Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Sparta v úvodním osmifinále Evropské ligy utrpěla doma s Liverpoolem debakl 1:5

Fotbalisté pražské Sparty utrpěli doma v úvodním osmifinálovém utkání Evropské ligy s Liverpoolem debakl 1:5. Lídr anglické ligy rozhodl o výhře před 18.322 diváky už v prvním poločase, kdy se trefili Alexis Mac Allister z penalty a dvakrát Darwin Núňez. Ihned po přestávce snížil vlastní brankou střídající Conor Bradley, poté se ale prosadili Luis Díaz a další příchozí hráč z lavičky Dominik Szoboszlai. Odveta na Anfieldu je na programu za týden.

Letenští naposledy inkasovali pětkrát v jednom utkání v prosinci 2004, kdy ve skupině Ligy mistrů prohráli v Lyonu 0:5. Doma dostali pět branek poprvé od září 1988, kdy v Poháru mistrů evropských zemí (dnešní Liga mistrů) podlehli Steauě Bukurešť rovněž 1:5.

Obhájce českého titulu neporazil Liverpool ani ve třetím utkání, v únoru 2011 na něj nestačil v úvodním vyřazovacím kole Evropské ligy. Svěřenci dánského trenéra Briana Priskeho v normální hrací době prohráli v 19. domácím soutěžním zápase v sezoně poprvé.

Sparta, jež v minulém kole vyřadila Galatasaray Istanbul, se musela obejít bez stopera Panáka, který nebyl ani na lavičce. V záloze domácích nastoupili mimo jiné Solbakken a Zelený. Trenér Liverpoolu Klopp nechal mezi náhradníky středního obránce Van Dijka, na lavičce začal i uzdravený kanonýr Salah.

Liverpool zahrozil už ve druhé minutě. Endo vypíchl před pokutovým územím míč váhajícímu Haraslínovi, Núňez však ideálně nezakončil a kapitán Krejčí odkopl balon před Gakpem.

V páté minutě Sörensen při snaze o odkop srazil ve vápně Mac Allistera a hlavní sudí Sánchez nařídil penaltu, kterou proměnil sám faulovaný hráč.

Po čtvrthodině hry domácí málem vyrovnali. Po rychlém autovém vhazování Kuchta nahrál před branku na nabíhajícího Haraslína, jehož ránu gólman Kelleher vyrazil a míč těsně před brankovou čarou odkopl Gomez.

Ve 20. minutě zblokoval ránu sparťana Preciada z šestnáctky Konaté. Z následného rohu pak hlavičku ekvádorského reprezentanta přizvedl Endo a Kelleher vytáhl míč nad břevno.

O pět minut později se Kairinen se Sörensenem nedohodli na polovině hostů, Liverpool okamžitě přešel do protiútoku a Núňezova střela z dálky zaplula pod břevno. Uruguayský reprezentant skóroval ve čtvrtém soutěžním duelu, do něhož nastoupil. Zároveň vstřelil 1000. soutěžní gól anglického týmu pod Kloppem, který po sezoně na vlastní žádost v klubu po devíti letech skončí.

V 36. minutě Solbakken obral na polovině hřiště Elliotta o míč a Letenští přešli do rychlého protiútoku. Kuchtovu střelu Kelleher vyrazil před dobíhajícího Birmančeviče, jenž ale ve vyložené šanci neusměrnil míč do odkryté branky.

Na druhé straně gólman Vindahl zastavil Gakpovu střelu z otočky k tyči, o chvíli později nizozemský útočník opět neuspěl po přízemním pokusu z otočky. Mezitím zraněného Sörensena vystřídal Ryneš.

Ve třetí minutě nastavení Mac Allister nahrál Núňezovi a ten povedenou střelou na zadní tyč zařídil Liverpoolu vedení 3:0.

Sparťané snížili ihned po pauze, Birmančevič nahrál před branku a střídající Bradley, na něhož dotíral Kuchta, si po 40 vteřinách na hřišti dal vlastní gól. Vzápětí Birmančevič znovu přihrál do pokutového území, hostující brankář však Haraslínovu střelu z úhlu zneškodnil.

V 53. minutě Díaz střelou z vápna vrátil hostům trojbrankové vedení. Na opačné straně Preciado vypálil z velké dálky a Kelleher vytáhl míč na roh. Proti Vindahlovi ani do třetice neuspěl zblízka Gakpo. V 74. minutě naskočil do hry uzdravený Salah, jehož trefa o 10 minut později neplatila kvůli ofsajdu. Ve čtvrté minutě nastavení stanovil konečný výsledek Szoboszlai.

Sparta zvítězila v jediném z posledních 17 pohárových utkání s anglickým soupeřem.

Hlasy trenérů:

Brian Priske (trenér Sparty): „Nevím, jestli je to příliš krutý výsledek, rozhodně je to těžké. Výkon hráčů byl lepší, než ukazuje výsledek. Jsme zklamaní z výsledku a z inkasovaných gólů. Musíme na tom najít pozitiva. Snažili jsme se hrát svým stylem a vytvářet si šance. Vytvořili jsme si víc příležitostí než na vstřelení jednoho gólu. Čelili jsme opravdu silnému soupeři."

Jürgen Klopp (trenér Liverpoolu): „Výsledek je mnohem lepší než předvedený výkon. Sparta odehrála dobrý zápas, hodně riskovala a nacházela si v naší obraně mezery na protiútoky. Občas jsme zbytečně ztratili míč, ale přizpůsobili jsme se tomu. O poločase jsme si k tomu něco řekli, ale pak jsme hned inkasovali. Nečekali jsme lehký zápas, ale uhráli jsme dobrý výsledek."

Sparta Praha - Liverpool 1:5 (0:3)

Branky: 46. vlastní Bradley - 25. a 45.+3 Núňez, 7. Mac Allister z pen., 53. Díaz, 90.+4 Szoboszlai. Rozhodčí: Sánchez - Cabaňero, Prieto - Martínez (video, všichni Šp.). ŽK: Krejčí, Zelený (oba Sparta). Diváci: 18.322.

Sparta: Vindahl - Vitík, Sörensen (43. Ryneš), Krejčí - Preciado, Kairinen (74. Karabec), Solbakken, Zelený - Birmančevič (74. Tuci), Haraslín (65. Laci) - Kuchta (74. Olatunji). Trenér: Priske.

Liverpool: Kelleher - Gomez (46. Bradley), Konaté (51. Van Dijk), Quansah, Robertson - Mac Allister (65. Clark), Endo, Elliott - Gakpo, Núňez (51. Szoboszlai), Díaz (74. Salah). Trenér: Klopp.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto AC Sparta Praha

Štítky fotbal, osmifinále, Sparta, Liverpool, Evropská liga

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sparta v úvodním osmifinále Evropské ligy utrpěla doma s Liverpoolem debakl 1:5  |  Fotbal  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.