Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Fotbalisté Sparty utrpěli debakl 0:4 v Plzni a vedou ligu už jen o bod. Slavia stejným výsledkem porazila Teplice

Fotbalisté Sparty utrpěli ve šlágru 24. kola první ligy v Plzni debakl 0:4 a v čele tabulky mají už pouze jednobodový náskok před druhou Slavií. Ta naopak porazila na svém hřišti 4:0 Teplice a vítězně se naladila na domácí odvetu osmifinále Evropské ligy proti AC Milán, v níž bude dohánět ztrátu 2:4.

Obhájce titulu Sparta vyrovnala svou historicky nejvyšší porážku v samostatné lize, debakl 0:4 předtím utrpěla v květnu 2019 rovněž v Plzni, v listopadu 2021 na Slovácku a předloni v říjnu na Slavii. Letenští prohráli teprve podruhé v sezoně nejvyšší soutěže. Viktoria v lize popáté za sebou zvítězila a z třetího místa v tabulce ztrácí osm bodů na Slavii. Navíc se ideálně naladila na čtvrteční domácí osmifinálovou odvetu Evropské konferenční ligy proti Servette Ženeva. Ve Švýcarsku skončil úvodní duel bez branek. Sparta se ve stejný den představí v Evropské lize v Liverpoolu, jemuž doma podlehla 1:5.

Ani jeden z týmů nenasadil papírově nejsilnější sestavu. Spartě chyběl po vyloučení v derby se Slavií potrestaný Preciado a jen na lavičce začali stabilní členové zahajovací jedenáctky Kuchta, Birmančevič a Kairinen. Kouč Západočechů Koubek, který v minulosti působil na Letné coby brankář a asistent trenéra, do základní sestavy nenasadil Kopice ani Mosqueru. Plzeňští podobně jako na podzim při porážce 1:2 na Spartě vyrukovali s třemi středními záložníky, tentokrát s Valentou, na kraji hřiště pak dostal přednost Souaré.

Západočeši v úvodu bránili v pěti obráncích a přenechali soupeři iniciativu. Letenští drželi míč a dlouze kombinovali, k vyložené šanci se ale nedostali. Ve 14. minutě po rychlém brejku nahrál Olatunji Haraslínovi, vracející se Jemelka však odvrátil na roh.

Domácí postupně vyrovnali hru a od poloviny úvodního dějství byli lepší. Chorý v nadějné pozici nenašel přihrávkou žádného spoluhráče a v 36. minutě Kalvachovu střelu z přímého kopu z úhlu vytáhl gólman Vindahl.

Poté sparťanský brankář vyběhl na hranici vápna, Šulc jej obešel, ale nezakončil. Ve 45. minutě už Západočeši otevřeli skóre. Panák místo dlouhého nákopu nechtěně nahrál před vápnem Červovi, jehož přízemní střelu Vindahl jen vyrazil před sebe. Dobíhající Chorý pak přetlačil Panáka a nadvakrát dostal balon do sítě.

Pražané pokračovali v útlumu ze závěru první půle i po změně stran. Ve 49. minutě po odvráceném rohu napřáhl zpoza vápna Souaré a smolař utkání Panák nešťastně přizvedl míč nad Vindahla. Francouzská zimní posila Viktorie se dočkala prvního gólu v dresu Západočechů.

Za chvíli bylo s hosty ještě hůře. Kapitán Krejčí po zákroku na Chorého dostal od sudího Černého druhou žlutou kartu a byl vyloučen. Sparťané inkasovali už osmou červenou kartu v ligové sezoně, což je nejvíce ze všech týmů. Sám Krejčí obdržel tři z nich.

Viktoria využila přesilovku záhy. Červ přetlačil protihráče, protáhl se ze strany do vápna, Chorý pustil míč mezi nohama za sebe a nabíhající Šulc na konci 61. minuty zblízka nezaváhal. Připsal si už 14. gól v ligovém ročníku a pojistil si vedení v tabulce kanonýrů.

