Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Slávisté přehráli Plzeň 3:0 a vedou tabulku

Fotbalisté Slavie zvítězili ve šlágru 9. kola první ligy nad Plzní 3:0. Červenobílí udrželi neporazitelnost v sezoně nejvyšší soutěže a vedou tabulku o tři body před obhájcem titulu Spartou, která má k dobru nedělní utkání v Českých Budějovicích. Viktoria utrpěla první prohru v ročníku a na Slavii ze třetího místa ztrácí už pět bodů. Pražané dali všechny tři branky v úvodním dějství, kdy se postupně trefili Jan Bořil, z penalty bývalý útočník Západočechů Tomáš Chorý a další někdejší soupeřův hráč Lukáš Provod.

Pražané navázali na vítězství rovněž 3:0 z posledního vzájemného duelu v květnu. Slávisté v lize popatnácté za sebou neprohráli, poslední porážku v nejvyšší soutěži utrpěli v dubnu v Plzni. Červenobílí se ideálně naladili na vstup do hlavní fáze Evropské ligy v příštím týdnu v Razgradu proti Ludogorci, Viktorii naopak nevyšla generálka na duel ve Frankfurtu.

Slavia podle očekávání nasadila stejnou základní sestavu jako v úterý při vítězství 2:0 v dohrávce v Mladé Boleslavi, poprvé proti Západočechům nastoupil jejich bývalý útočník Chorý. Trenér Viktorie Koubek, který v minulosti vedl Pražany, nasadil od začátku ofenzivního univerzála Jirku, jenž před rokem v Edenu dvěma brankami zařídil Plzni výhru 2:1.

Slavia byla od úvodu aktivnější. Gólman Západočechů Tvrdoň v úvodu špatně rozehrál, jeho chybu ale nedokázal potrestat Douděra. Poté ve vápně upadl Chorý, sudí Černý ale penaltu neodpískal a za protesty vyloučil domácího asistenta trenéra Houšteckého.

V 10. minutě už domácí otevřeli skóre. Diouf ještě Tvrdoně nepřekonal a nepřidal pátou branku v ligovém ročníku, ale z dorážky už se prosadil Bořil. Slávistický kapitán v nejvyšší soutěži skóroval poprvé od dubna.

Pražané dál hrozili. Chorý ale mířil po centru z pravé strany vedle, Provodovu střelu vyrazil Tvrdoň a v jedné z dalších akcí na poslední chvíli odvrátil na roh vracející se Kalvach. Už po 23 minutách se zranil slávistický stoper Ogbu a nahradit jej musel Zima.

Hosté po půlhodině na chvíli uzamkli soupeře před jeho vápnem a dvě možnosti měl Jirka. Přízemní střelou z dálky ale brankáře Kinského nepřekonal a ve 40. minutě po Kalvachově průniku z levé strany ve velké šanci vypálil nad.

Na druhé straně Tvrdoň nedokázal udržet nepříliš razantní Provodův pokus, vrhl se pod nohy Chytilovi a ten ve vápně upadl. Sudí Černý nejprve rozpažil, ale po zásahu videorozhodčího a přezkoumání situace ze záznamu nařídil penaltu. Chorý ji v úvodní minutě nastavení první půle s přehledem proměnil a připsal si druhý gól v ligové sezoně.

Do pauzy rozhození hosté inkasovali ještě potřetí. Po nedůrazně odvráceném rohu se na kraji vápna natlačil do zakončení Provod a z voleje překonal Tvrdoně i díky lehké teči od bránícího Jemelky. Rodák z Plzně podobně jako Bořil skóroval v lize poprvé od dubna. Viktoria prožila nejhorší úvodní poločas v nejvyšší soutěži od května 2016, kdy při debaklu 0:5 na Slavii o přestávce rovněž prohrávala 0:3.

Koubek po pauze stáhl chybujícího Tvrdoně a mezi tyče nasadil Jedličku, který se po zdravotních problémech vrátil do branky poprvé od 2. kola. Gólman Viktorie si hned připsal dobrý zákrok při průniku bývalého spoluhráče Chorého. Domácí kontrolovali průběh a v polovině druhého dějství měl dvě šance Holeš. Skrytým pokusem zpoza vápna Jedličku nezaskočil a pak po rohu trefil tyč.

Západočeši se nedočkali ani jednoho gólu. Dweh zpoza šestnáctky nebezpečnou střelou těsně minul a proti hlavičce střídajícího Vašulína zasáhl u tyče Kinský. Slavia z úvodních osmi zápasů v ligové sezoně inkasovala jen jednou a vyrovnala rekord, který držel z roku 2006 Liberec. Viktoria potvrdila, že se jí v Edenu nedaří. Na Slavii vyhrála v lize jediný z posledních 16 duelů.

Slavia Praha - Viktoria Plzeň 3:0 (3:0)

Branky: 10. Bořil, 45.+1 Chorý z pen., 45.+5 Provod. Rozhodčí: Černý - Paták, Hájek - Petřík (video). ŽK: Ogbu, Douděra - Markovič, Cadu, Jemelka. ČK: 4. Houštecký (asistent trenéra Slavie). Diváci: 18.783.

Slavia: Kinský - Holeš, Ogbu (24. Zima), Bořil - Douděra (84. Jurásek), Oscar (46. Ševčík), Zafeiris, Diouf - Chytil (66. Lingr), Provod (74. Michez) - Chorý (74. Wallem). Trenér: Trpišovský.

Plzeň: Tvrdoň (46. Jedlička) - Dweh, Markovič, Jemelka - Kopic (67. Cadu), Kalvach, Červ (67. Slončík), Havel - Jirka (67. Vašulín), Šulc (81. Panoš) - Adu (67. Vydra). Trenér: Koubek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Se svolením SK Slavia Praha

Štítky Viktoria Plzeň, Slavia, fotbal, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slávisté přehráli Plzeň 3:0 a vedou tabulku  |  Fotbal  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.