Počasí dnes26 °C, zítra31 °C
Pondělí 17. června 2024  |  Svátek má Adolf
Bez reklam

Nadstavbová část fotbalové první ligy. Sparťani remizovali s Plzní, Slavia přestřílela Mladou Boleslav

Fotbalisté mistrovské Sparty remizovali doma v posledním 5. kole nadstavbové skupiny o titul s Plzní 1:1 a ziskem 87 bodů v sezoně vytvořili nový rekord v historii samostatné ligy. Pražané vedli po gólu Jaroslava Zeleného, ve druhé půli vyrovnal střídající Tomáš Chorý. Letenští nenavázali na středeční vítězství 2:1 na stadionu Viktorie ve finále domácího poháru, po němž zkompletovali po 10 letech double. Fotbalisté Slavie v posledním 5. kole ligové nadstavby ve skupině o titul zvítězili nad Mladou Boleslaví 4:0, na jejich konečném druhém místě už se však nemohlo nic změnit. Dva góly dal Václav Jurečka, který s 19 brankami předstihl v čele tabulky kanonýrů plzeňského Pavla Šulce a sahá po obhajobě loňské koruny pro krále střelců. Jednou skórovali Ondřej Zmrzlý a střídající Christos Zafeiris.

Sparta Praha - Viktoria Plzeň 

Pražané, kteří s předstihem obhájili titul už po minulém kole díky výhře 5:0 v Mladé Boleslavi, doma v lize v této sezoně v 18 duelech jako jediní neprohráli a s 46 body tam byli nejlepším týmem. Sparta utrpěla z posledních 22 zápasů nejvyšší soutěže jedinou porážku a 11 kol po sobě bodovala. Tabulku ovládla o dva body před Slavií. Plzeň v posledních třech ligových duelech nezvítězila.

Oběma celků už o nic zásadního nešlo, hosté již delší dobu měli jisté třetí místo. Pozornost se vedle bodového rekordu upřela především na souboj o korunu pro krále střelců. Plzeňský Šulc, před utkáním s 18 góly nejlepší kanonýr ligy, kvůli červené kartě z pohárového finále, jehož konec poznamenalo vtrhnutí fanoušků obou klubů na hrací plochu, nenastoupil.

Naopak sparťan Kuchta, jenž na něj ztrácel branku, v základní sestavě nechyběl stejně jako jeho spoluhráč Birmančevič, jemuž chyběly dvě trefy. Do čela střelecké tabulky se ale nakonec dostal s 19 góly slávista Jurečka.

První poločas nabídl řadu šancí, skóre se však změnilo až na jeho konci. V sedmé minutě Kuchta po Haraslínově přihrávce z hranice malého vápna gólmana Jedličku neprostřelil stejně jako o chvíli později Sadílek. Na opačné straně brankář Vindahl vyrazil tvrdou ránu Matěje Vydry z voleje.

V 17. minutě Červ fauloval ve vápně Preciada a rozhodčí Všetečka nařídil pokutový kop. Kapitán Sparty a tradiční exekutor penalt Krejčí ji tentokrát přenechal Kuchtovi. Autor čtyř gólů z minulého kola však napálil břevno a podle webu CS Fotbal neproměnil ani pátý pokutový kop v ligové kariéře.

Po necelé půlhodině hry po další kombinaci Haraslína s Kuchtou vypálil slovenský křídelník na zadní tyč, ale Jedlička znovu zasáhl. Haraslín tak gólem neoslavil dnešní 28. narozeniny. Poté běžel sám na branku plzeňský Metsoko, ale Krejčí ho včas v šestnáctce zastavil, i když se situace zdála hraniční.

Domácí se prosadili v úvodní minutě nastavení první půle. Po Rynešově rohu se míč odrazil ke Krejčímu, který přiťukl Zelenému a ten se nemýlil. V ročníku nejvyšší soutěže skóroval poprvé. Sparta v ligové sezoně dala 82 branek, nejvíce ze všech celků.

Po změně stran se dlouho nic zajímavého nedělo. V 71. minutě hosté srovnali, když Caduovu přihrávku poslal střídající Chorý nechytatelně k tyči. Ročník nejvyšší soutěže zakončil s 12 góly. Poté vystřídal Kuchta a bylo jasné, že nejlepším kanonýrem ligové sezony se s největší pravděpodobností stejně jako vloni stane slávista Jurečka. Na definitivní potvrzení si ale bude muset počkat ještě do pátečního kvalifikačního utkání o Evropu.

V 79. minutě vystřídal za potlesku tribun vedle dalších dvou spoluhráčů i kapitán Krejčí. Možná se tak symbolicky rozloučil s Letnou, jelikož se spekuluje o jeho odchodu do zahraničí. Po skončení zápasu okamžitě vběhli na hrací plochu fanoušci, kteří si již nemohli dočkat, až sparťané převezmou trofej za obhajobu titulu.