Za necelých 10 minut přidali rozjetí domácí další branku. Souarého ukázkový centr z levé strany uklidil zblízka hlavou do sítě nabíhající Chorý a poprvé od předloňského listopadu skóroval v jednom ligovém utkání dvakrát. Sparta inkasovala čtyřikrát v jednom zápase nejvyšší soutěže poprvé od debaklu 0:4 na Slavii v říjnu 2022.

Letenští pak dokonce mohli nechtěně svou nejdrtivější porážku v samostatné lize ještě překonat, od pátého inkasovaného gólu je po hlavičce střídajícího Traorého uchránil Vindahl. Sparta prohrála teprve podruhé z posledních 23 venkovních duelů v nejvyšší soutěži. Plzeň, která má s 59 góly nejlepší útok ročníku, bodovala doma v lize s Letenskými počtrnácté z posledních 15 zápasů.

Viktoria Plzeň - Sparta Praha 4:0 (1:0)

Branky: 45. a 70. Chorý, 49. Souaré, 61. Šulc. Rozhodčí: Černý - Nádvorník, Podaný - Petřík (video). ŽK: Cadu, Dweh, Šulc, Souaré - Sadílek, Krejčí, Mejdr, Kairinen. ČK: 52. Krejčí. Diváci: 11.611 (vyprodáno).

Plzeň: Jedlička - Dweh, Hranáč, Jemelka - Cadu (64. Kopic), Kalvach (77. Traoré), Červ (88. Hejda), Valenta, Souaré - Chorý (77. M. Vydra), Šulc (88. Kliment). Trenér: Koubek.

Sparta: Vindahl - Vitík, Panák, Krejčí - Wiesner (57. Mejdr), Laci, Sadílek (72. P. Vydra), Ryneš - Karabec (57. Kairinen), Haraslín (57. Birmančevič) - Olatunji (57. Kuchta). Trenér: Priske.

Úřadující vicemistři bodovali v desátém kole za sebou a z druhého místa ztrácejí bod na vedoucí Spartu, která má k dobru podvečerní šlágr proti třetí Plzni. Severočeši po pěti ligových zápasech a poprvé na jaře nebodovali a jsou devátí.

Slavia zvítězila po třech soutěžních utkáních. Kromě čtvrteční porážky 2:4 v Miláně remizovala v minulém kole bez gólů na Spartě a s odvěkým rivalem navíc vypadla ve čtvrtfinále domácího poháru. "Skláři" nezdolali dnešního soupeře od srpna 2014 ani v 19. ligovém duelu za sebou a podlehli mu po předchozích dvou remízách, obě ale uhráli doma.

„Hlavně v první půli jsme byli dominantní, dařilo se nám otáčet hru, dostali jsme soupeře pod tlak. Možné jsme mohli dát více gólů, ale hráli jsme nátlakově, měli jsme dobrý pohyb, přípravnou kombinaci. Jsem spokojený s výkonem, dnes jsme to zvládli jednoznačně. Navíc jsme pošetřili některé hráče," řekl trenér Slavie Jindřich Trpišovský na tiskové konferenci.

Domácí kouč udělal oproti úvodnímu duelu s AC pět změn v základní sestavě. Poprvé od září dostal v lize šanci od začátku ofenzivní univerzál Jurásek, defenzivní oporu Holeše nahradil ve stoperské dvojici Ogbu. Teplický trenér Zdenko Frťala se kvůli dohodě klubů musel obejít bez levého beka Labíka, záložníka Hronka i nejlepšího střelce týmu Fily, kteří hostují na severu Čech právě ze Slavie. S kapitánskou páskou naopak nechyběl obránce Chaloupek, jenž v létě do vršovického klubu přestoupí. Na střídačce měli "Skláři" pouze pět hráčů do pole.

Slavia začala velkým náporem. Už ve druhé minutě nebezpečně hlavičkoval Diouf, jenž po červené kartě nedohrál duel v Miláně. V 11. minutě Wallem po signálu z rohového kopu šikovně posunul míč na Vlčka a ten technickou střelou těsně minul poloodkrytou bránu. Sám norský záložník zahrozil záhy ze vzduchu a v další šanci musel zasáhnout Ludha proti Masopustově střele z úhlu.

