Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Slavie zrušila přátelák s bratislavským Slovanem. Slovenský mistr potají odehrál zápas s ruským soupeřem

Fotbalová Slavia neodehraje plánované utkání se slovenským Slovanem Bratislava. Zrušením přípravného zápasu chce dát klub najevo nesouhlas s krokem nejúspěšnějšího slovenského klubu, který se během přípravy na jarní část sezony střetl "za zavřenými dveřmi" s ruským Dynamem Moskva. Pražané místo plánovaného zápasu odehrají utkání s FC ViOn Zlaté Moravce, který Slavii vyjádřil podporu. Utkání by mělo mít také charitativní podtext.

„Po ukončení diskuse se Slovanem jsme měli nové zájemce z řad ligových klubů z Rakouska, Polska i České republiky. Nabídka od FC ViOn Zlaté Moravce má však daleko hlubší rozměr. Majitel má stejné postoje vůči Ukrajině jako my, CEO nás sleduje a občas jezdí na zápasy do Edenu a trenérem je bývalý hráč Slavie Michal Hipp. Bude to přátelský zápas se vším všudy a pro dobrou věc,“ popsal v úterý večer ředitel strategické komunikace Slavie Jakub Splavec.

Informaci o tom, že se místo Slovanu střetne Slavia se Zlatými Moravcemi, potvrdil jako první slovenský klub. „Sen se stal skutečností. Vedení FC ViOn se dnes ve večerních hodinách dohodlo se Slavií Praha na společném zápase, který se uskuteční během prvního únorového víkendu. Výtěžek ze zápasu bude věnovaný na podporu Ukrajiny,“ potvrdil klub na svém účtu na síti X. Právě aktuálně poslední klub slovenské ligy na sociálních sítích nabídl Slavii, že je připraven bratislavský celek nahradit.

Důvody, proč nemůže Slavia odehrát utkání se Slovanem Bratislava, vysvětlil na sociální síti X šéf klubu Jaroslav Tvrdík. „Dva roky sledujeme hrůzy války, ve které je Rusko jasným agresorem. Naše klubové hodnoty jsou postaveny na pomoci Ukrajině. Hotel Slavia je od března 2022 jednou z největších nouzových ubytoven pro válečné uprchlíky. Výhradně ženy a děti. Já sám jsem adoptoval sirotka Maksyma Kravčuka. Společně s dalšími evropskými kluby jsme darovali pět generátorů pro napájení humanitárního centra ve Lvově a jiných veřejně přístupných stanovištích po celé zemi. Letos v létě jsme poslali stovky tisíc korun na pomoc ukrajinským dětem přímo do válkou zasažených oblastí. Měli jsme a stále máme v týmu ukrajinské hráče. Za sebou dvě předkola Evropské ligy se soupeři z Ukrajiny, od jejichž zástupců, kteří přijeli přímo z frontové linie, jsme slyšeli o válečných zvěrstvech. Od prvního dne stojíme za Ukrajinou a budeme v tom i nadále pokračovat,“ napsal.

Krok Slavie ocenil také ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti). „Přátelské” zápasy s ruskými týmy jsou oxymorónem. Představa, že lze oddělit politiku od sportu je stokrát vyvrácená lež. Obzvláště v případě Ruska, které pravidelně využívá sport a sportovce ke své propagandě. Oceňuji jasný hodnotový postoj Slavie a dalších klubů,“ vyjádřil se na sociálních sítích.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martin Malý

Štítky SK Slavia Praha, Ukrajina, sociální síť, ŠK Slovan Bratislava, Rusko, FC ViOn Zlaté Moravce, FK Dynamo Moskva, Jaroslav Tvrdík

Slavie zrušila přátelák s bratislavským Slovanem. Slovenský mistr potají odehrál zápas s ruským soupeřem  |  Fotbal  |  Sport  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.