Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Fotbalisté Sparty prohráli v EL na Galatasarayi 2:3 gólem v nastavení

Fotbalisté Sparty v úvodním utkání 2. kola Evropské ligy na hřišti Galatasaraye Istanbul prohráli 2:3 gólem v nastavení. Oba týmy dohrávaly zápas v deseti. Odveta na vyprodané Letné je na programu za týden.

Pražané v souboji dvou úřadujících mistrů svých zemí dokázali dvakrát vyrovnat. Na trefu Kerema Demirbaye i vlastní gól Ladislava Krejčího odpověděli Angelo Preciado a Jan Kuchta. Na 2:2 hosté vyrovnali v době, kdy domácí postrádali vyloučeného Victora Nelssona. Jenže v 80. minutě dostal na druhé straně červenou kartu i Matěj Ryneš. V úvodní minutě nastavení zařídil "Lvům" vítězství Mauro Icardi.

„Je těžké přijmout takovou porážku. Kluci odehráli fantastický zápas, bylo to tu velmi náročné. Vytvořili jsme si hodně šancí. Promarnili jsme dobrý výsledek, nebylo to nutné," litoval na tiskové konferenci dánský trenér Pražanů Brian Priske. „Hráče ale za přístup musím jenom pochválit. Takový zápas je dobrý pro sebevědomí, zároveň ale kluci vědí, že některé věci mohli vyřešit jinak," dodal.

Sparta si díky aktivnímu presinku vypracovala šanci jako první, Birmančevič ale vyběhnutého brankáře Musleru nepřekonal. V 19. minutě udeřili domácí. Demirbay postupoval sám z levé strany nikým neatakován, prošel až do vápna a střelou na bližší tyč překonal brankáře Vindahla.

Po více než půlhodině hry si "Žlutočervení" vytvořili dvě šance krátce po sobě. Aktürkoglu nahrál v šestnáctce Mertensovi, jemuž ale střela nesedla. Poté historicky nejlepší střelec Neapole protáhl z dálky Vindahla. Také hosté o sobě dali vědět, Kairinen přihrál pod sebe, jenže Kuchta zamířil jen do Muslerovy náruče. V závěru úvodního dějství Birmančevičova kroucená rána skončila těsně vedle.

Úřadující čeští mistři srovnali necelé dvě minuty po změně stran. Kairinenův centr se odrazil na hranici vápna k Preciadovi a ekvádorský reprezentant se ranou k tyči nemýlil. Od zářijového příchodu do Sparty dal druhý soutěžní gól a první v evropských pohárech.

Domácí branka nesrazila, naopak přidali na tempu. Icardi ale nejprve po Mertensově centru hlavičkoval a krátce nato zakončil samostatný únik do tyče.

Po hodině hry si "Lvi" vzali vedení zpátky. Krejčí nahrál přímo Icardimu, jenž předal míč Mertensovi a jeho ránu sparťanský kapitán hlavou nešťastně usměrnil za Vindahla.

Za minutu a půl se ale situace pro domácí změnila. Stoper Nelsson nedovoleně zastavil unikajícího Birmančeviče a rozhodčí Hernández ho vyloučil. V 65. minutě Pražané podruhé v utkání vyrovnali, poté co Preciadův centr zužitkoval hlavou Kuchta. Český reprezentant zaznamenal devátou soutěžní trefu v ročníku.

Domácí mohli Spartě opět odskočit, Torreirovu hlavičku pod břevno ale Vindahl vytáhl na roh. V 80. minutě Ryneš dostal za faul na Yilmaze u postranní čáry druhou žlutou kartu v utkání. Těsně předtím obdržel napomenutí i Birmančevič, který kvůli třetí kartě v průběhu soutěže odvetu vynechá. To samé se týká i Krejčího, jenž inkasoval kartu krátce po srovnání sil na hřišti.

V 90. minutě mohl hostům v bouřlivé atmosféře přiřknout vítězství střídající Wiesner, jenž po Kairinenově nahrávce běžel sám na Musleru, uruguayský gólman ale jeho ránu zastavil obličejem. Místo toho se prosadil Galatasaray. Yilmaz nahrál Icardimu a ten přízemní střelou zařídil domácím triumf.

„Myslel jsem si, že poté, co jsme měli přesilovku, je trochu zatlačíme. Galatasaray je ale velmi vyspělý tým, ví, jak v takové situaci hrát. Nevytvořili jsme si takový tlak, který jsme chtěli a měli. Je to kvalitní soupeř," uvedl záložník Adam Karabec, jehož v 65. minutě nahradil uzdravený Haraslín.

Sparta od září 1989 a triumfu 2:1 na hřišti jiného istanbulského celku Fenerbahce nevyhrála v Turecku sedm pohárových zápasů za sebou a v této sérii utrpěla šestou porážku v řadě. Galatasaray zvítězil doma v desátém soutěžním duelu po sobě a v posledních osmi utkáních tam pokaždé nastřílel minimálně dvě branky.

„Máme silný mančaft a osobnosti, které za to umí vzít. Zvládli jsme tlak a ukázali, že na Galatasaray máme. Věřím, že je doma zvládneme," prohlásil Kuchta.

Galatasaray Istanbul - Sparta Praha 3:2 (1:0)

Branky: 19. Demirbay, 61. vlastní Krejčí, 90.+1 Icardi - 47. Preciado, 65. Kuchta. Rozhodčí: Hernández - Naranjo, Sanchez Rojo - Del Cerro Grande (video, všichni Šp.). ŽK: Yilmaz, Aktürkoglu - Laci, Ryneš, Birmančevič, Krejčí. ČK: 62. Nelsson - 80. Ryneš. Diváci: 46.802.

Galatasaray: Muslera - Ayhan (55. Bardakci), Sánchez, Nelsson, Kutlu - Demirbay (84. Zaha), Torreira (90.+1 Ndombélé) - Yilmaz, Mertens (90.+1 Carlos Vinícius), Aktürkoglu (84. Tete) - Icardi. Trenér: Buruk.

Sparta: Vindahl - Vitík, Sörensen, Krejčí - Preciado (74. Wiesner), Kairinen, Laci (74. Solbakken), Ryneš - Karabec (65. Haraslín), Birmančevič (84. Sadílek) - Kuchta (84. Olatunji). Trenér: Priske

Ohodnoť článek

Autoři | Foto AC Sparta Praha

Štítky fotbal, AC Sparta Praha, Galatasaray, Evropská liga

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pra Dědek

Poznali jak prohrát v nastavení, v naší lize to mají opačně.

Pátek, 16. února 2024, 06:05Odpovědět

Fotbalisté Sparty prohráli v EL na Galatasarayi 2:3 gólem v nastavení  |  Fotbal  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.