Počasí dnes18 °C, zítra12 °C
Středa 11. září 2024  |  Svátek má Denisa
Bez reklam

Sparta po dramatu zvítězila na hřišti FCSB 3:2 a je ve 4. předkole Ligy mistrů

, aktualizováno 13. srpna 2024, 22:48

Fotbalisté Sparty postoupili do závěrečného 4. předkola Ligy mistrů. Po domácí remíze 1:1 dnes na hřišti rumunského FCSB zvítězili 3:2. O první účast v hlavní fázi "milionářské" soutěže po 19 letech se utkají s Malmö. První zápas odehrají příští týden ve Švédsku. Čeští šampioni mají jistou minimálně Evropskou ligu, v níž v minulé sezoně došli do osmifinále.

Letenští dali v Bukurešti všechny tři branky už v prvním poločase. Dvakrát se trefil Veljko Birmančevič, z toho jednou z penalty, další zásah přidal Lukáš Haraslín. Ve druhé půli si však hosté cestu k postupu zkomplikovali. Nejprve po hodině hry snížil Darius Olaru a v 85. minutě přidal další gól domácích střídající Malcom Edjouma. Závěrečnému tlaku soupeře Pražané odolali.

Sparta zdolala FCSB v pohárech poprvé na šestý pokus a oplatila mu osm let staré vyřazení v 3. předkole Ligy mistrů. Ani v osmém soutěžním zápase v sezoně neprohrála, z toho posedmé zvítězila.

FCSB kvůli letním koncertům aktuálně nehraje na Národním stadionu, nýbrž na menším stadionu Steaua, který dnes diváci kompletně zaplnili. Utkání sledovalo 28.875 fanoušků.

V základní sestavě Sparty namísto Kuchty nastoupil Olatunji, který před týdnem v úvodním utkání srovnal na 1:1. Hosté začali aktivně a ve 13. minutě skórovali. Hlavičku kapitána Sörensena po rohovém centru Haraslína ještě na brankové čáře zastavil Lixandru, ale Birmančevič se už z dorážky nemýlil.

Na opačné straně Ngezana hlavičkoval do Vindahlových rukavic. Dánský gólman následně dlouhým výhozem našel Olatunjiho, jehož střelu pokryl Tarnovanu.

V 26. minutě Dawa v hlavičkovém souboji fauloval Olatunjiho a rozhodčí Krogh po mírném váhání nařídil penaltu. Zodpovědnost vzal na sebe Birmančevič, který ji bez problémů proměnil. Srbský křídelník zaznamenal pátou trefu v soutěžní sezoně a šestý dvougólový zápas v dresu Sparty.

V 37. minutě Birmančevičův centr našel ve vápně Haraslína a ten povedenou ranou na vzdálenější tyč přidal třetí gól hostů. Slovenský reprezentant vstřelil druhou soutěžní branku v ročníku. Ze sparťanského sektoru, kde bylo přes 170 fanoušků, se začalo ozývat skandování "dejte jim bůra".

Krátce nato po Haraslínově centru Olatunji hlavičkoval nad. Následnou kombinační akci zakončil Haraslín střelou do boční sítě.

Po hodině hry střelou zpoza vápna snížil kapitán Olaru. Domácí si místy vytvořili optický tlak, dlouho se však nemohli prosadit. V 85. minutě ale Olaru nacentroval do šestnáctky a střídající Edjouma dostal hlavou FCSB na dostřel. V pětiminutovém nastavení však Sparta nedopustila vyrovnání a oslavila postup.

FCSB doma v pohárech prohrál po čtyřech utkáních a čeká ho kvalifikace Evropské ligy s Lincem.

FCSB - Sparta Praha 2:3 (0:3)

Branky: 60. Olaru, 85. Edjouma - 13. a 28. z pen. Birmančevič, 37. Haraslín. Rozhodčí: Krogh - Rasmussen, Bramsen (všichni Dán.) - Van Boekel (video, Niz.). ŽK: Olaru, Baluta, Charalambus (trenér), Lixandru, Tarnovanu - Preciado, Sörensen, Birmančevič, Kuchta, Friis (trenér). Diváci: 28.875. První zápas: 1:1, postoupila Sparta.

FCSB: Tarnovanu - Cretu, Dawa, Ngezana, Radunovič - Sut (46. Edjouma), Lixandru (71. Alhassan) - Stefanescu (46. Baeten), Olaru, Baluta (46. Popa) - Miculescu. Trenér: Charalambus.

Sparta: Vindahl - Vitík, Sörensen, Zelený - Preciado (53. Wiesner), Laci (84. Sadílek), Kairinen, Ryneš - Birmančevič (83. Solbakken), Haraslín (68. Daněk) - Olatunji (68. Kuchta). Trenér: Friis.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Se svolením AC Sparta Praha

Štítky AC Sparta Praha, fotbal, výhra, FCSB

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sparta po dramatu zvítězila na hřišti FCSB 3:2 a je ve 4. předkole Ligy mistrů  |  Fotbal  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.