Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Sparťané se Slováckem potvrdili svou vedoucí pozici v tabulce

Fotbalisté Sparty zvítězili ve 22. kole první ligy na Slovácku 3:1 a vedou tabulku o čtyři body před pražským rivalem Slavií, s níž se příští týden utkají v domácím poháru i v nejvyšší soutěži. Obhájce titulu v Uherském Hradišti poslal do vedení v 11. minutě Martin Vitík, chvíli nato vyrovnal Pavel Juroška, ale Veljko Birmančevič a střídající Lukáš Haraslín po přestávce rozhodli o deváté ligové výhře hostů za sebou.

Sparta v nejvyšší soutěži zvítězila na hřišti Slovácka po třech zápasech. Tým z Uherského Hradiště prohrál potřetí za sebou a jako jediný celek v jarní části sezony nezískal ani bod. Sice dál drží čtvrté místo, ale na třetí Plzeň ztrácí už deset bodů.

Sparťanský trenér Priske udělal v základní sestavě oproti čtvrtečnímu vítěznému duelu s Galatasarayem Istanbul v Evropské lize (4:1) hned osm změn. Kromě brankáře Vindahla začali dnes od začátku pouze obránci Vitík a Wiesner. V domácí sestavě se při absenci zadáků Kadlece, Daníčka a Reinberka postavil na post stopera univerzál Kalabiška.

Než si obranná trojice hostů stačila na sebe zvyknout, utekl jí v šesté minutě Juroška a postupoval sám na Vindahla, dánský brankář ale jeho tutovku zlikvidoval. Uspěl i o dvě minuty později ve velmi podobné pozici, do níž se dostal Petržela.

Spartě stačila k vedení první vážnější útočná akce. Birmančevičův přímý kop propadl šestnáctkou k Vitíkovi, který nedůslednost domácí obrany potrestal gólovou hlavičkou do protipohybu brankáře Heči.

Ve 20. minutě Heča "namazal" chybnou rozehrávkou Karabcovi, který ovšem luxusní nabídkou pohrdl, naopak po dlouhém nákopu se z další rychlé akce domácích prosadil Juroška a střelou podél vybíhajícího gólmana Sparty vyrovnal.

Slovácko mělo v dalším průběhu první půle mírnou převahu, které chyběla finální fáze. Dobrým presinkem navíc znemožňovalo Pražanům rozehrávku i kombinaci a tím pádem je ofenzivně eliminovalo.

Sparta po přestávce směrem dopředu výrazně přidala. Ve 46. minutě Wiesner ještě tvrdou střelou k tyči nepřekvapil Heču. V 55. minutě Karabec bleskově rozehrál standardku z vlastní poloviny, dlouhý pas zpracoval Birmančevič a ten už tvrdou ranou poslal Spartu do vedení svým sedmým gólem v ligové sezoně.

Inkasovaná branka vyburcovala domácí k větší aktivitě, s Kohútovou střelou si však poradil Vindahl a další náznaky šancí obrana Letenských už bez větších potíží uhlídala.

Klíčová pro vývoj duelu byla 75. minuta. Nejprve se domácí dožadovali penalty po akci střídajícího Sinjavského, rozhodčí Szikszay ale nechal ve hře pokračovat a z protiútoku se po pohledné individuální akci prosadil Haraslín, jenž zaokrouhlil svůj počet ligových gólů v ročníku na deset. Na vedoucího Šulce z Plzně ztrácí v tabulce kanonýrů jeden zásah.

Slovácko se sice snažilo o korekci skóre, jenže místo šancí muselo spíše hasit nebezpečné situace po brejcích soupeře. Sparta prohrála jediný z posledních 22 venkovních ligových zápasů.

Hlasy trenérů po utkání:

Martin Svědík (Slovácko): „Ráz zápasu určil už jeho úvod. Měli jsme dvě velké šance, které jsme neproměnili, zatímco Sparta hned svoji první zužitkovala. Z našeho hlediska to byla velmi laciná branka. Zareagovali jsme vyrovnáním, v defenzívě jsme odvedli velmi dobrou práci. Největší rozdíl jsem dnes viděl ve finální fázi, v momentech, v nichž se rozhodoval zápas. Birmančevič a Haraslín byli rozdílovými hráči, skórovali tehdy, kdy jsme nedohráli situace. V zápasech s takovým soupeřem potřebujete, aby hráči podali stoprocentní výkon a vyšly vám detaily. To nám dnes nevyšlo, určilo to celkový výsledek. I přesto, že náš výkon měl parametry i kvalitu, ale ne v klíčových okamžicích. V nich měla navrch Sparta. V tom byl největší rozdíl.“

Brian Priske (Sparta): „Slovácko bylo zejména v první půli velmi nepříjemným soupeřem, má svoji hru postavenou na osobních soubojích, dlouhých míčích a náročném stylu. V této fázi hry nebyla naše hra perfektní, jak bychom očekávali. O přestávce jsme si k tomu něco řekli, naše hra se zvedla na úroveň, na jakou jsme zvyklí. Musím za to naše hráče pochválit. Nebylo to jen o Birmančevičovi a Haraslínovi, kteří dali dva góly, ale o celém týmu, který se tři dny po velmi těžkém duelu s Galatasrayem ve druhém poločase odvděčil výkonem, který nám přinesl tři body.“

1. FC Slovácko - Sparta Praha 1:3 (1:1)

Branky: 20. Juroška - 11. Vitík, 55. Birmančevič, 75. Haraslín. Rozhodčí: Szikszay - Hrabovský, Volf - Kocourek (video). ŽK: Trávník, Cicilia, Doski, Juroška - Vydra, Krejčí, Birmančevič, Vindahl, Sörensen, Sadílek, Ryneš, Priske (trenér). Diváci: 8000 (vyprodáno).

Slovácko: Heča - Blahút, Hofmann, Kalabiška, Doski - Trávník, Havlík - Petržela (68. Sinjavskij), Kohút (68. Kim sung-pin), Juroška (81. Vecheta) - Cicilia (81. Kvasina). Trenér: Svědík.

Sparta: Vindahl - Vitík, Vydra (46. Panák), Krejčí - Wiesner, Solbakken, Sadílek (79. Kairinen), Zelený (66. Ryneš) - Karabec (66. Haraslín), Birmančevič - Tuci (66.Olatunji). Trenér: Priske.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto AC Sparta Praha

Štítky fotbal, Slovácko, Sparta, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sparťané se Slováckem potvrdili svou vedoucí pozici v tabulce  |  Fotbal  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.