice byly aktivní, ale nedokázaly se dostat do vápna, finální přihrávka vždy chyběla.

V 62. minutě pořádně zatrnulo Kolářovi, který málem inkasoval kuriozní gól. Po srážce dvou slávistů v obraně se plzeňští dostali do zajímavého přečíslení. Milan Havel ale s míčem nenaložil nejlépe. I přesto se sražený míč, který byl původně přihrávkou, málem snesl do branky. Nakonec putoval kousek nad břevno.

Mistrovský gól v podání Ševčíka

Slávisté se o velký krok přiblížili k titulu v 69. minutě, kdy rozjeli slibnou akci s gólovou tečkou na konci. Masopustovi se nejprve podařilo projít přes Limberského do vápna a pěknou zpětnou přihrávkou našel Ševčíka. Ten střelou po zemi zamířil do protipohybu Hrušky a rozjásal tak domácí fanoušky a celou lavičku.

Plzeň musela přepnout na vyšší rychlostní stupeň a zabojovat o to, aby mohla sešívaným zhatit mistrovské oslavy. Trenér Plzně poslal do hry na závět čerstvé síly v podobě Kovaříka a Hořavy. Hře hostů ale chyběla přesnost, plzeňští fotbalisté neuměli vymyslet kloudnou akci a snažili se zejména o nakopávané míče.

V 84. minutě se ještě podařilo fotbalistům Plzně zahrozit. K hlavičce se dostal Mihálik, ale zakončoval pouze doprostřed branky. Kolář tak míč bez problému pokryl a fanoušci Slavie si mohli oddechnout.

Zápas skončil výhrou Slavie 1:0 nad Plzní a sešívaní už tak nemůžou být bodově dostiženi. Titul si ale Pražané převezmou až po zápase se Spartou, který je čeká doma až 8. července.

Ohlasy trenérů po utkání:

Jindřich Trpišovský (trenér Slavie): „Strašně těžké utkání. Dnes to byl naprosto vyrovnaný zápas, týmy byly hodně vyrovnané a rozhodovaly maličkosti. Plzeň do zápasu vstoupila mnohem lépe než minule. My jsme první poločas byli takoví hodně nervózní, trošku jsme se báli hrát, v některých situacích jsme se nepoznávali. O poločase jsme si to trošku vyříkali, ve druhé půli jsme byli trošku odvážnější a z toho možná rezultoval i ten gól. Oba týmy ukázaly, že právem hrály o titul. Byly tam velice dobré výkony obou týmů. Plzeň skvěle kombinovala, my jsme ke gólu měli o malinko blíž, v některých detailech jsme byli přesnější. Pro mě je tenhle titul ještě cennější než vloni, protože nás toho v té sezoně postihlo hrozně moc. Koronavirus, který byl samozřejmě pro všechny stejný, těžká zranění některých hráčů, odchod řady klíčových hráčů ze základní sestavy."

Adrian Guľa (trenér Plzně): „Gratuluji Slavii k titulu, za tuto sezonu zaslouženému. Myslím, že dnes to byl velmi dobrý zápas z taktického hlediska. Snažili jsme se vyblokovat Slavii silné věci, které nám dělaly problémy v tom prvním vzájemném zápase. Kluci to zvládli, zápas rozhodovaly malé detaily, které rozhodují v těchto zápasech vyspělých týmů. V tom detailu byla Slavia trochu šťastnější, proto to zvládla do vítězství. Chyběly mi trochu kvalitnější finální přihrávky, půlkrok ve finální fázi. Pro nás musí být motivací v příští sezoně otočit kormidlo zpět do Plzně, nemyslím si, že Slavia je pro nás nedostižitelná."

SK Slavia Praha - FC Viktoria Plzeň 1:0 (0:0)

Branky: 69. Ševčík (Masopust)

Karty: 18. Chorý (PLZ), 31. Kalvach (PLZ), 90+3. Hořava (PLZ)

SK Slavia Praha: Kolář – Coufal, Zima, Kúdela, Bořil /C/ – Masopust (87. Dorley), Ševčík, Stanciu (88. Frydrych), Traoré (87. Takács), Provod – Tecl (76. Musa).
Náhradníci: Kovář – Hellebrand, Hilál.

FC Viktoria Plzeň: Hruška – Řezník (76. Kovařík), Hejda, Brabec /C/, Limberský (88. Hubník) – Havel, Bucha (76. Hořava), Kalvach, Čermák, Kopic (63. Mihálik) – Chorý (46. Beauguel).
Náhradníci: Staněk – Pernica

Rozhodčí: Zelinka – Paták, Podaný

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebook SK Slavia Praha

Štítky SK Slavia Praha, FC Viktoria Plzeň, fotbal, titul, Fortuna liga, Petr Ševčík, AC Sparta Praha, 1. česká fotbalová liga, trenér, fotbalista, Adrián Guľa, Milan Havel, Tomáš Chorý

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slávisté mohou slavit dvacátý titul. Výhrou 1:0 nad Plzní si zajistili první místo  |  Fotbal  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.