Po drtivé úvodní dvacetiminutovce se Teplice postupně dostaly více do hry, Staňka ale zaměstnaly jen jednou. Gólman Slavie v 35. minutě vyrazil míč před Juklem jen ke Knapíkovi, proti jehož pokusu o lob byl ale včas zpátky na nohou a míč za svá záda nepustil.

Takřka zaplněný Eden se dočkal gólů na konci poločasu. V 38. minutě se Jurásek při převzetí přihrávky obtočil kolem bránícího Knapíka a zpoza vápna se technickým obstřelem trefil přesně ke vzdálenější tyči. O čtyři minuty později se k němu dostal míč po rohovém kopu a tentokrát utaženou střelou na přední tyč překvapil Ludhu. Dvacetiletý mládežnický reprezentant dal třetí a čtvrtou branku v ročníku, v nejvyšší soutěži jich má na kontě celkem deset. V ligové kariéře prožil čtvrtý dvougólový zápas.

Kouč Frťala udělal do druhé půle tři změny v sestavě, a právě jeden z nových hráčů Beránek krátce po zahájení hry obstřelem jen těsně minul. Herní zlepšení hostů ale zbrzdila další branka v 57. minutě. Wallem kličkou obelstil Chaloupka a sám před Ludhou se nezmýlil. Třiadvacetiletý záložník dal pátý gól v ligovém ročníku a třetí na jaře.

Od stavu 3:0 už se zápas dohrával a Pražané spíš šetřili síly na čtvrteční souboj s AC Milán. Zvýšit mohl v 74. minutě střídající Tijani, který však místo přihrávky dalšímu příchozímu hráči z lavičky Teclovi před prázdnou bránu vysoko přestřelil. Čtvrtý zásah tak přidal až v nastavení křižnou střelou Jurečka, jenž se 11. gólem v sezoně dotáhl na druhého nejlepšího střelce soutěže Havlíka ze Slovácka. Teplice inkasovaly čtyřikrát v jednom utkání poprvé v ročníku.

„Úvodní půlhodinu jsme měli až příliš velký respekt, i když kvalita Slavia je obrovská. Ve druhé půli už jsme měli náznaky šancí a zvedli jsme se, i když možná to byl i záměr soupeře, pouštět nás víc do střední zóny hřiště. Vzhledem k vývoji jsme dnes nemohli pomýšlet na to, že bychom si odvezli body," zhodnotil Frťala, jenž v úvodu tiskové konference ocenil podporu zhruba tří stovek teplických fanoušků v hostujícím sektoru.

Slavia Praha - FK Teplice 4:0 (2:0)

Branky: 38. a 42. Jurásek, 57. Wallem, 90.+3 Jurečka. Rozhodčí: Machálek - Kubr, Antoníček - Volek (video). ŽK: Bořil (mimo hřiště) - Mičevič, Chaloupek. Diváci: 17 464.

Slavia: Staněk - Vlček (80. Provod), Ogbu, Zima, Diouf - Masopust (46. Tomič), Oscar (73. Tijani) - Jurásek (64. Zmrzlý), Jurečka, Wallem - Van Buren (64. Tecl). Trenér: Trpišovský.

Teplice: Ludha - Cykalo, Chaloupek, Mičevič (46. Mareček) - Švanda, Knapík, Jukl, Urbanec (46. Beránek) - Trubač (75. Bílek) - Jásir (62. Křišťan), Čerepkai (46. Vachoušek). Trenér: Frťala.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto AC Sparta Praha

Štítky AC Sparta Praha, SK Slavia Praha, fotbal, tabulka, liga

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fotbalisté Sparty utrpěli debakl 0:4 v Plzni a vedou ligu už jen o bod. Slavia stejným výsledkem porazila Teplice  |  Fotbal  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.