Slavia Praha - FK Mladá Boleslav

Mladoboleslavští po vítězství Ostravy nad Slováckem klesli ze čtvrté na konečnou pátou příčku tabulky a o postup do evropských pohárů ještě budou muset zabojovat. V pátek doma přivítají v kvalifikačním utkání o Evropskou konferenční ligu vítěze skupiny o Evropu Hradec Králové. Slavia v lize porazila Středočechy pošestnácté z posledních 17 zápasů.

Pražané nastoupili bez nemocného reprezentačního brankáře Staňka, zastoupil ho Mandous. V základní sestavě naopak nechyběli oba útočníci, kteří ještě měli šanci na korunu pro krále střelců - Jurečka a Chytil.

Favorit se brzy ujal vedení. Po Juráskově centru se v 16. minutě prosadil právě Jurečka. Skóroval z pozice zavánějící ofsajdem, takže situaci přezkoumal videorozhodčí. Po dlouhých čtyřech minutách, během nichž se v Edenu vydatně rozpršelo, byla branka uznána, takže slávistický kanonýr se dotáhl Šulce.

Středočeši odolávali jen s velkou námahou a ve 27. minutě už prohrávali o dvě branky. Chytil odcentroval a trefil se u zadní tyče nedostatečně bráněný Zmrzlý. V součtu s podzimem v Olomouci se posunul již na šest branek v ligové sezoně. Chvíli poté pak Jurásek v obrovské šanci vypálil jen do obránce.

Nedlouho po přestávce zakončil Chytil pouze do brankáře Trmala, jinak ale zápas ztratil ve druhém poločase tempo. V 78. minutě se pak opakovala situace z úvodního dějství. Jurečka po Provodově přihrávce skóroval znovu z hraničního postavení. V akci bylo opět video, gól i tentokrát platil.

Jurečka se tak zlepšil na 19 branek v ligové sezoně, což je o jednu méně než vloni. Téměř jistě podruhé za sebou ovládne tabulku střelců, která však bude definitivně uzavřena až po pátečním duelu o Konferenční ligu mezi Boleslaví a Hradcem Králové.

Poslední gól Slavie v sezoně padl minutu před koncem, Jurečka na něj nahrál střídajícímu Zafeirisovi. Pražané však jinak prožili nepovedený ligový ročník a potřetí za sebou zůstali bez titulu. Boleslav dalším debaklem potvrdila, že ji závěr sezony nezastihl ve formě. Před týdnem utrpěla se Spartou vysokou porážku 0:5 a v nadstavbě získala jen tři body.

Sparta Praha - Viktoria Plzeň 1:1 (1:0)

Branky: 45.+1 Zelený - 71. Chorý. Rozhodčí: Všetečka - Machač, Dobrovolný - Kvítek (video). ŽK: Preciado - Hejda. Diváci: 17.138.

Sparta: Vindahl - Vitík, Krejčí (79. Panák), Zelený - Preciado, Solbakken, Sadílek (79. P. Vydra), Ryneš (79. Pešek) - Birmančevič, Haraslín (61. Karabec) - Kuchta (72. Olatunji). Trenér: Priske.

Plzeň: Jedlička - Hejda, Dweh, Havel - Cadu, Kalvach, Červ, Mosquera (46. Hranáč) - Jirka (62. Kliment), M. Vydra - Metsoko (46. Chorý). Trenér: Koubek.

Slavia Praha - FK Mladá Boleslav 4:0 (2:0)

Branky: 16. a 78. Jurečka, 27. Zmrzlý, 89. Zafeiris. Rozhodčí: Radina - Paták, Pochylý - Rouček (video). ŽK: Suchý (Boleslav). Diváci: 16.718.

Slavia: Mandous - Holeš, Ogbu, Zima - Douděra (82. Tecl), Ševčík (71. Zafeiris), Oscar, Zmrzlý (71. Diouf) - Jurečka, Jurásek (62. Provod) - Chytil (62. Van Buren). Trenér: Trpišovský.

M. Boleslav: Trmal - Kostka, Suchý, Král, Suchomel (61. Fulnek) - Sakala, Žitný (84. Solomon) - Kušej (61. Fila), Mareček (61. Matějovský), Vaníček (46. Jawo) - Hilál. Trenér: Holoubek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto AC Sparta Praha

Štítky fotbal, první liga, nástavba, Sparta, Plzeň, Slavia, Mladá Boleslav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nadstavbová část fotbalové první ligy. Sparťani remizovali s Plzní, Slavia přestřílela Mladou Boleslav  |  Fotbal  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.